Έργο υποδομής
Αυτό ναι, θα είναι ένα σοβαρό έργο υποδομής για την πόλη της Ξάνθης εάν πραγματοποιηθεί.
Για την επέκταση του δικτύου ύδρευσης τμήματος της πόλης με το νερό από τις πηγές Παραδείσου, το οποίο έχει αξιολογηθεί μάλιστα ως εξαιρετικής ποιότητας.
Στο σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας μας την προηγούμενη βδομάδα, φιλοξενούσαμε σχετικό δημοσίευμα με δηλώσεις του προέδρου της ΔΕΥΑΞ Ιπ.Καμαρίδη, που επιβεβαίωνε ότι όντως το έργο πρέπει να γίνει οπωσδήποτε. Για να σταματήσει η ύδρευση του 1/3 του πληθυσμού της πόλης από τις γεωτρήσεις που βρίσκονται δίπλα στο Δροσερό.
Γ.Δ.
Αδιαφορία της Αστυνομίας
Μια οδική παράβαση η οποία δεν ελέγχεται ανάμεσα στις υπόλοιπες είναι αυτή της παραβίασης από κάθε μορφής οδηγού της προτεραιότητας του πεζού.
Θα το έχετε διαπιστώσει όσοι κινείστε στο κέντρο της πόλης. Οι πεζοί που κινούνται επί των διαβάσεων που έχουν γίνει γι’ αυτούς, να κινδυνεύουν να παρασυρθούν από τους ανεύθυνους οδηγούς. Οι οποίοι σπανίως σταματούν εγκαίρως και ακόμη σπανιότερα σέβονται τον πεζό, κυρίως τον ηλικιωμένο.
Εντάξει, δημοτική αστυνομία δεν έχουμε, η κανονική αστυνομία γιατί δεν ελέγχει αυτήν την παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας που είναι πολύ πιο επικίνδυνη από κάποιες άλλες. Αλήθεια γιατί;
Γ.Δ.
Όλοι οι δρόμοι οδηγούσαν στις παραλίες
Νομίζω πως το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε σίγουρα θα έχει σπάσει κάθε ρεκόρ προσέλευσης σε κάποια από τις πολλές παραλίες του νομού.
Από τα χαράματα, μου είπε φίλος που διαθέτει εξοχικό στα Άβδηρα, ξεκίνησε η έξοδος. Μία έξοδος για την έγκαιρη κατάληψη θέσης στα παραθαλάσσια μαγαζιά αλλά και αντίστοιχη θέση για την ομπρέλα και τα καρεκλάκια στις ελεύθερες πλαζ.
Ήταν μια «κάθοδος των μυρίων» που συνεχίστηκε και την Κυριακή με αυξανόμενο ρυθμό.
Μάλιστα αρκετοί έμεναν μέχρι να σκοτεινιάσει στις παραλίες απολαμβάνοντας το αεράκι και τη θαλασσινή αύρα.
Γ.Δ.
Όντως τρέχει κάτι
Λοιπόν η ραδιοφωνική εκπομπή φέρει τον τίτλο «Τρέχει κάτι;».
Μια μουσική εκπομπή από δύο κυρίες, την Αγνή Νικολαΐδου και την Ανθή Κουρτίδου, μας προσφέρουν όμορφα τραγούδια συντροφεύγοντάς μας από τις 20.00 έως 21.00 κάθε Δευτέρα.
Και μας ρωτούν αν όντως τρέχει κάτι στα ερτζιανά της πόλης στον Σταρ 88.8.
Τρέχει επομένως κάτι, όπως διαπιστώσαμε. Τρέχει μουσική, έξυπνοι διάλογοι, φρεσκάδα και ωραία τραγούδια.
Γ.Δ.
Πήρε το «γαλάζιο» χρίσμα ο Χ. Μέτιος
Ανανεώθηκε το χρίσμα της ΝΔ στον περιφερειάρχη ΑΜΘ Χρήστο Μέτιο, όπως και σε άλλους περιφερειάρχες στις 13 περιφέρειες της χώρας. Γενικά δεν υπάρχουν αλλαγές παρά μόνο στην Πελοπόννησο. Με την δυναμική που έχει αποκτήσει η ΝΔ στις πρόσφατες εκλογές όπου κατά κοινή ομολογία θριάμβευσε αναμένεται αυτό να αποτυπωθεί και στην κάλπη των αυτοδιοικητικών ειδικά στις περιφέρειες. Βέβαια στην δική μας υπάρχει ένας κατακερματισμός ψήφου καθώς και ο Χριστόδουλος Τοψίδης προέρχεται από την ίδια πολιτική δεξαμενή. Σ’ ότι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ μετά την αποχώρηση και του Κώστα Κατσιμίγα τα πράγματα είναι ιδιαίτερα δύσκολα δεδομένου ότι βρίσκονται και σ’ αυτή την κρίσιμη περίοδο που δεν έχουν ηγεσία. Στο ΠΑΣΟΚ φιλοδοξούν να κεφαλαιοποιήσουν την αύξηση του ποσοστού τους και να το αποτυπώσουν στην κάλπη των αυτοδιοικητικών. Ωστόσο ο πρώην δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιάννης Πετρίδης που θεωρούνταν φαβορί δεν θα είναι υποψήφιος. Έτσι προσανατολίζονται σ’ ένα νέο σχήμα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν θα είναι επικεφαλής ο κ. Πάνος Δαβιτίδης.
