Ακατάλληλα κτίρια, ελλείψεις εκπαιδευτικών, τμήματα με 28-29 μαθητές – Ομοσπονδία Γονέων Μαθητών ΑΜΘ για τη νέα σχολική χρονικά
Το δική της μήνυμα στέλνει η Ομοσπονδία Γονέων Μαθητών ΑΜΘ με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.
Αναλυτικά αναφέρει ότι «Σ’ αυτές τις συνθήκες ένα είναι σίγουρο ότι ισχύει: Άλλη μια χρονιά είδαμε τα σχολεία να ανοίγουν με όρους που δεν ταιριάζουν στις ανάγκες των παιδιών μας και τις δικές μας:
- Υπόγειες αίθουσες (όπως το Ειδικό Σχολείο Κομοτηνής), καθόλου αίθουσες (τα παιδιά του Ειδικού Γυμνασίου-Λυκείου Κομοτηνής δεν χωράνε, στην Καβάλα υπάρχει ανάγκη για δεύτερο Ειδικό Δημοτικό-Νηπιαγωγείο λόγω του όγκου των παιδιών), ακατάλληλα κτήρια (τα μισά και πάνω νηπιαγωγεία της Αλεξανδρούπολης, τα Ειδικά Σχολεία της Δράμας, το 1ο Ειδικό ΔΣ Ξάνθης, 9ο-18ο ΔΣ και 4ο ΓΕΛ Ξάνθης, τα σχολεία του Δροσερού κ.ά.), «προσωρινές» αίθουσες κοντέινερ (η δίχρονη προσχολική αγωγή σε Ξάνθη και Κομοτηνή συνεχίζει στα κοντέινερ χωρίς καμία πρόβλεψη για ανέγερση σχολικών κτηρίων, Μουσικό Αλεξανδρούπολης κ.ά.), σχολεία που στάζουν στις βροχές (π.χ. 11ο ΔΣ Κομοτηνής, 1ο ΕΠΑΛ Αλεξανδρούπολης), σοβάδες που πέφτουν (π.χ. 7ο ΔΣ Κομοτηνής), λέβητες δίπλα σε αίθουσες διδασκαλίας (Ξάνθη), αυλές που πλημμυρίζουν (π.χ. 2ο ΔΣ Αλεξανδρούπολης), χρονίως κακοσυντηρημένες αίθουσες (π.χ. 5ο Νηπιαγωγείο Ξάνθης με κατεστραμμένο δάπεδο) κ.α.
- Ελλείψεις εκπαιδευτικών (χ.π. Ξάνθη και Ροδόπη πάνω από 40 κενά μόνο στην Πρωτοβάθμια), ειδικά οι παράλληλες στηρίξεις είναι ελάχιστες σε όλη την Αν. Μακ.-Θράκη, πολύ κάτω από τις (απ-)αιτήσεις, ελλείψεις τμημάτων ένταξης στα Λύκεια (πχ μόνο δύο τμήματα σε όλα τα λύκεια του Νομού Καβάλας), ελλείψεις σε σχολικούς νοσηλευτές, για άλλη μια χρονιά γονείς θα ξεροσταλιάζουν έξω από το σχολείο των παιδιών τους με το φάρμακο στο χέρι (Αλεξανδρούπολη), ελλείψεις σε κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους σε κάθε σχολείο, ειδικά με την ανάγκη ψυχολογικής υποστήριξης που προέκυψε έπειτα από την τραυματική εμπειρία της πυρκαγιάς, συγχωνεύσεις τμημάτων και τμήματα με 28 και 29 μαθητές (1ο , 3ο Γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης κ.ά).
- προβλήματα στις μεταφορές των μαθητών (στο Δήμο Αβδήρων ήδη διαμαρτύρονται οι γονείς για τη μείωση των λεωφορείων, στην Δράμα η Περιφέρεια δεν έχει υπογράψει ακόμα σύμβαση, οι μεταφορές των παιδιών γίνονται με άλλους τρόπους και το σύνολο των 50 και πάνω προσφυγόπουλων δεν πηγαίνουν καθόλου σχολείο)