Σε διαβούλευση η παρέμβαση για τις ομάδες παραγωγών – Τα ποσά στήριξης
Ενδιαφέρον από τους νέους αγρότες για σύσταση ομάδας ακτινιδοπαραγωγών στον δήμο Τοπείρου – Το κακό παρελθόν των συνεταιρισμών ρίχνει τη σκιά του
Μονόδρομος για τους αγρότες (γεωργούς και κτηνοτρόφους) φαίνεται πως είναι το συνεταιρίζεσθαι, η σύσταση δηλαδή συνεταιρισμών και ομάδων παραγωγών στο πρότυπο της ευρωπαίων αγροτών (Ολλανδία, Γερμανία, Γαλλία) αφού αυτό προωθεί η νέα ΚΑΠ. Ωστόσο το μοντέλο των συνεταιρισμών όπως λειτούργησε τα προηγούμενα χρόνια έχει δαιμονοποιεί από τους Έλληνες αγρότες γι’ αυτό αντιμετωπίζουν με καχυποψία την νέα προσπάθεια ανασύστασης των συνεταιρισμών που προωθεί η κυβέρνηση. Πιο προσοδοφόρο είναι το έδαφος στους νέους αγρότες αφ’ ενός γιατί έχουν μεγαλύτερη εξοικείωση με την τεχνολογία και τις νέες πρακτικές που ακολουθούν οι ευρωπαίοι αγρότες, αφ’ ετέρου γιατί μέσω των ομάδων και των συνεταιρισμών μπορούν να ενταχθούν σε προγράμματα, να πάρουν επιδοτήσεις και να διαθέσουν σε καλύτερη τιμή τα προϊόντα τους.
Σε διαβούλευση η παρέμβαση για τις ομάδες παραγωγών – Τα ποσά στήριξης
Να σημειώσουμε πως το ΥΠΑΑΤ έχει θέσει σε διαβούλευση της Π3-77-1.1 για «Σύσταση Ομάδων και Οργανώσεων Παραγωγών» του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ2023 – 2027
Η Παρέμβαση απευθύνεται σε νέες Ομάδες Παραγωγών και Οργανώσεις Παραγωγών που έχουν αναγνωριστεί επίσημα μετά τη δημοσίευση του ν.4384/2016 όπως ισχύει κάθε φορά και στοχεύει στην ενθάρρυνση των γεωργών – κτηνοτρόφων να συστήσουν/συμμετάσχουν σε συλλογικά σχήματα (Ομάδες Παραγωγών ή Οργανώσεις Παραγωγών) στον τομέα της γεωργίας που θα τους βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν από κοινού τις νέες προκλήσεις της αγοράς και να ενισχύσουν τη θέση τους στην αλυσίδα αξίας της αγροδιατροφής.
Στο πλαίσιο της Παρέμβασης παρέχεται ενίσχυση σε ετήσια βάση με τη μορφή ποσού στήριξης (κατ’ αποκοπή ενίσχυση) που αποτελεί ποσοστό επί της ετήσιας εμπορεύσιμης αξίας των προϊόντων της ομάδας παραγωγών ή οργάνωσης παραγωγών. Το ποσό στήριξης καταβάλλεται ανά έτος ως ακολούθως:
- 10% της της αξίας παραγωγής που έχει διατεθεί στο εμπόριο κατά το 1ο έτος μετά την αναγνώριση (σύμφωνα με το άρθρο 77 παρ. 8 σημείο β) του Καν. (ΕΕ) 2021/2115)
- 8% της αξίας παραγωγής που έχει διατεθεί στο εμπόριο κατά το 2ο έτος μετά την αναγνώριση
- 6% της αξίας παραγωγής που έχει διατεθεί στο εμπόριο κατά το 3ο έτος μετά την αναγνώριση
- 4% της αξίας παραγωγής που έχει διατεθεί στο εμπόριο κατά το 4ο έτος μετά την αναγνώριση
- 2% της αξίας παραγωγής που έχει διατεθεί στο εμπόριο κατά το 5ο έτος μετά την αναγνώριση.
