Πάλι οι «πυρκαγιές»
Δεκάδες οι πυρκαγιές ανά την χώρα και ανάμεσά τους Καβάλα, Ροδόπη και Έβρος, που δοκιμάζονται σκληρά.
Δεν γνωρίζω τι πιστεύετε εσείς για την προέλευση των πυρκαγιών αυτών αλλά εγώ προσωπικά πιστεύω πως πρόκειται για ανθρώπινη παρέμβαση εκούσια. Κυρίως δε στον Έβρο.
Για την περιοχή του δήμου Νέστου και του νομού Ροδόπης να δεχτώ το ακούσιο λάθος του αγρότη, κτηνοτρόφου ή άλλου αφελή κατοίκου να κάψει ξερόχορτα.
Όχι, ο Έβρος δεν είναι τυχαία περίπτωση. Η φωτιά εκεί έχει σχέδιο και στόχευση.
Το ποιος είναι ο στόχος και γιατί ας το αφήσουμε προς το παρόν. Στο θέμα θα επανέλθουμε.
Γ.Δ.
Στρατηγός και στράτευμα
Μια εβδομάδα έμεινε για να ολοκληρώσουν οι υποψήφιοι δήμαρχοι του νομού μας τα ψηφοδέλτιά τους. Θα ακολουθήσει η ανακήρυξη των συνδυασμών και μετά οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι θα ριχτούν στην μάχη του σταυρού ως ένα στράτευμα που θα ψάχνει τους φίλα προσκείμενους για να πάρει την υπόσχεση της υποστήριξης.
Βέβαια υπάρχει και ο επικεφαλής, ο στρατηγός της όλης επιχείρησης. Ουσιαστικά, όπου γίνει σωστός συνδυασμός στρατηγού που θα καθοδηγεί το στράτευμα που αυτό θα προσπαθήσει τη νίκη για τον άξιο στρατηγό.
Βέβαια, ο στρατηγός θα πρέπει να έχει κι αυτός γνώσεις και εμπειρία παρόμοιων αγώνων και μαχών. Η σωστή συνεργασία λοιπόν στρατηγού και στρατεύματος θα είναι αυτή που θα φέρει τη νίκη.
Γ.Δ.
Ένας είναι ο στόχος
Η σχέση είναι λοιπόν αμφίδρομη μεταξύ στρατηγού και στρατεύματος. Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ενός και των υπολοίπων κρίνουν σε μεγάλο βαθμό και την τελική νίκη.
Άξιος αρχηγός, ικανός, πετυχημένος, με γνώσεις και εμπειρίες κερδίζει την εμπιστοσύνη των στρατιωτών που επίσης ξεχωρίζουν ως εμπειροπόλεμοι.
Αυτοί λοιπόν θα δώσουν τις μάχες, αυτοί θα «πολεμήσουν» να πείσουν τους δημότες του νομού.
Τέσσερις δήμοι, πολλοί στρατηγοί, εκατοντάδες στρατιώτες σε μάχες, σε κάμπους και βουνά.
Η πρώτες μάχες θα δοθούν την Κυριακή 8 Οκτωβρίου και όπου δεν επιτευχθεί το 43%, επαναληπτικές την επόμενη Κυριακή.
Γ.Δ.
Σπάνιες γαίες
Η εφημερίδα πριν αρκετό καιρό είχε ασχοληθεί σε σχετικό της ρεπορτάζ για την παρουσία στη Θράκη των «σπάνιων γαιών», όπως ονομάζονται ορυκτά υλικά αυτής της κατηγορίας.
Οι μελέτες υπάρχουν, οι περιοχές είναι γνωστές. Υπάρχουν για παράδειγμα σημαντικές ενδείξεις για την ύπαρξη σπάνιων γαιών κυρίως σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και της Θράκης σύμφωνα με το ΙΓΜΕ. Έτσι, σπάνιες γαίες και μάλιστα σε υψηλή περιεκτικότητα, ανιχνεύονται επίσης στο παράκτιο και υποθαλάσσιο περιβάλλον μεταξύ Χαλκιδικής και Αλεξανδρούπολης, κυρίως στις εκβολές των ποταμών Στρυμόνα, Νέστου και Έβρου.
