Παρουσιάστηκε στην επιστημονική ημερίδα με θέμα: «Πολιτιστική Πολιτική & Βιώσιμος Τουρισμός στην Τοπική Αυτοδιοίκηση» φιλοξένησε ο δήμος Ξάνθης
Συζητήθηκαν ιδέες και καλές πρακτικές για την προβολή και την ανάδειξη του τουριστικού προϊόντος
Μια επιστημονική Ημερίδα με θέμα: «Πολιτιστική Πολιτική & Βιώσιμος Τουρισμός στην Τοπική Αυτοδιοίκηση» φιλοξένησε ο δήμος Ξάνθης. Η ημερίδα που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ένωση Γενικών Γραμματέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Κλεισθένης» διεξήχθηκε στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου την Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου και μεταδόθηκε ζωντανά από την πλατφόρμα του YouTube. Συμμετείχε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κλεισθένης Μιχάλης Χρηστάκης, ο κ. Ευάγγελος Κυριακού υπεύθυνος πολιτιστικού τουρισμού, πληροφορικής & περιβάλλοντος στην Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Έδεσσας, η κα Δήμητρα Γιορδαμλή υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων της εταιρείας PRISMA ενώ την Ξάνθη εκπροσώπησε η αντιδήμαρχος Τουρισμού, Πολιτισμού και Παιδείας κα Ειρήνη Χαριτωνίδου.
Τουριστικές δράσεις και ψηφιακή ξενάγηση στο Μουζαφέρ Μπέη
Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν ιδέες και καλές πρακτικές για την προβολή του brand name κάθε τόπου και πως με την χρήση των σύγχρονων μέσων ψηφιακής τεχνολογίας μπορεί να μεγιστοποιηθεί το αποτέλεσμα. Ειδικότερα ο κ. Ευάγγελος Κυριακού παρουσίασε κάποιες δράσεις του δήμου Έδεσσας που έχουν προβάλλει τον δήμο και έχουν αυξήσει την επισκεψιμότητά του. Αυτές οι δράσεις αφορούν τόσο το πλεονέκτημα που έχει με τους καταρράκτες όσο και το γαστρονομικό, ενώ με την χρήση της τεχνολογία έχει αναπτύξει το κομμάτι των ψηφιακών εκδρομών. Η κα Γιορδαμλή παρουσίασε την εφαρμογή -ξεναγός. Πρόκειται όπως είπε για ένα καινοτόμο σύστημα διαχείρισης και απεικόνισης της πληροφορίας που παρέχει την δυνατότητα ξενάγηση στο επισκέπτη σ’
ένα τόπο μέσα από ένα κινητό ή τάμπλετ ή οθόνη. Στη εφαρμογή αυτή έχουν ενταχθούν τρεις πόλεις . Το Ηράκλειο, η Ορεστιάδα και η Ξάνθη. Ειδικότερα για τον Ηράκλειο αφορά την περιήγηση στην Ενετική Κάντια του 1860 με απεικόνιση 3D τρισδιάστατη και χρήση επαυξημένης πραγματικότητας ώστε ο περιηγητές να έχει όλες τις πληροφορίες της εποχής. Στην Ορεστιάδα αφορά τον ορειβατικό τουρισμό με καταγραφή όλων των διαδρομών και των μονοπατιών και την Ξάνθη το Μουσείο Παιδικής Τέχνης γνωστό ως Κονάκι του Μουζαφέρ Μπέη. Μέσω της εφαρμογής ο επισκέπτης μπορεί να γνωρίσει καλύτερα το παιδικό χώρο πολιτισμού, τα διαδραστικά παιχνίδια, το χρονολόγιο κ.λ.π. Επίσης θα ξεναγηθεί με ποδήλατο στην Παλιά Πόλη της Ξάνθης.
Χαριτωνίδου: «Η δημοτική αρχή είναι ανοιχτή σε νέες ιδέες και δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην τουριστική προβολή του δήμου.
Ο κ. Χρηστάκης σημείωσε ότι είναι πολύ ενδιαφέροντα όσα ακούστηκαν για τα μέσα προβολής κάθε τόπου, τόνισε την σημασία εφαρμογής νέων ιδεών, δημιουργία και προβολή ενός ολοκληρωμένου τουριστικού πακέτου. Τόνισε επίσης την αξιοποίηση των προγραμμάτων Leader.
Η κα Χαριτωνίδου κλείνοντας σημείωσε πως η Ξάνθη έχει πολλούς θεσμούς όπως το Καρναβάλι και οι ΘΛΕ, οι Γιορτές Παλιάς Πόλης, το Φεστιβάλ των Μουσικών Σχολείων και επίσης είναι γνωστή για την γαστρονομία της. Πρόσθεσε δε ότι η δημοτική αρχή είναι ανοιχτή σε νέες ιδέες και δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην τουριστική προβολή του δήμου.
Μαριάννα Ξανθοπούλου