Σύμφωνα με την UNESCO, οι γονείς είναι παιδαγωγοί αναντικατάστατοι, οι βασικοί υπεύθυνοι για την ανατροφή του παιδιού τους. Την ίδια στιγμή, όμως, είναι απροετοίμαστοι για τον πολυδιάστατο ρόλο τους.
Οι προκλήσεις, τις οποίες καλούνται να αντιμετωπίσουν δεν μπορούν να βασιστούν μόνο στο «γονεϊκό» ένστικτο ή την εμπειρία από προηγούμενες γενιές -συχνά παρωχημένη- αλλά απαιτούν γνώσεις και εκπαίδευση για να ανταποκριθούν στο ρόλο τους στη σημερινή κατάσταση.
Το να είναι κάποιος γονέας στην εποχή μας και ενώ βάλλεται από υπερπληροφόρηση και παραπληροφόρηση, δεν μπορεί να εξαντλείται στον αυτοσχεδιασμό. Οι Σχολές Γονέων , λοιπόν, υπάρχουν για να υποστηρίξουν το θεσμό της Οικογένειας.
Παράλληλα με τη συμβουλευτική των γονέων για τη διαπαιδαγώγηση, προστατεύουν την ψυχική υγεία των ανήλικων και ενήλικων ατόμων μέσα στην οικογένεια αλλά κυρίως στοχεύουν στην πρόληψη.
Μέσα από τη λειτουργία των Σχολών Γονέων, η οποία απευθύνεται σε γονείς παιδιών όλων των ηλικιών, ανεξάρτητα από καταγωγή, ηλικία και μόρφωση, οι γονείς εκπαιδεύονται. Επιπρόσθετα, η αλληλεπίδραση παρέχει τη δυνατότητα στον κάθε γονιό να μιλήσει, να μοιραστεί συναισθήματα, να ανταλλάξει προβληματισμούς, να ενημερωθεί. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι γονείς επικοινωνούν πιο ουσιαστικά, εξελίσσονται και διαχειρίζονται αποτελεσματικότερα τις δυσκολίες της καθημερινότητας.
Κρίσιμα θέματα όπως είναι η ενδοσχολική βία, η ενδοοικογενειακή βία, το ασφαλές διαδίκτυο αλλά και η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών μας, αποτελούν αντικείμενο συζήτησης και αναπτύσσονται από εξειδικευμένους επιστήμονες.
Καθώς δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για τη χρησιμότητα και τον καίριο και ουσιαστικό ρόλο που επιτελούν υποστηρίζοντας τις οικογένειες και τα παιδιά, οι Σχολές Γονέων αποτελούν προτεραιότητα στο πλαίσιο των υπηρεσιών που οφείλει να παράσχει ο Δήμος στους δημότες του.
*Η Γιάνναρου Ελένη είναι φιλόλογος και υποψήφια δημοτική σύμβουλος με το συνδυασμό του Στράτου Κοντού, «Η Ξάνθη αλλιώς»