Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά «Εις υγείαν» με καλό αλλά πιο ακριβό Ξανθιώτικο κρασί

«Εις υγείαν» με καλό αλλά πιο ακριβό Ξανθιώτικο κρασί

0

Η ξηρασία ευνόησε την ποιότητα αλλά όχι την ποσότητα  

 

Συνεχίζεται  ο τρύγος – Μιλάνε στο «Ε» τρεις οινοποιοί: Οίνοι «Ευήνωρ»  –  « Κτήμα Βουρβουκέλη» – «Μαύρα Νερά» Σταυρούπολης

 

Μύρια κακά έφερε ο καύσωνας αλλά έκανε κι ένα καλό. Βοήθησε να έχουμε φέτος στην Ξάνθη πιο ποιοτικό κρασί! Λιγότερο μεν αλλά πιο ποιοτικό, με μεστότητα γεύσης. Ναι όσο απίστευτο κι αν ακούγεται οι  αμπελουργοί και οι οινοπαραγωγοί γνωρίζουν ότι η μεγάλη ξηρασία ευνοεί την ποιότητα ενώ αντίθετα η υγρασία τις ασθένειες. Η φετινή χρονιά στην Ξάνθη είχε και απ’ τα δύο: Παρατεταμένη υγρασία τον Ιούνιο που προκάλεσε προβλήματα ειδικά στους  ορεινούς αμπελώνες και παρατεταμένη ξηρασία τον Ιούλιο  – Αύγουστο που βοήθησε να μεστώσει το σταφύλι.

«Ευήνωρ»: Η ξηρασία ευνόησε την ποιότητα

karakostas pinakidaΟ τρύγος άρχισε στις 25 Αυγούστου στο Κτήμα Καρακώστα που παράγει  λευκό, ροζέ και κόκκινο οίνο με την ετικέτα «Ευήνωρ». Όπως μας λέει ο κ. Τάσος Καρακώστας: «Η φετινή χρονιά είναι η καλύτερη χρόνια για  το κρασί από θέμα ποιότητας. Κι αυτό γιατί το αμπέλι ευνοείται από την  ξηρασία ως προς την ποιότητα. Όχι όμως ως προς την ποσότητα. Φέτος οι  αποδόσεις μας είναι 600 – 700 κιλά το στρέμμα. Πάνω από 1.000 κιλά χάνει σε ποιότητα. Τρυγήσαμε το Merlot (κόκκινο) το  syrah (Ροζέ) και το Sauvignon Blanc για λευκό. Τις επόμενες μέρες θα τρυγήσουμε το cabernet Sauvighnon, το ασύρτικο και  την τοπική ποικιλία Μαυρούδι για ημίγλυκο κρασί». Το Κτήμα Καρακώστα διαθέτει  οινοποιείο όπου μετά τον τρύγο ακολουθεί η διαδικασία της οινοποίησης για 40 – 50 μέρες.  Συνολικά το Κτήμα παράγει σε ετήσια βάση περίπου 16.000 φιάλες κρασί.

Αναφορικά με την τιμή ο κ. Καρακώστας εκτιμά πως θα υπάρχει ανατίμηση κατά 20 – 25%: «Έχει αυξηθεί το κόστος παραγωγής, το ρεύμα, το πετρέλαιο, τα λιπάσματα. Δεν μπορούμε να κρατήσουμε την τιμή στα ίδια επίπεδα. Θα έχουμε μια ανατίμηση 20 – 25%».

Κτήμα Βουρβουκέλη: Κυκλοφορεί  δύο νέες ετικέτες  και μια συλλεκτική

vourvoukelisΟ Αμπελουργός  – Οινοποιός του Κτήματος Βουρβουκέλη, Οδυσσέας Βουρβουκέλης αναφέρει  πως παρότι γενικά στην χώρα μας η χρονιά δεν ήταν καλή για το αμπέλι, η περιοχή μας δεν επηρεάστηκε ούτε από τις ασθένειες ούτε από την ακαρπία: «Μια χρονιά ικανοποιητική σε ποιότητα και σε ποσότητα. Στην περιοχή μας δεν επηρεαστήκαμε από ασθένειες όπως ο περονόσπορο και το  ωείδιο που παρουσίασαν έξαρση στην νότια Ελλάδα που έπληξαν την παραγωγή. Στην Βόρεια Ελλάδα αντίθετα κατά τόπους είχαν πρόβλημα από χαλάζι, όπως στην Δράμα – Καβάλα. Εμείς δεν είχαμε ακραία φαινόμενα και η ξηρασία ευνόησε την ποιότητα». Αναφορικά με την τιμή ο κ. Βουρβουκέλης εκτιμά μια μεσοσταθμική αύξηση της τάξης του 5% στο ράφι. Το Κτήμα Βουρβουκέλη με έναν αμπελώνας  121 στρεμμάτων παράγει στο Οινοποιείο του 150.000 φιάλες ετησίως από τους  γνωστούς και βραβευμένους οίνους «Άβδηρος Ροζέ», «Παμίδι» , «Λαγάρα». Φέτος θα κυκλοφορήσει και  2 νέες ετικέτες με γαλλικές ποικιλίες  Sauvignon Blanc και Chardonnet και το επετειακό  “Nikos collection” 850 φιάλες.

 «Μαύρα Νερά « από τον Αμπελώνα Σταυρούπολης

papadopoulos kyriakos-web«Αρκετά καλή» χαρακτηρίζει την παραγωγή και ο κ. Κυριάκος Παπαδόπουλος, ιδιοκτήτης  των κρασιών «Μαύρα νερά» της Οινοποίας PASSAS που παράγονται στις πλαγιές της κοιλάδας του Νέστου: «Έχουμε μικρότερη ποσότητα αλλά τα χαρακτηριστικά σε ποιότητα  είναι καλύτερα. Οι βροχές του Ιουνίου προκάλεσαν ασθένειες αλλά τις αντιμετωπίσαμε. Η ξηρασία που ακολούθησε τα ευνόησε» Ο κ. Παπαδόπουλος παράγει 100.000 – 150.000 φιάλες κρασί ετησίως από  την τοπική ποικιλία «Μαυρούδι». Να σημειώσουμε ότι ο Παμίτις και το Μαυρούδι είναι τοπικές ποικιλίες. Μάλιστα υπάρχουν  αναφορές και  σε αρχαία κείμενα.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επιστροφή 1055 αρχαίων νομισμάτων στην Τουρκία

Μία συμβολική κίνηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο της προστασίας της πολιτιστικ…