Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά «Τρέχει» από χθες ο διαγωνισμός για το Αρδευτικό

«Τρέχει» από χθες ο διαγωνισμός για το Αρδευτικό

0

Έναρξη της διαδικασίας με την εκδήλωση ενδιαφέροντος

 

Ικανοποίηση για  την εκκίνηση του  διαγωνισμού από τον αντιπεριφερειάρχη  Ξάνθης Κ. Κουρτίδη

 

Μεγάλη μέρα για το Αρδευτικό της Ξάνθης η χθεσινή, Δευτέρα 24 Ιουνίου, αφού ήταν η ημέρα εκκίνησης του διαγωνισμού που θα αναδείξει την ανάδοχο εταιρεία που θα αναλάβει την κατασκευή των δικτύων αρδεύοντας το 22% της πεδιάδας του νομού μας με νερό του Νέστου! Ο διαγωνισμός του έργου ύψους 210 εκατ. ευρώ θα «τρέξει» παράλληλα με το Αρδευτικό σύστημα Αλμωπαίου στην Πέλλα ύψους 122 εκατ. ευρώ. Στους δύο διαγωνισμούς θα έχουμε την έναρξη της διαδικασίας με την εκδήλωση ενδιαφέροντος. Και τα δύο έργα είναι ΣΔΙΤΤ και χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα ΥΔΩΡ 2.0. του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ικανοποίηση για  την εκκίνηση του  διαγωνισμού από τον αντιπεριφερειάρχη  Ξάνθης

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Κώστας Κουρτίδης εξέφρασε στο «Ε» την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ένα μεγάλο  έργο  της Ξάνθης που θα δώσει  ζωή στον αγροτικό τομέα «μπαίνει στο αυλάκι» μετά από τόσες «περιπέτειες» που συνάντησε στην πορεία των 20 χρόνων.  Υπενθύμισε δεν την εκτίμηση του Γ. Γραμματέα  ΥΠΑΑΤ Δημήτρη Παπαγιαννίδη κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ξάνθη (8 Ιουνίου 2023) ότι  το έργο  θα είναι έτοιμο στα τέλη του 2025.

Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα της κατασκευής σ’ αυτή την φάση θα κατατεθούν οι προσφορές και σ’ ένα με ενάμιση μήνα θα εγκριθούν ποιοι θα είναι οι «υποψήφιοι ανάδοχοι». Θα κληθούν σε ανταγωνιστικό διάλογο. Μετά επιλέγεται ο ανεξάρτητος μηχανικός, καλούνται οι τράπεζες και γίνεται η κατάθεση των οικονομικών προσφορών και του σχεδίου σύμβασης, η δεσμευτική προσφορά και η ανακήρυξη του αναδόχου. Ο κ. Παπαγιαννίδης είχε πει το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας είναι έως τέλος του 2023. Επισημαίνεται ότι o ανάδοχος, έχει τη συνολική ευθύνη του έργου και αναλαμβάνει τα πάντα, πλην αρχαιολογίας και απαλλοτριώσεων. Όπως ανέφερε ο κ. Κουρτίδης επιλέχθηκε η διαδικασία των ΣΔΙΤ γιατί είναι πιο ευέλικτη και όχι τόσο χρονοβόρα όσο οι διαδικασίες του δημοσίου.

Τι  πρέπει να ξέρουμε για το έργο: Μηδενικό κόστος για συντήρηση από τον αγρότη – Μείωση κατά 1/5 στο κόστος άρδευσης

Το έργο περιλαμβάνει υπόγειο δίκτυο άρδευσης μήκους 285 χιλιομέτρων, με 7 κεντρικούς αγωγούς που θα μεταφέρουν νερό του Νέστου σε 56.000 στρέμματα των οικισμών Αβδήρων, Βελόνης, Μάνδρας, Μυρωδάτου και Πεζούλας και θα αρχίσει η κατασκευή του  μέσα στο 2024 με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης τέλος του 2025 (ένα έτος παράταση). Το κόστος κατασκευής υπολογίζεται στα 169.500.000 ευρώ. Είναι έργο ΣΔΙΤ και ο ανάδοχος θα αναλάβει  την συντήρησή του επί 25 έτη με το κόστος της να ανέρχεται  στα 255 εκ. ευρώ. Επειδή χαρακτηρίζεται ως κοινωφελούς σκοπού οι  ωφελούμενοι αγρότες θα έχουν μηδενική επιβάρυνση και θα πληρώνουν μόνο το κόστος του νερού στον ΤΟΕΒ. Το έργο  θα καταργήσει  10.000 γεωτρήσεις που θεωρούνται αντιπεριβαλλοντικές και είναι μη επιλέξιμες από  την Ε.Ε. Όπως ειπώθηκε το κόστος άρδευσης αυτή τη στιγμή ανέρχεται σε 50 ευρώ το στρέμμα και αναμένεται με το έργο να μειωθεί στο 1/5 αυξάνοντας τα έσοδα των αγροτών κατά 50%.  Πρόκειται για  την α΄ φάση του έργου από την οποία θα ωφεληθούν 5.000 αγρότες  και αφορά το  22% της  πεδιάδας της Ξάνθης. Υπάρχουν άλλες δύο φάσεις που καλύπτουν όλη την πεδιάδα της Ξάνθης αλλά δεν είναι σε πρώιμο στάδιο. Το  αρδευτικό δεν επηρεάζει το αρδευτικό της Χρυσούπολης καθώς έχει εξασφαλισμένη επάρκεια.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Στιγμιότυπο από την παρουσίαση του αρδευτικού της Ξάνθης

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επιστροφή 1055 αρχαίων νομισμάτων στην Τουρκία

Μία συμβολική κίνηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο της προστασίας της πολιτιστικ…