-Σύντομα θα επανέλθουμε με περισσότερα στοιχεία.
Γ.Δ.
Πολύ σημαντική πρωτοβουλία
Βαρύνουσας σημασίας και σπουδαιότητας η πρωτοβουλία της χώρας μας για συνάντηση των ηγετών των Βαλκανικών χωρών εκτός της Αλβανίας καθώς και η παρουσία του πρωθυπουργού της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Αποδεικνύει ότι η χώρα μας αποκτά ηγετικό ρόλο στην ένωση των Βαλκανικών χωρών και καθιερώνεται ως ο ισχυρός δυτικός πόλος σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή σε μια περίοδο που επιχειρείται αναθεώρηση των συνόρων με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Επίσης διευρύνεται η στήριξη που παρέχει στην Ουκρανία εδραιώνοντας τις φιλικές σχέσεις των δύο χωρών και στοχεύοντας να συμβάλει στην ανασύσταση της χώρας μετά τη λήξη του πολέμου.
Η χώρα μας ανακτά την αξιοπιστία της ισχυροποιεί και διευρύνει το ρόλο της στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη. Κι αυτό πρέπει να το χαιρετίσουμε όλοι και όχι να μεμψιμοιρούμε.
Μ.Ξ.
Ελληνικός παραλογισμός
Κατέχω εδώ και λίγα χρόνια την Άδεια Οδήγησης που μου παραχώρησε η Ελληνική Δημοκρατία.
Πλαστικοποιημένη, μικρή, στις ίδιες ακριβώς διαστάσεις με μια χρεωστική κάρτα τραπέζης.
Την έχω στο πορτοφόλι μου υπερηφάνως διότι επιτέλους έπρεπε να γίνει. Όπως έπρεπε εδώ και χρόνια να γίνει και η ταυτότητά μας. Μικρή και εύχρηστη, περιλαμβάνοντας όλα τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για την ταυτοποίηση.
Πράγματα απλά που οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι πολίτες κατέχουν δεκαετίες τώρα, χωρίς να διαμαρτύρονται και να επικαλούνται παρακολουθήσεις, αντίχριστους και άλλα συνωμοσιολογικά.
Και μια παρατήρηση. Όλοι όσοι διαμαρτύρονται, οι περισσότεροι τουλάχιστον, έχουν σύγχρονα κινητά στην κατοχή τους. Ξεχνούν ότι ανά πάσα στιγμή είναι γνωστό που βρίσκονται;
Γ.Δ.
Λόγια του Σαίξπηρ
Θεωρώ πως είναι επίκαιρο εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών να παραθέσω αυτό που είπε ο Σαίξπηρ σε ένα από τα σπουδαία έργα του. «Το χειροκρότημα έχει αξία όταν φεύγουμε από τη σκηνή και όχι όταν ανεβαίνουμε στη σκηνή».
Ο Βρετανός θεατρικός συγγραφέας το είπε αυτό εννοώντας ότι αυτός που έχει το αξίωμα πρέπει να δουλέψει σκληρά, με σύστημα και προσπάθεια, να παραγάγει έργο ώστε να εισπράξει το χειροκρότημα στο τέλος της προσπάθειας.
Αισιοδοξώ πως παλαιοί και νέοι αυτοδιοικητικοί του νομού μας πως θα συμφωνούν με την άποψη του Σαίξπηρ και πως θα την ενστερνιστούν κατά την θητεία τους για να εισπράξουν στο τέλος το χειροκρότημα της επιδοκιμασίας.
Γ.Δ.