Μ.Ξ.
Επώδυνη κύηση στον ΣΥΡΙΖΑ
Μάλλον με τέσσερις υποψήφιους για το αξίωμα του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ θα κλείσει η λίστα, παρότι δικαίωμα υποψηφιότητας θα υπάρχει μέχρι το Διαρκές Συνέδριο που θα ξεκινήσει στις 3 Σεπτεμβρίου.
Οι υποψήφιοι αυτοί είναι η Έφη Αχτσιόγλου, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Νίκος Παππάς και ο Στέφανος Τζουμάκας. Στην κούρσα διαδοχής του Τσίπρα στην προεδρία, η Έφη Αχτσιόγλου φέρεται να έχει τις περισσότερες πιθανότητες εκλογής κι αυτό διότι υποστηρίζεται απ’ όλες τις εσωκομματικές πλευρές του ΣΥΡΙΖΑ.
Σημειώνω ότι οι προεδρικές εκλογές αποφασίστηκαν να γίνουν στις 10 και 16 Σεπτεμβρίου.
Εξαιτίας αυτής της απόφασης ο Χρ.Σπίρτζης παραιτήθηκε από μέλος της Πολιτικής Γραμματείας αλλά παραμένει μέλος της Κεντρικής Επιτροπής.
Το είχαμε πει από την αρχή. Τόσο σημαντικές αλλαγές για να ολοκληρωθούν σ’ ένα κόμμα και μάλιστα αριστερό, απαιτούν κύηση με πόνο μέχρι να «γεννηθεί» το νέο άτομο που θα χριστεί ο επικεφαλής πρόεδρος.
Γ.Δ.
Πριν είναι αργά
Ας πούμε λίγα επίκαιρα λόγια, έτσι ως μια κατάθεση γνώμης και άποψης που εμείς οι απλοί πολίτες βιώνουμε την περίοδο αυτή. Μεγάλη η συζήτηση για την κλιματική αλλαγή. Παγκοσμίως ακούγονται φωνές διαμαρτυρίας για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν.
Πρώτη η Ευρώπη, εδώ και χρόνια, είναι γεγονός, έδειξε τον προβληματισμό της.
Όμως χρειάζονται μέτρα. Η επιστημονική κοινότητα φωνάζει καιρό τώρα πως η μέση θερμοκρασία της Ευρώπης καταγράφει κατακόρυφη αύξηση εδώ και τουλάχιστον 40 χρόνια.
Για την ακρίβεια, η ευρωπαϊκή ήπειρος θερμαίνεται ταχύτερα από κάθε άλλη ήπειρο τις τελευταίες δεκαετίες. Πλέον όμως, οι κάτοικοί της μπορούν να δουν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής με τα ίδια τους τα μάτια. Δεν είναι μια θεωρία που αφορά τον κλειστό κύκλο των ακαδημαϊκών. Συμβαίνει στην καθημερινότητά τους.
Γι’ αυτό κι εκείνοι, ως ψηφοφόροι, οφείλουν να πιέσουν τις πολιτικές και επιχειρηματικές ελίτ να λάβουν τις αποφάσεις για τη σωτηρία του πλανήτη τις οποίες μέχρι τώρα ανέβαλλαν – επειδή θεωρούσαν πως συνεπάγονται αβάστακτο πολιτικό κόστος. Οι περιβαλλοντικές πολιτικές δεν είναι πια μια πολυτέλεια που απασχολεί μόνο όσους έχουν λύσει τα βιοποριστικά τους προβλήματα – όπως στο παρελθόν.
Είναι μια αναγκαιότητα για την επιβίωση του καθενός.
Γ.Δ.
Έλεγχος, έλεγχος, έλεγχος
Εάν αφήσεις τον Έλληνα χωρίς έλεγχο σε πάρα πολλές εκφάνσεις της δημόσιας ζωής του, πάει το έχεις χαμένο το παιγνίδι, όποια κυβέρνηση κι αν είσαι.
Μάλιστα έλεγχος χωρίς πρόστιμα δεν είναι έλεγχος εάν το πρόστιμο δεν εισπραχθεί. Κι αυτό, διότι δίνει σε όσους κερδοσκοπούν εις βάρος των πελατών τους την εντύπωση πως μπορούν να συνεχίσουν να το κάνουν χωρίς να κινδυνεύουν να πληρώσουν, μεταφορικά και κυριολεκτικά, το τίμημα. Οι διάφορες πλατφόρμες υποβολής καταγγελιών για παραβάσεις, είναι ένα καλό μέτρο, από μόνες τους όμως δεν αρκούν. Οι εποπτικές αρχές οφείλουν να επιβάλλουν πρόστιμα προκειμένου να σταματήσει η εξαπάτηση των καταναλωτών. Οι οποίοι νιώθουν τελείως απροστάτευτοι.
