Συζήτηση με τον Μιχάλη Μούσιο, Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αρτοποιών
Υπάρχει διαβεβαίωση ότι ο καταναλωτής δεν θα πληρώσει τις αδικαιολόγητες αυξήσεις
Θόρυβο έχει προκαλέσει στις τάξεις των αρτοπωλών η νέα αύξηση στην τιμή του σιταριού καθώς η τεταμένη κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας δημιουργεί τις συνθήκες για νέες ανατιμήσεις τις οποίες καλούνται να πληρώσουν οι ίδιοι οι αρτοπώλες με τον φόβο ότι ο τελικός αποδέκτης που θα πληρώσει τον λογαριασμό θα είναι οι καταναλωτές.
Σε μία δύσκολη συγκυρία για τα τοπικά αρτοπωλεία τα οποία παλεύουν απέναντι στον κίνδυνο του λουκέτου καθώς τα έξοδα των πρώτων υλών χτυπάνε κόκκινο, ο κ. Μούσιος μιλά στο «Ε» θέλοντας να ξεκαθαρίσει την κατάσταση γύρω από τις διαφαινόμενες αυξήσεις στο ψωμί, ένα προϊόν που παραδοσιακά δεν λείπει από κανένα τραπέζι.
Η αύξηση λόγω του πολέμου είναι ο ένας λόγος, ο άλλος είναι η αισχροκέρδεια των ελληνικών αλευροβιομηχανιών
Όπως επισημαίνει ο κ. Μούσιος «αν κοιτάξουμε τους ισολογισμούς των μεγάλων σούπερ μάρκετ και των αλευροβιομηχανιών θα δούμε το εξής: το τελευταίο διάστημα έχουν μείωση του όγκου των πωλήσεων ενώ παράλληλα αύξηση του τζίρου και αύξηση των κερδών σε ποσοστά άνω του 30%. Το ποιος κερδίζει είναι ξεκάθαρο. Οι μεγάλες βιομηχανίες ενώ την ίδια στιγμή ο φούρνος της γειτονιάς βάζει λουκέτο».
Στις 8 Αυγούστου παραλάβαμε άλευρα αυξημένα κατά 10%. Θεωρήσαμε αδικαιολόγητη και πολύ βιαστική αυτή την αύξηση
«Αρχές του μήνα καταγράφηκε μία αύξηση 15% στα σιτηρά. Στις 3 Αυγούστου είχαμε ενημέρωση από την αλευροβιομηχανία ότι επίκειται αύξηση στα άλευρα της τάξεως του 7-10%. Στις 8 Αυγούστου παραλάβαμε άλευρα αυξημένα κατά 10%. Θεωρήσαμε αδικαιολόγητη και πολύ βιαστική αυτή την αύξηση. Διότι, πότε έγιναν νέες εισαγωγές σιτηρών, πότε αυτά αλευροποιήθηκαν και ήρθαν στα χέρια μας αυξημένα!», τόνισε ο κ. Μούσιος.
Συνεχίζοντας, αναφέρει ότι ««ζητήσαμε την παρέμβαση της κυβέρνησης, γιατί πράγματι υπάρχουν αποθέματα που η αλευροβιομηχανία και οι έμποροι τα έχουν προμηθευτεί με πολύ χαμηλότερες τιμές».
Το σκληρό σιτάρι από 0,25 ευρώ τον Απρίλιο, σήμερα στα 0,35 ευρώ
Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αρτοποιών υπογράμμισε ώστε να κάνει ξεκάθαρο το πρόβλημα ότι «αρχές Απριλίου το σκληρό σιτάρι και στη χώρα μας και στην παγκόσμια αγορά δεν ξεπερνούσε τα 0,25 ευρώ. Σήμερα έχει φτάσει 0,35 ευρώ αν συνυπολογίσουμε και τις τελευταίες αυξήσεις».
Τα λεγόμενα του κ. Μούσιου κάνουν ξεκάθαρη μία αισχροκέρδεια η οποία εδράζεται στο εμπόριο των σιτηρών και δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με κανέναν τρόπο καθώς οι αποθήκες των εμπόρων είναι γεμάτες χωρίς καμία νέα εισαγωγή.