Αύξηση του χρόνου ζωής μας
Το θέμα της αύξησης του μέσου όρου ζωής των Ελλήνων όπως και των Ευρωπαίων αλλά και άλλων ανεπτυγμένων χωρών είναι ένα θέμα που έρχεται τρέχοντας.
Για μια μερίδα ανθρώπων αυτό είναι θετικό. Θα ζήσουν περισσότερα χρόνια.
Υπάρχουν όμως και οι άλλοι που διατηρούν επιφυλάξεις ως προς την ποιότητα ζωής που θα υπάρχει. Το θέμα λοιπόν έχει δύο όψεις.
Για την χώρα μας πάντως υπάρχει η εκτίμηση πως θα αυξηθεί ο μέσος όρος ζωής κατά 11,3 χρόνια το 2100. Δηλαδή 11,3 χρόνια περισσότερα θα ζούνε στην Ελλάδα του 2100.
Έτσι, το προσδόκιμο όριο ηλικίας θα φτάσει τα 90,9 έτη από 80,60 σήμερα.
Και αυτό το ευχάριστο βέβαια σε 77 χρόνια από σήμερα.
Γ.Δ.
Αστυφιλίας συνέχεια
Όταν η Αττική έχει το 50% του ελληνικού πληθυσμού, το μέλλον του τόπου είναι πλέον μη αναστρέψιμο. Αδειάζουν τα χωριά από ανθρώπους που μετακινούνται στις πόλεις, ερημώνουν περιοχές -κυρίως οι ορεινές- και οι κυβερνήσεις διαχρονικά απλά παρακολουθούν χωρίς να δίνουν λύσεις.
Έτσι, το 87,69% του πληθυσμού της Ελλάδας θα είναι συγκεντρωμένο στις μεγάλες πόλεις μέχρι το 2050. Πρόκειται για ένα μεγάλο ποσοστό, εάν συγκρίνει κάποιος το επίπεδο αστικοποίησης το 1950 που ήταν 52% κα σήμερα βρίσκεται στο 80,67%. Αυτός ο δείκτης αποτελεί παράγοντα που προσδιορίζει την περιφερειακή ανάπτυξη (π.χ. από εγκατάλειψη της υπαίθρου), τις επιδοτήσεις από ευρωπαϊκά ταμεία, αλλά και την ποιότητα ζωής. Αρκεί να αναφερθεί ότι σήμερα η πληθυσμιακή πυκνότητα στην Ελλάδα είναι 80,23 άτομα ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο.
Το υψηλότερο ποσό είχε φτάσει το 2009 με 85,77 άτομα, αλλά αναμένεται να πέσει απότομα (να βελτιωθεί) κάτω από τα 50 άτομα μέχρι το 2100.
Γ.Δ.
Τραγωδία στην Δαδιά με 18 απανθρακωμένους
Η μεγάλη πυρκαγιά στον Έβρο είχε τελικά και ανθρώπινα θύματα. Λίγο μετά το μεσημέρι χθες έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική ότι βρέθηκαν απανθρακωμένοι 18 άνθρωποι μέσα στο δάσος της Δαδιάς. Εικάζεται ότι πρόκειται για μετανάστες που εισήλθαν παράνομα και βρήκαν καταφύγιο στο δάσος. Όταν έπιασε η φωτιά εγκλωβίστηκαν και είχαν αυτόν τον τραγικό θάνατο. Οι συνθήκες είναι πρωτοφανείς. Οι άνεμοι δεν λένε να κοπάσουν και η φωτιά καίει ανεξέλεγκτα παρά το γεγονός ότι επιχειρούν με όλα τα μέσα ισχυρές χερσαίες και εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής και του Στρατού. Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι οι γείτονές μας οι Τούρκοι αλλά και οι Βούλγαροι δεν έστειλαν καμιά βοήθεια αντίθετα με τους Ρουμάνους που τους ευχαρίστησε δημόσια ο πρωθυπουργός.
Μ.Ξ.