Το αποτύπωμα μιας σπουδαίας πόλης δεν φαίνεται από τον τρόπο που διαχειρίζεται τα καλύτερα της χαρακτηριστικά, αλλά από το πώς διαχειρίζεται τα συνηθισμένα της, τα απλά και τα καθημερινά. Μια «έξυπνη» και σπουδαία πόλη, είναι αυτή που εισάγει στην καθημερινότητα της τεχνολογικές καινοτομίες και την μετασχηματίζει ψηφιακά.
Είναι αυτή που εφαρμόζει ένα σύστημα καινοτομίας που καθοδηγεί όλους αυτούς που συνυπάρχουν και αλληλεπιδρούν σε μία πόλη (πολίτες, επιχειρήσεις, πανεπιστήμιο, διάφορα κέντρα κτλ) αλλά και αυτή που εγκαθιστά ψηφιακές εφαρμογές που διαχειρίζονται την πληροφορία, ώστε να αναβαθμίζεται η επικοινωνία, η πληροφόρηση, η συνέργεια και η λήψη αποφάσεων.
Ένα νέο σύστημα κάδων απορριμμάτων που ενημερώνει το κέντρο συντονισμού για την πληρότητα τους, που βελτιστοποιεί τα δρομολόγια της αποκομιδής, και συλλέγει χρήσιμες πληροφορίες για την χρήση τους από τη γειτονιά. Μια ψηφιακή πύλη αλληλεπίδρασης με επαγγελματίες – επιχειρηματίες του Δήμου με αξιοποίηση του Μητρώου Επαγγελματιών, ως ένας χρήσιμος Οδηγός Πόλης προϊόντων και υπηρεσιών για επισκέπτες και κατοίκους. Ένα αναβαθμισμένο σύστημα ψηφιακών εφαρμογών για τον τοπικό τουρισμό, που να καθοδηγεί τον επισκέπτη παρέχοντας του την πληροφόρηση που ζητάει, και να τον διευκολύνει στις επιλογές του και στην οργάνωση του ταξιδιού του στα μέρη μας.
Τέτοια ψηφιακά συστήματα, όσο «έξυπνα» και ακριβά να είναι, δεν αξιοποιούνται αυτόματα μόνο και μόνο με την εγκατάσταση τους. Άλλο τόσο κρίσιμος παράγοντας είναι και ο ανθρώπινος, είτε είναι ο μόνιμος κάτοικος και ο επισκέπτης, είτε είναι ο υπάλληλος και η υπηρεσία. Ο χρήστης θα πρέπει καταρχάς να είναι ενήμερος για την δυνατότητα ψηφιακής διάδρασης, και κατά δεύτερο, να μπορεί και να θέλει να την αξιοποιήσει. Η υπηρεσία θα πρέπει να είναι οργανωμένη έτσι, ώστε το ψηφιακό σύστημα να αξιοποιείται κατά το μέγιστο. Συστήματα που κοστίζουν μια φορά για την εγκατάσταση τους, στο τέλος κοστίζουν στην διοίκηση πολλαπλάσια, αν στην πράξη μείνουν ανενεργά ή με περιορισμένη χρησιμότητα.
Αποφασιστικό ρόλο στο περιεχόμενο των δράσεων θα πρέπει να έχει ένας μηχανισμός εκ μέρους Δήμου, ο οποίος θα έχει εργαστεί πάνω στην πληροφόρηση για τα ευρωπαϊκά προγράμματα και διαδικασίες με τις αντίστοιχες χρηματοδοτήσεις και προθεσμίες. Επομένως είναι κρίσιμη η δημιουργία Γραφείου Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Υποθέσεων που να ασχολείται αποκλειστικά με αυτό, αλλά και η αξιοποίηση των υπαλλήλων της Διεύθυνσης Προγραμματισμού στην προσέλκυση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Σε αυτό αναμφίβολα θα μπορούσε να συνεισφέρει και το Πολυτεχνείο με ομάδες ερευνητών που ούτως ή άλλως λόγω της φύσης των ακαδημαϊκών δραστηριοτήτων τους έχουν άμεση σχέση με ευρωπαϊκά κονδύλια.
Για αυτό οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν πως οι παραπάνω κατευθύνσεις, όπως και άλλες πολλές, δεν μπορούν να βασίζονται σε ένα πρόσωπο ή σε μια κλειστή διοίκηση και να εξαρτώνται από τις διαθέσεις ή την ικανότητα αυτών να επιλέγουν. Σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη, μετασχηματισμοί και μεταρρυθμίσεις, ειδικά αυτές που αφορούν καινοτομία και τεχνολογία, πρέπει να συναποφασίζονται αφού γίνουν αντικείμενο ευρείας διαβούλευσης. Σε ένα σοβαρό πολυεπίπεδο σχέδιο δράσης, Δήμος, φορείς, το Πανεπιστήμιο, τα επιμελητήρια και τα σωματεία, κάθονται στο ίδιο τραπέζι και ιεραρχούν τις προτεραιότητες προς όφελος όλων.