«Δεν δικαιολογείται καμία αύξηση 10% γιατί ακόμη τα σιτηρά της ελληνικής παραγωγής βρίσκονται στις αποθήκες των εμπόρων», επιβεβαιώνει ο κ. Μούσιος.
Ο καταναλωτής δεν θα πληρώσει παραπάνω το ψωμί – Κρατάμε στάση αναμονής έως τον Οκτώβριο
Ο κ. Μούσιος τόνισε ότι οι αρτοπώλες θα κρατήσουν στάση αναμονής. «Πρέπει να δούμε τις εξελίξεις γιατί όλα έγιναν βιαστικά. Δεν είναι μόνο το ζήτημα της απόσυρσης του Πούτιν από τη συμφωνία, είναι ότι υπάρχει και η πρόβλεψη ότι η παραγωγή του Καναδά θα είναι χαμηλότερη από τις προηγούμενες χρονιές λόγω καιρικών συνθηκών. Παρόλαυτα, τα Βαλκάνια δεν αντιμετωπίζουν καμία έλλειψη, αντίθετα μπορώ να πω έχουμε επάρκεια καθώς η φετινή παραγωγή είναι αρκετά καλή. Όλο αυτό που γίνεται το τελευταίο διάστημα είναι καθαρά ένα κερδοσκοπικό παιχνίδι.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «εκτιμώ από τον Οκτώβριο θα υπάρξει μία υποτίμηση των τιμών των σιτηρών και κατ’ επέκταση των αλεύρων. Βέβαια η υποτίμηση γίνεται με βήματα χελώνας ενώ η ανατίμηση με ταχύτητα πυραύλου. Οι αντοχές του κλάδου βρίσκονται σε οριακό σημείο όμως ο καταναλωτής δεν θα κληθεί να πληρώσει ούτε σέντ του ευρώ παραπάνω για το ψωμί. Το σιτάρι είναι χρηματιστηριακό προϊόν όπως και το αλεύρι το οποίο το διαπιστώσαμε τώρα. Το ψωμί, όσο υπάρχουν οι φούρνοι στις γειτονιές, δεν θα γίνει ποτέ χρηματιστηριακό προϊόν».
Συνεχίζοντας αναφέρει ότι «αυτό αποδεικνύεται από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τα οποία έδιναν για τον μήνα Ιούλιο 8,6% αύξηση στα προϊόντα άρτου και δημητριακών στα σούπερ μάρκετ ενώ στους φούρνους οι τιμές είναι σταθερές από τον Μάρτιο του 2022».
Έχουμε ζητήσει την παρέμβαση της κυβέρνησης – Δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση
Στην ερώτηση του «Ε» σχετικά με τις ενέργειες της κυβέρνησης, ο κ. Μούσιος σημείωσε ότι «έχουμε συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό αλλά ακόμα δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση. Δεν έχουμε δει φως έως σήμερα. Τα στοιχεία που ανέφερα είναι γνωστά στην κυβέρνηση. Το Μάρτιο επικοινώνησα με τον κ. Γεωργιάδη, τότε υπουργό Ανάπτυξης, όσον αφορά στο ζήτημα της πτώσης της τιμής των σιτηρών ενώ η τιμή των αλεύρων παρέμενε σταθερή. Ο ίδιος μου απάντησε ότι γνώριζε την κατάσταση και απάντησε ότι οι έμποροι είχαν αποθέματα σιτηρών αγορασμένα σε υψηλές τιμές για αυτό το λόγο δεν υπήρχε υποτίμηση της τιμής των αλεύρων».
Ο ίδιος αναρωτιέται «τότε που είχαν αγοράσει με υψηλές τιμές τα σιτηρά, δεν έπεφτε η τιμή των αλεύρων. Τώρα όμως που αγόρασαν με χαμηλές τιμές, γιατί αυξάνουν την τιμή των αλεύρων; Ποια είναι η απάντηση; Για αυτό το λόγο χαρακτηρίσαμε αδικαιολόγητη και βιαστική την απόφαση των εμπόρων και της αλευροβιομηχανίας».
Παύλος Μαραγκός
pmaragkos@empros.gr