Στο πρώην εργοστάσιο Ξυλοκάρβουνου Σταυρούπολης
Παρουσιάστηκε το ενεργειακό master plan του δήμου – Περιλαβαίνει συνολικά 4 έργα
Ένα φιλόδοξο ενεργειακό project προτίθεται να ενεργοποιήσει και να θέσει σε εφαρμογή ο δήμος Ξάνθης με στόχο αφ’ ενός να επωφεληθεί η τοπική κοινωνία από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας καλύπτοντας καταναλωτικές ανάγκες της, εφ’ ετέρου να αξιοποιήσει την βιομάζα επενδύοντας και στην πρόληψη και πυροπροστασία του ορεινού όγκου. Παράλληλα στοχεύει στην ενεργειακή αναβάθμιση 5 κτηριακών συγκροτημάτων αλλά και την ενεργειακή(ηλεκτρική και θερμική) αυτονομία του Κολυμβητηρίου. Το master plan του δήμου Ξάνθης που εκπονείται εδώ και δύο χρόνια από μελετητές με την συμμετοχή και την νομική κάλυψη του του πρώην αν. Υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Σωκράτη Ξυνίδη, είναι παραδοτέο στις αρχές Οκτώβρη. Παρουσιάστηκε δε χθες το μεσημέρι σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο δήμαρχος Ξάνθης Μανώλης Τσέπελης παρόντων των μελετητών και του κ. Ξυνίδη προκειμένου να ενημερωθεί η τοπική κοινωνία για τον ενεργειακό σχεδιασμό του δήμου.
Ηλεκτροπαραγωγική Μονάδα από Βιομάζα στο Ξυλοκάρβουνο της Σταυρούπολης – Η πρώτη στην ΑΜΘ
Ο δήμαρχος Ξάνθης κ. Τσέπελης ανακοίνωσε την επαναλειτουργία του άλλοτε εργοστασίου παραγωγής Ξυλοκάρβουνου στην Σταυρούπολη σε Μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα. Όπως ανέφερε είναι η πρώτη Μονάδα στην ΑΜΘ και αυτό διασφαλίζει την βιωσιμότητά της: «Κάναμε την μελέτη και θα καταθέσουμε την πρότασή στο ΥΠΕΝ. Θα δώσουμε ξανά ζωή στο εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο ξυλοκάρβουνου αξιοποιώντας τη βιομάζα. Έχουμε ήδη συζητήσει με φορείς και ιδιώτες για να μας προμηθεύουν βιομάζα. Θα ωφεληθούν οι κάτοικοι απ’ αυτό. Επίσης το σχέδιο μας περιλαμβάνει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 1 MW και την ενεργειακή αναβάθμιση σχολείων και κτηριακών συγκροτημάτων καθώς και την ενεργειακή κάλυψη του κολυμβητηρίου. Κάποιοι μας χλευάζανε ότι αυτά που λέμε είναι ανέφικτα. Τους απαντάμε για μια ακόμη φορά ότι: «Τα ανέφικτα γι’ αυτούς για μας είναι εφικτά», τόνισε ο κ. Τσέπελης δίνοντας τον λόγο στον εκπρόσωπο του μελετητικού γραφείου Κουμλίδη Χαράλαμπο για να δώσει τεχνικά στοιχεία του ενεργειακού σχεδίου του δήμου Ξάνθης.
4 έργα – περιλαμβάνει το ενεργειακό σχέδιο του δήμου Ξάνθης
Όπως ανέφερε ο κ. Κουμλίδης το ενεργειακό σχέδιο κινείται σε 4 άξονες: Ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων, η ενεργειακή συμπεριφορά των ενεργοβόρων κτηρίων, σχεδιασμός φωτοβολταϊκών και το κύριο χαρακτηριστικό της περιοχής που είναι το δάσος. «Προτεραιότητα του δήμου και του δημάρχου ήταν να προχωρήσουμε άμεσα στην Μονάδα Ηλεκτροπαραγωγής με καύση Βιομάζας. Μια Μονάδα θα χρησιμοποιεί την βιομάζα των δασών που σημαίνει καθαρισμό των δασών και εμμέσως και σαφώς προστασία τους, Η βιομάζα θα χρησιμοποιείται για ηλεκτροπαραγωγή η οποία θα συμψηφίζει τις ενεργειακές εγκαταστάσεις του δήμου», διευκρίνισε ο κ. Κουμλίδης.
