Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Ξαναζωντάνεψαν» μνήμες για το ναό της Αγίας Παρασκευής και την βρύση στα Άβδηρα

«Ξαναζωντάνεψαν» μνήμες για το ναό της Αγίας Παρασκευής και την βρύση στα Άβδηρα

0

Η δράση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ξάνθης σε συνεργασία με τον Χορευτικό & Πολιτιστικό Σύλλογο Αβδηριτών «αγκαλιάστηκε» από τον κόσμο και άφησε θετικό αποτύπωμα

Η κα Μαρία Χρυσάφη και η κα Χρύσα Ραξιώνη μεταφέρουν στο «Ε» το πλαίσιο της δράσης από αρχαιολογική και ιστορική σκοπιά αντίστοιχα

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ξάνθης και ο Χορευτικός & Πολιτιστικός Σύλλογος Αβδηριτών πραγματοποίησαν την εκδήλωση «Ζωντανές ιστορίες για ζωντανά μνημεία στα Άβδηρα», η οποία ολοκληρώθηκε με δυναμική παρουσία κόσμου. Ειδικότερα, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να μοιραστούν προσωπικές ιστορίες σχετικές με την βρύση και την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στα Άβδηρα. Βέβαια, κινητήριος δύναμη για την αποτύπωση της σκέψης τους στάθηκε η παρουσία της Ιστορικού, Χρύσας Ραξιώνη και των Αρχαιολόγων, Μαρίας Χρυσάφη και Ελένης Τσιομπίκου. Τέλος, στην δράση συμμετείχε και η Κυριακή Τσακίρη ως μέλος του Δ.Σ. του Χορευτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Αβδηριτών.

Οι συνδιοργανωτές ευχαρίστησαν θερμά με αφορμή τη συνομιλία μας, τα μέλη για τα εδέσματα του μπουφέ, όπως επίσης και τον Γιάννη Δεληγιάννη από το Spirtokouto για την προσφορά αναψυκτικών και νερών.

Αρχικά, η κα Μαρία Χρυσάφη ως Αναπληρώτρια Προϊσταμένη της ΕΦ.Α. Ξάνθης, αναφέρει στο «Ε»:

«Με αφορμή τον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, στον οποίο συμμετέχει για 27η χρονιά το Υπουργείο Πολιτισμού, σχεδιάσαμε από κοινού με τη συνάδελφο Ελένη Τσιομπίκου, την Χρύσα Ραξιώνη και την Κυριακή Τσακίρη, μέλη του Δ.Σ. του Χορευτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Αβδηριτών, μία διαφορετική παρουσίαση δύο μνημείων των Αβδήρων: της παραδοσιακής βρύσης και του ναού της Αγίας Παρασκευής. Φέτος, εξάλλου το θέμα ήταν ‘’Πολιτιστική Κληρονομιά και Παράδοση: Μαρτυρίες του χθες στο σήμερα’’. Η δράση πήρε σάρκα και οστά υπό τον τίτλο: ‘’Ζωντανές ιστορίες για ζωντανά μνημεία στα Άβδηρα’’. Είχε στόχο, εκτός από τη γνωριμία του κοινού με τα μνημεία, να διερευνηθούν σχετικοί μύθοι και δοξασίες, παραδόσεις και μνήμες που επιβιώνουν μέχρι σήμερα στα Άβδηρα και συνδέονται με αυτά».

Ήθη και έθιμα «ξαναζωντανεύουν» μέσα από εξιστορήσεις Αβδηριτών

«Το καταπληκτικό αυτής της εκδήλωσης αφορά στη συμμετοχή του κοινού και στη συνδιαμόρφωση της περιήγησης. Αισθανθήκαμε ιδιαίτερα χαρούμενοι με την παρουσία ανθρώπων, κυρίως κατοίκων των Αβδήρων, οι οποίοι διατηρούν την μνήμη μιας εποχής που τείνει να ξεχαστεί και να μετατραπεί σε παράδοση. Μάθαμε από αυτούς για την ύπαρξη και άλλων κρηνών στο χωριό, τη θέση των πηγών, για το έθιμο του ‘’αμίλητου νερού’’ και αναρωτηθήκαμε πότε να χτίστηκε για πρώτη φορά η κρήνη», όπως τονίζει ακολούθως.

