Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Άλυτο παραμένει το πρόβλημα με το απογευματινό ωράριο στο Μειονοτικό

Άλυτο παραμένει το πρόβλημα με το απογευματινό ωράριο στο Μειονοτικό

0

Συνεχίζεται  η κατάληψη- Χάνονται διδακτικές ώρες

 

Διευθύντρια Δ/βαθμιας Ξάνθης: Μ. Σιδηροπούλου: «Δεν θέλουμε κανένα παιδί σε υπόγεια αίθουσα»

Χ. Ζεϊμπέκ: «Όχι σε πρόχειρες λύσεις… Ζητάμε  νέο σχολείο»

 

 

Μιας εβδομάδας χαμένες διδακτικές ώρες μετρούν οι μαθητές του Γυμνασίου – Λυκείου Ξάνθης συνεχίζοντας έως την Παρασκευή την κατάληψη στο σχολείο τους αντιδρώντας στο απογευματινό ωράριο. Υπενθυμίζουμε ότι την Δευτέρα πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας και είχαν συνάντηση με τον αντιπεριφερειάρχη κ. Κουρτίδη ωστόσο δεν υπάρχει  κάποια εξέλιξη επί του θέματος. Χθες ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης κ. Χουσεΐν Ζεϊμπέκ που συμμετείχε μαζί με άλλους παράγοντες της μειονότητα στις κινητοποιήσεις κατέθεσε ερώτηση στον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.

Το «Ε» είχε φιλοξενήσει τις απόψεις του κ. Ζεϊμπέκ στο φύλλο της Τρίτης. Ο κ. Ζεϊμπέκ υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι ήταν μονομερής και ουσιαστικά αχρείαστη η απόφαση της Διευθύντριας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κας Μάλαμα Σιδηροπούλου να προσθέσει και απογευματινή βάρδια στα 5 τμήματα της Γ’ Γυμνασίου δεδομένου ότι τα παιδιά μειώθηκαν και  πλέον επαρκούν οι αίθουσες.

Διευθύντρια Δ/βαθμιας Ξάνθης: Μ. Σιδηροπούλου: «Δεν θέλουμε κανένα παιδί σε υπόγεια αίθουσα»

Ωστόσο η κα Σιδηροπούλου μιλώντας στο «Ε» αντέκρουσε τη θέση του κ. Ζεϊμπέκ λέγοντας πως από το 2019 στο Μειονοτικό Γυμνάσιο – Λύκειο έχει και απογευματινό ωράριο διδασκαλίας και πως η ίδια ανέλαβε πέρσι που είχε επίσης απογευματινά: «Το υπουργείο εγκρίνει όλες τις εγγραφές στην Α’ Γυμνασίου. Μπορεί να έχουν μειωθεί τα παιδιά αλλά και πάλι ο χώρος είναι περιορισμένος. Υπάρχουν 4 αίθουσες στο υπόγειο. Δεν θέλουμε τα παιδιά να κάνουν μάθημα σε υπόγειες αίθουσες. Δεν νοείται σχολείο με υπόγειες αίθουσες. Η επιλογή μας είναι κανένα παιδί σε υπόγεια αίθουσα. Και πέρσι είχαν απόγευμα γιατί δεν υπήρχαν αντιδράσεις;», αναρωτιέται η κα Σιδηροπούλου.

Επιπρόσθετα ανέφερε πως επειδή στο μειονοτικό Γυμνάσιο Λύκειο λόγω έλλειψης χώρου δεν λειτουργούν εργαστήρια για διάφορα μαθήματα όπως εικαστικά : «Αποφασίσαμε οι υπόγειες αίθουσες να φιλοξενήσουν εργαστήρια για μαθήματα εικαστικών ή άλλων μαθημάτων που μέχρι τώρα δεν είχαν την δυνατότητα να έχουν οι μαθητές».

Χ. Ζεϊμπέκ: «Όχι σε πρόχειρες λύσεις… Ζητάμε  νέο σχολείο»

Σε απόσπασμα της ερώτησής του προς τον υπουργό Παιδείας ο κ. Ζεϊμπέκ αναφέρει: «Εν κατακλείδι, καθίσταται σαφές ότι η στάση της Κυβέρνησης στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι υποκριτική. Αφενός, δεν παίρνει την απόφαση για νέο σχολείο και αφετέρου επικαλείται το κτιριακό για να εμποδίσει την λειτουργία του σχολείου μόνο σε πρωινή βάρδια, παρότι ο αριθμός των μαθητών είναι μειωμένος.

Επειδή, η λειτουργία κάθε σχολείου κατά το σύνηθες πρωινό πρόγραμμα – εφόσον υπάρχει η δυνατότητα – αποτελεί αφενός στοιχείο ισοτιμίας μεταξύ των σχολικών μονάδων και αφετέρου εξυπηρετεί τις εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών.

Επειδή, το Μειονοτικό Γυμνάσιο Λύκειο Ξάνθης είναι το μοναδικό μειονοτικό σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στον νομό και η εύρυθμη λειτουργία του εξασφαλίζει την ισότιμη πρόοδο και των μαθητών της μειονότητας.

Επειδή, το κτιριακό πρόβλημα του σχολείου είναι γνωστό και δεν αντιμετωπίζεται με πρόχειρες λύσεις:  Προτίθεται να επιτρέψει την λειτουργία του Μειονοτικού Γυμνασίου Λυκείου Ξάνθης σε πρωινή βάρδια, με δεδομένο ότι ο αριθμός των μαθητών είναι μειωμένος;  Προτίθεται να εκκινήσει τις διαδικασίες για την ανέγερση νέου σχολικού κτιρίου ή ανεύρεσης νέου κτιρίου για την στέγαση του Μειονοτικού Γυμνασίου Λυκείου Ξάνθης, ώστε να επιλυθεί οριστικά το πρόβλημα του κτιριακού; Προτίθεται, έστω, να συμβάλλει στην τοποθέτηση επιπλέον αιθουσών ΠΡΟΚΑΤ στο παράρτημα του Μειονοτικού Γυμνασίου Λυκείου ως βραχυπρόθεσμη λύση στο κτιριακό πρόβλημα του σχολείου, προκειμένου να λειτουργήσει το σχολείο εύρυθμα και κατά το πρωινό πρόγραμμα;».

Ιστορικό

Το Μειονοτικό Γυμνάσιο- Λύκειο Ξάνθης ιδρύθηκε το 1965. Από το 1968 έως και σήμερα στεγάζεται στο κτίριο της οδού Χατζησταύρου 10, ιδιοκτησίας της πρώην νομαρχίας Ξάνθης. Το συγκεκριμένο κτίριο χρονολογείται από τον 19ο αιώνα και λειτουργούσε ως καπνομάγαζο και κατόπιν ως Γυμνάσιο Θηλέων Ξάνθης. Το κτίριο αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω παλαιότητας, ενώ δεν υπάρχουν υποδομές για εργαστηριακές αίθουσες και ο αύλειος χώρος είναι πολύ μικρός. Από το 2017, με απόφαση της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ανακαινίστηκαν επιπλέον τέσσερις νέες αίθουσες επί της ίδιας οδού που λειτουργούν ως παράρτημα του σχολείου.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Άνοιξε ο δρόμος για την κατασκευή του β’ τμήματος του κάθετου άξονα

Ξεμπλόκαρε από τις αντιδικίες – Κατακυρώθηκε στην ΟΔΟΣ ΑΤΕ το τμήμα  «Δημάριο– Μελίβ…