Τα τεχνικά χαρακτηριστικά της Μονάδας
Η ισχύς ανέρχεται σε 1 ΜW ηλεκτρικής ενέργειας . Το όφελος 200.000 – 450.000 ευρώ ετησίως. Ως προς αυτό υπάρχει διακύμανση η οποία συνίσταται με το μοντέλο που θα αποφασίσει δηλαδή αν συνεργαστεί με τους υλοτομικούς συνεταιρισμούς είτε να δημιουργήσει μια δική του δομή
Η Μονάδα θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια 7.800 μεγαβατώρες όση δηλαδή είναι η ενεργειακή κατανάλωση 2.000 κατοικιών. Το κόστος προϋπολογίζεται σε 6 εκ. ευρώ και προορίζεται να χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης που χρηματοδοτεί όπως ειπώθηκε κατά 100% τέτοια έργα
Ως προ το σχήμα που θα υλοποιήσει το έργο υπάρχουν δύο επιλογές: Είτε μέσω ενεργειακής κοινότητας που θα συμμετέχουν οι όμοροι δήμοι, ο δήμος Ξάνθης και η ΔΕΥΑΞ είτε μόνος του ο δήμος Ξάνθης .
Στον ίδιο χώρο σχεδιάστηκε φωτοβολταϊκό κόστους 1,5 εκ. ευρώ με όφελος 500.000 ευρώ ανά έτος που θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια όση η κατανάλωση 1.000 κατοικιών. Όπως ειπώθηκε κατά την λειτουργία προβλέπονται νέες θέσεις εργασίας τόσο στην Μονάδα όσο και στην υλοτόμηση και την μεταφορά της βιομάζας.
Ενεργειακή αναβάθμιση 5 κτιριακών συγκροτημάτων
Το Σχέδιο επίσης περιλαμβάνει ενεργειακή αναβάθμιση για το 2ο και 3ο γυμνάσιο Ξάνθης, το 2ο Λύκειο Ξάνθης, το Αθλητικό Κέντρο Ασπίδα το δημοτικό γήπεδο Αλ/. Μπαλτατζής και η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Ένα έργο προϋπολογισμού 5 εκ. ευρώ το έργο που θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ της νέας προγραμματικής περιόδου ΕΣΠΑ.
Ηλεκτροπαραγωγική και θερμική μονάδα για το Κολυμβητήριο
Το άλλο έργο που προβλέπει ο Σχεδιασμός είναι Μονάδα ηλεκτροπαραγωγής συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας για το Κολυμβητήριο που θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια για πλήρη κάλυψη του κολυμβητηρίου αλλά και συμψηφισμό με άλλα κτήρια και ταυτόχρονα θα παράγει θερμική ενέργεια για να καλύπτει σε ενα ποσοστό 50 – 60% τις θερμικές ανάγκες στο Κολυμβητήριο. Το κόστος είναι 650.000 ευρώ και θα υπολογίζεται ότι θα μειώσει τα έξοδα του δήμου κατά100.000 ευρώ ετησίως. Θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ.
Σ. Ξυνίδης: «Δεν είναι προεκλογικής σκοπιμότητας η παρουσίαση της μελέτης»
Ο κ. Ξυνίδης διευκρίνισε ότι έχει ολοκληρωθεί η συμβολαιακή διαδικασία παραχώρησης του ακινήτου του Ξυλοκάρβουνου στον δήμο, που εκκρεμούσε, ενώ σ’ ότι αφορά το ενεργειακό σχέδιο τόνισε την σπουδαιότητα του για τον δήμο προσθέτοντας ότι η μελέτη έχει εγκριθεί μετ’ επαίνων και θα παραδοθεί στον δήμο στις 15 Οκτωβρίου: «Μ’ ενδιαφέρει το έργο του δήμου Ξάνθης όχι του Τσέπελη αλλά θα ήταν κρίμα να μη γίνει κάποια λογοδοσία του δημάρχου και να μην ενημερωθεί η τοπική κοινωνία για ένα τόσο σημαντικό σχέδιο», επεσήμανε ο κ. Ξυνίδης.
Έρευνες του EAΓΜΕ για γεωθερμικά πεδία στον δήμο Ξάνθης
Παράλληλα ο κ. Ξυνίδης αποκάλυψε ότι ο δήμος Ξάνθης προτίθεται μέσω προγραμματικής σύμβασης με το ΕΑΓΜΕ (πρώην ΙΓΜΕ) να ερευνήσει τις γεωτρήσεις στην περιοχή της Ξάνθης και Σταυρούπολης για την ύπαρξη αξιοποιήσιμου γεωθερμικού πεδίου για θερμαλισμό και ιαματική χρήση.
Μαριάννα Ξανθοπούλου