Σχόλια και παρατηρήσεις επί του κειμένου της Υπουργικής Απόφασης μπορούν να υποβάλλονται από 20 Ιουλίου 2023 μέχρι και τις 31 Ιουλίου 2023.
Η διαβούλευση έχει αναρτηθεί στο Url:http://pconsult.minagric.gr/index.php/el/categories/121-diavouleysh_p3-77-1-1
Ενδιαφέρον από τους νέους αγρότες για σύσταση ομάδας ακτινιδοπαραγωγών
Ο Απόστολος Ψεμματάς είναι ένας νέος αγρότης που καλλιεργεί ακτινίδια και άλλα προϊόντα όπως ηλίανθο στην περιοχή του δήμου Τοπείρου. Τον ρωτήσαμε αν υπάρχει ενδιαφέρον από τον ίδιο και τους συναδέλφους του για σύσταση ομάδας παραγωγών στο μοντέλο που προωθείται και αν είναι ικανοποιημένος από την δουλειά που επέλεξε. Οι απαντήσεις του είναι ενδιαφέρουσες και αποτυπώνουν πως την …παλεύει ένας νέος αγρότης σήμερα αλλά και ποιοι είναι οι στόχοι του: «Μ’ ενδιαφέρει και προσωπικά αλλά και συναδέλφους μου να συστήσουμε μια ομάδα ακτινιδοπαραγωγών. Μπορούμε να το κάνουμε αν είμαστε επάνω από 5 παραγωγοί. Υπάρχουν πολλά κίνητρα γιατί θα έχουμε φοροαπαλλαγή στο 50% και αυτό που είναι το πιο βασικό για μας είναι να μπορέσουμε να κάνουμε μια επένδυση μεταποίησης του προϊόντος μας όπως με εγκατάσταση ψυγείου και ένα διαλογητήριο – συσκευαστήριο. Αυτό είναι ο στόχος μας και αυτό θα το επιδιώξουμε». Σ’ ότι αφορά το αγροτικό επάγγελμα ο κ. Ψεμματάς σημειώνει: «Είναι μια πολύ δύσκολη δουλειά. Αν δεν έχει κάποιος κάτι έτοιμο από τους γονείς του είναι πάρα πολύ δύσκολο να ξεκινήσει. Για να κάνεις ένα κτήμα, να πάρεις εργαλεία πρέπει να διαθέτεις τουλάχιστον 300.000 ευρώ. Το τρακτέρ έχει επιδότηση 60% αλλά πριν την επιδότηση έκανε 90.000 ευρώ και τώρα οι εταιρείες το αύξησαν στα 130.000 ευρώ. Εμείς όμως χάνουμε το ποσό που θα έμεινε σε μας αν δεν ανέβαζαν τις τιμές».
Το κακό παρελθόν των συνεταιρισμών ρίχνει τη σκιά του
Ο θείος του Απόστολου Ψεμματά, Δημήτρης είναι κτηνοτρόφος και πρόεδρος του κτηνοτροφικού συλλόγου Ξάνθης. Δεν είναι όμως αισιόδοξος ότι θα προχωρήσει το μοντέλο του συνεταιρισμού είτε σε γεωργούς είτε σε κτηνοτρόφους: «Έγινε και μια προσπάθεια επί ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν προχώρησε. Από τότε που κατέρρευσαν οι συνεταιρισμοί υπάρχει μια καχυποψία στους αγρότες. Θεωρούν ότι θα ξαναγίνουν τα ίδια και δεν θα μπουν εύκολα στην διαδικασία να κάνουν νέους συνεταιρισμούς ή ομάδες. Ίσως επειδή υπάρχει το κίνητρο της φοροαπαλλαγής να ενδιαφερθούν αυτοί με τα βιολογικά και οι νέοι αγρότες για να μπαίνουν σε προγράμματα. Σίγουρα είναι πιο καλό γιατί διαφορετικά διαπραγματεύεσαι μέσα από ένα συνεταιρισμό για φάρμακα ή τιμές και διαφορετικά καθένας μόνος του».
Μαριάννα Ξανθοπούλου