Ο ναός της Αγίας Παρασκευής και ο καταλυτικός ρόλος της πίστης

«Την παρουσίαση του ναού της Αγίας Παρασκευής, ως χώρου συνυφασμένου με την ιστορική πορεία του ίδιου του οικισμού, συμπλήρωσαν οι αφηγήσεις των κατοίκων φέρνοντας στο προσκήνιο τον καταλυτικό ρόλο της πίστης. Με μεγάλη συγκίνηση και αμείωτο ενδιαφέρον ακούσαμε τα προσωπικά βιώματα πιστών τα οποία φανερώνουν και την ιδιαίτερη σχέση των ντόπιων με τη δική τους Αγία Παρασκευή», υπογραμμίζει.

«Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε στο Λαογραφικό Μουσείο, όπου στο κατάλληλο περιβάλλον έγιναν οι ανάλογες μεταβάσεις στο πρόσφατο παρελθόν των παππούδων μας, συζητήσεις και προγραμματισμός νέων συναντήσεων. Είμαστε αισιόδοξοι ότι προσθέσαμε ένα λιθαράκι προς την αναγνώριση της αξίας αυτών των μνημείων και πως ανοίχτηκε μία μεγάλη αγκαλιά που τα προστατεύει. Η αρχή για την προβολή της νεώτερης ιστορίας των Αβδήρων είχε γίνει το 2016 με την εκδήλωση ‘’Σύγχρονα Άβδηρα: ένας τόπος πολιτισμού’’, μία συνεργασία της ΕΦΑ Ξάνθης (υπό την διεύθυνση της Κ. Καλλιντζή) με τον Δήμο Αβδήρων και την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Α.Μ.Θ. Και φυσικά έπεται συνέχεια συνεργασιών προς την ίδια κατεύθυνση! Ευχαριστούμε από καρδιάς και από το βήμα αυτό όλους όσοι συμμετείχαν και συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης», συμπληρώνει καταληκτικά.

Χρ.Ραξιώνη: « Οι Αβδηρίτες είχαν πάντα ένα ιδιαίτερο δεσμό με την Εκκλησία και γενικότερα με τα μνημεία τους,με την Αγία Παρασκευή, Προστάτιδα των Αβδήρων!»

«Στο πλαίσιο της δράσης αυτής πήραμε μέρος σε ξενάγηση στην βρύση και στην Εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Μνημείων. Ουσιαστικά βασικός στόχος ήταν να ‘’ξαναζωντανέψουν’’ τα ιστορικά μνημεία πέρα από το αρχαιολογικό κομμάτι. Ο κόσμος αποτύπωσε σε αδρές γραμμές τις μαρτυρίες του αναφορικά με τα μνημεία αυτά, τα ήθη, τα έθιμα, για περιστατικά που έγιναν στην βρύση, για την Εκκλησία της Αγίας Παρασκευής και τα θαύματα που έγιναν εκεί. Συνεπώς, ακούστηκαν πολλές ιστορίες και μάλιστα συγκινητικές θα έλεγα. Διαπιστώσαμε, λοιπόν ότι οι Αβδηρίτες είχαν πάντα ένα ιδιαίτερο δέσιμο με την Εκκλησία και γενικότερα με τα μνημεία τους, συγκεκριμένα με την Αγία Παρασκευή, Προστάτιδα των Αβδήρων. Τέλος, στο κλείσιμο είχαμε μπουφέ στο Λαογραφικό Μουσείο όπου έγινε και πάλι μία ξενάγηση. Για όσους δεν είχε τύχει να επισκεφθούν το Λαογραφικό Μουσείο, ήταν μία ευκαιρία να περιηγηθούν στους χώρους του», προσθέτει ακολούθως η κα Χρύσα Ραξιώνη.

«Ως ιστορικός κατέγραψα κι εγώ μαρτυρίες ανθρώπων για την Αγία Παρασκευή  κι ως Σύλλογος βέβαια καλύψαμε με φωτογραφίες την εκδήλωση. Υπήρχαν δύο σταντ, ένα στην βρύση κι ακόμη ένα στην Εκκλησία της Αγίας Παρασκευής όπου κάναμε κι εκεί μία επιτόπια έρευνα», επισημαίνει η κα Ραξιώνη.

Χρύσα Κιατίπη

chkiatipi@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Καμιά αντίδραση για το τέλος ταφής στους δήμους της ΑΜΘ

Στην ΜΕΑ Αλεξανδρούπολης η υγειονομική ταφή των υπολειμμάτων– Τι ισχύει για το τέλος ταφής…