Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Ελληνοτουρκικά: Συμφωνίες μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου

Ελληνοτουρκικά: Συμφωνίες μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου

0

 Οι «μικρές νίκες» που μπορεί να επιτευχθούν μέσω της θετικής ατζέντας

Η συνάντηση των δύο ηγετών Ελλάδας και Τουρκίας, Κυριάκου Μητσοτάκη και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πέρα από την αυτονόητη επιβεβαίωση του θετικού κλίματος που παραμένει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οδήγησε σε ορισμένα πολύ πρακτικά βήματα, τα οποία εξασφαλίζουν έναν ορίζοντα τουλάχιστον τεσσάρων μηνών νηνεμίας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμόδιων πηγών, η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Τουρκίας έδωσε την εντύπωση ότι από την Άγκυρα υπάρχει στόχευση για μακροπρόθεσμη δέσμευση στον στόχο των χαμηλών τόνων. Από την Άγκυρα φαίνεται να υπάρχει, επίσης, πρόθεση για δημιουργία περισσότερων διαύλων, πέραν όσων γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή.

Εκτός από τις συναντήσεις σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν, χθες στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ διεξήχθη εκτεταμένη συζήτηση ανάμεσα στους δύο υφυπουργούς Εξωτερικών για τη θετική ατζέντα, Κώστα Φραγκογιάννη και Μπουράκ Ακσαπάρ. Η συνάντηση των δύο υφυπουργών είναι στην παρούσα φάση πολύ σημαντική, αφού σε αυτό το πλαίσιο θα συζητηθούν τα παραδοτέα, οι «μικρές νίκες» που μπορεί να επιτευχθούν μέσω της θετικής ατζέντας, οι οποίες θεωρούνται ως πλαίσιο διευκόλυνσης των δύσκολων θεμάτων τα οποία θα συζητηθούν στον πολιτικό διάλογο.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ήδη έχουν εντοπισθεί συγκλίσεις και στη χθεσινή συνάντηση των υφυπουργών έγινε εμβάθυνση. Σε γενικές γραμμές, η ατζέντα αυτή περιλαμβάνει συγκλίσεις για συμφωνίες στους τομείς του εμπορίου και των επενδύσεων, στις διασυνοριακές διαβάσεις και τις νεοφυείς επιχειρήσεις. Η πλέον εμβληματική συμφωνία που θα γίνει αφορά τη συνεργασία στην πολιτική προστασία, η οποία εδράζεται στις αντικειμενικά κοινές προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν η Ελλάδα και η Τουρκία λόγω της κλιματικής κρίσης και των καταστροφών που πλήττουν πολλές φορές και τις δύο χώρες ταυτόχρονα.

Στους περίπου δυόμισι μήνες που μεσολαβούν έως τη σύγκληση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας στη Θεσσαλονίκη, στις 7 Δεκεμβρίου, παρουσία και των δύο ηγετών, θα πρέπει όλες αυτές οι συγκλίσεις να έχουν μετατραπεί σε κείμενα συμφωνιών που θα υπογραφούν με επισημότητα. Βέβαια, μέχρι τότε θα έχει διεξαχθεί και η πρώτη συνάντηση στην Αθήνα ανάμεσα στην υφυπουργό Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και στον ομόλογό της Μπουράκ Ακσαπάρ για τον πυρήνα των ελληνοτουρκικών διαφορών. Σε εκείνη τη συνάντηση θα κριθεί σε σημαντικό βαθμό ποιο είναι το εύρος του ορίζοντα που υπάρχει για την πιθανή επίλυση κάποιων διαφορών, με κύριες, βεβαίως, την υφαλοκρηπίδα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ). Τις αμέσως επόμενες ημέρες, θα ανοίξει και ο δίαυλος προκειμένου εντός του Νοεμβρίου να διεξαχθεί και ο επόμενος γύρος των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) σε στρατιωτικό επίπεδο. Τα ΜΟΕ, με βάση την υφιστάμενη σειρά, θα διεξαχθούν στην Αγκυρα, για πρώτη φορά ύστερα από αρκετά χρόνια, με διπλωμάτες να έχουν την ευθύνη.

Πηγή: Βασίλης Νέδος/Καθημερινή

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης για έγκριση Προϋπολογισμού 2025

Κλήση σε ειδική συνεδρίαση για την έγκριση του προϋπολογισμού και του Ολοκληρωμένου Πλαισί…