Η στρεβλή εμπορική πρακτική της αύξησης των τιμών στα ράφια των σουπερμάρκετ κατά το δοκούν, θα έπρεπε να κινητοποιήσει εδώ και καιρό τις αρμόδιες κυβερνητικές αρχές.
Αντίθετα, θερινή ραστώνη επικρατεί παντού, αδιαφορία και πολλά λόγια. Μείωση τιμών που είναι το ζητούμενο, καμία. Έτσι όμως πλήττεται το διαθέσιμο εισόδημα των ελληνικών νοικοκυριών.
Γ.Δ.
Κολυμπάμε όπως… οδηγάμε!
Ο λαό μας από τα αρχαία χρόνια φημίζονταν για την ναυτοσύνη του. Την ιδιαίτερη του σχέση με την θάλασσα και την ικανότητα του να εξερευνά, ν’ ανοίγει δρόμους, να εμπορεύεται και να ακμάζει οικονομικά και πολιτιστικά. Οι νεοέλληνες όμως δεν φαίνεται να έχουν διατηρήσει αυτό το στοιχείο στο DNA τους. Θαλασσοπνίγονται όχι στα ταξίδια τους στην Γη του Πυρός αλλά στις παραλίες που κάνουν μπάνια. Από την αρχή του Ιουνίου έως τις 15/7 είχαμε φτάσει τους 106 πνιγμούς, εκ των οποίων οι 38 κατεγράφησαν όλο τον Ιούνιο! Το στοιχείο που μας κάνει παγκόσμιο προορισμό για διακοπές το καλοκαίρι, μας δίνει εδώ και πολλά χρόνια (από τη δεκαετία του 2000) και την πρώτη θέση σε μια θλιβερή λίστα: έχουμε ‘καταφέρει’ να έχουμε τους περισσότερους πνιγμούς σε όλη την Ευρώπη, αναλογικά πάντα, με την προσβασιμότητα που έχει κάθε χώρα στη θάλασσα! Τι φταίει; Απλά κολυμπάμε όπως οδηγάμε! Όπως δεν έχουμε οδηγική παιδεία έτσι δεν έχουμε και κολυμβητική παιδεία. Πίνουμε, τρώμε και μπαίνουμε για κολύμπι. Μας πιάνει το ριψοκίνδυνο και απομακρυνόμαστε για να κάνουμε το …κομμάτι μας! Δεν ξέρουμε τα βιολογικά όρια μας και υπερβάλλουμε για να πείσουμε πως είμαστε νέοι! Δεν προσέχουμε όσο θα έπρεπε τα παιδιά μας! Και άλλα πολλά και ως εκ τούτου έχουμε αυτά θλιβερά αποτελέσματα.
Μ.Ξ.
Ο Κλέων και η ανθρωπόκαινος εποχή
Συνεχίζεται το καμίνι του «Κλέωνα». Δήθεν θα δρόσιζε από Δευτέρα. Έπεσε ένα δύο βαθμούς αλλά παραμένει καμίνι. Και έρχεται νέος ισχυρότερος καύσωνα από Πέμπτη ο «Κέρβερος» που θα διαρκέσει 5 – 6 μέρες. Τι να κάνουμε; Μόνο υπομονή και να τηρούμε τις οδηγίες. Οι επιστήμονες λένε ότι αυτό το καλοκαίρι θα είναι ένα συνηθισμένο καλοκαίρι των επόμενων ετών. Μια προβολή των επόμενων καλοκαιριών! Και βέβαια αυτό είναι αποτέλεσμα της κλιματική αλλαγής και της ανθρώπινης δραστηριότητας. Πρόσφατη έρευνα που δημοσίευσαν οι New York Times αναφέρουν ότι το αποτύπωμα της ανθρώπινης δραστηριότητας στο περιβάλλον είναι τόσο ισχυρό από το 1950 και μετά που προκάλεσε γεωλογική αλλαγή. Το συγκρίνει δε με πριν από 66 εκ. χρόνια όταν έπεσε αστεροειδής στον πλανήτη μας και εξαφανίστηκαν οι δεινόσαυροι. Μάλιστα οι επιστήμονες ονομάζουν αυτή την νέα γεωλογική εποχή ανθρωπόκαινο για να δείξουν ακριβώς αυτό. Να σημειώσουμε ότι η προηγουμένη γεωλογική εποχή ονομάζεται ολόκαινος. (Τι μαθαίνει κάποιος όταν διαβάζει τις μέρες του καύσωνα!)
Μ.Ξ.