Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Ενέργεια Πράσινη κοιτίδα ενέργειας το πολυθεματικό πάρκο ΑΠΕ του ΔΠΘ στην Ξάνθη

Πράσινη κοιτίδα ενέργειας το πολυθεματικό πάρκο ΑΠΕ του ΔΠΘ στην Ξάνθη

0

Συζήτηση με τον καθηγητή του τμήματος Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης ΔΠΘ, Παντελή Μπότσαρη ο οποίος είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από την υλοποίηση του έργου

«Το πάρκο είναι πλέον ένα διαδραστικό εργαστήριο ανοιχτό σε όλους ώστε να δημιουργηθεί η βιωματική αντίληψη της Πράσινης Ενέργειας», δήλωσε ο ίδιος

Σε μια πρωτοποριακή εξέλιξη για το τοπίο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα, η περιοχή της Ξάνθης εγκαινιάζει το πρώτο πολυθεματικό πάρκο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας το οποίο βρίσκεται στα Κιμμέρια Ξάνθης. Αυτή η εξαιρετική προσπάθεια χρησιμεύει ως φάρος βιώσιμης προόδου, τροφοδοτώντας τις εστίες του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης με ηλεκτρική ενέργεια, θέρμανση και ψύξη.

Το καινοτόμο πάρκο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αποτελεί απόδειξη της δέσμευσης του Πανεπιστημίου για τη διατήρηση του περιβάλλοντος και την τεχνολογική πρόοδο. Μέσω της αξιοποίησης του απεριόριστου δυναμικού των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αυτό το φιλόδοξο έργο στοχεύει να αναδιαμορφώσει τον ενεργειακό τομέα της Ελλάδας και να πρωτοστατήσει στη βιώσιμη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Αναγνωρίζοντας την ανάγκη για βιώσιμες ενεργειακές λύσεις, το πανεπιστήμιο ανέλαβε την πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός υπερσύγχρονου πάρκου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που όχι μόνο θα καλύψει τις δικές του ενεργειακές ανάγκες αλλά θα χρησιμεύσει, εν συνεχεία, και ως καταλύτης για ευρύτερο περιφερειακό μετασχηματισμό.

Σχεδιασμένο για να αξιοποιεί τη δύναμη των στοιχείων της φύσης, το συγκεκριμένο ενσωματώνει απρόσκοπτα διάφορες τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ηλιακά πάνελ, γεωθερμία, ανεμογεννήτριες και εγκαταστάσεις βιομάζας τα οποία σχηματίζουν ένα μωσαϊκό παραγωγής πράσινης ενέργειας. Μαζί, αυτές οι εγκαταστάσεις έχουν τη δυνατότητα να παράγουν μια σημαντική ποσότητα καθαρού ηλεκτρισμού, μειώνοντας αποτελεσματικά το αποτύπωμα άνθρακα και την εξάρτηση από τις συμβατικές πηγές ενέργειας.

Για να αποκτήσουμε περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με αυτό το φιλόδοξο εγχείρημα, είχαμε τη χαρά να μιλήσουμε με τον υπεύθυνο του πολυθεματικού πάρκου και καθηγητή του τμήματος Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης ΔΠΘ, Παντελή Μπότσαρη ο οποίος είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από την υλοποίηση του έργου.

«To πολυθεματικό πάρκο ΑΠΕ είναι εξαιρετικά σημαντικό από πολλές απόψεις»

«Καθώς ο κόσμος αντιμετωπίζει τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και την επείγουσα ανάγκη για βιώσιμη ανάπτυξη, έργα σαν αυτά είναι υψίστης σημασίας», σημείωσε ο κ. Μπότσαρης. «Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης είναι περήφανο που πρωτοστατεί στην υιοθέτηση λύσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και πρωταγωνιστεί στην πράσινη μετάβαση στην Ελλάδα. Αυτό το πολυθεματικό πάρκο το οποίο ονομάσαμε ΗΡΩΝ προβάλλει τις τεράστιες δυνατότητες των καθαρών τεχνολογιών και λειτουργεί ως ζωντανό εργαστήριο για φοιτητές και ερευνητές».

Πέρα από έναν αξιόπιστο και φιλικό προς το περιβάλλον χώρο παροχής ρεύματος, το πάρκο λειτουργεί επίσης ως μια ανεκτίμητη πλατφόρμα για έρευνα και καινοτομία. Οι συλλογικές προσπάθειες μεταξύ καθηγητών και φοιτητών ανοίγουν το δρόμο για πρόοδο αιχμής στα συστήματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την αποθήκευση ενέργειας και την ενσωμάτωση στο δίκτυο στο μέλλον. Αυτή η ζωντανή συνέργεια μεταξύ ακαδημαϊκού κόσμου και βιομηχανίας θα επιταχύνει την υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών.

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Μπότσαρης «η ιδέα αυτή ωρίμασε και εξελίχθηκε καθώς προσθέσαμε μία μηχανή παραγωγής ψύξης από την πλεονάζουσα θερμότητα που είχαμε από το ηλιοθερμικό πεδίο, μία μηχανή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από την πλεονάζουσα θερμότητα όπως επίσης εγκαταστήσαμε στα υπόγεια των εστιών θερμικές μπαταρίες οι οποίες φορτίζουν κατά τη διάρκεια της μέρας και αποφορτίζονται τη νύχτα ώστε να παρέχουν θερμική ενέργεια. Αυτή τη στιγμή η παραγόμενη ενέργεια εξυπηρετεί τις δύο εστίες από τις οχτώ. Ο στόχος μας προφανώς είναι να εξυπηρετείται όλο το συγκρότημα του campus».

«Ναι μεν στις ανανεώσιμες πηγές αλλά όχι χωρίς σχεδιασμό και προγραμματισμό και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό» – Παντελής Μπότσαρης, Καθηγητής του τμήματος Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης ΔΠΘ

Το πάρκο συνεισφέρει στην εκπαιδευτική εμπειρία και τις ερευνητικές ευκαιρίες για φοιτητές και εκπαιδευτικό προσωπικό

Ο κ. Μπότσαρης σημείωσε ότι «το πάρκο είναι πλέον ένα διαδραστικό εργαστήριο ανοιχτό στα σχολεία όλων των βαθμίδων και αφού τους ξεναγούμε στις εγκαταστάσεις, τους δείχνουμε τον τρόπο παραγωγής, διανομής και αποθήκευσης και δημιουργείται μία βιωματική αντίληψη για αυτό που λέμε “Πράσινη Ενέργεια”».

«Η παραγόμενη ενέργεια για να χρησιμοποιηθεί από τους γύρω οικισμούς αλλά και από τον Δήμο Ξάνθης θα πρέπει να υπάρξει ένα δίκτυο σωληνώσεων δηλαδή ένα δίκτυο τηλεθέρμανσης το οποίο θα μπορούσε να δουλεύει και αμφίδρομα με αμοιβαίο όφελος και για τους δύο. Αυτή είναι και η φιλοσοφία πίσω από αυτό που ονομάζουμε Έξυπνες Πόλεις», συμπληρώνει ο ίδιος.

«Η καινοτομία του πάρκου είναι ο συνδυασμός πολλών και διαφορετικών πηγών ώστε να παραχθεί ενέργεια»

«Στο πάρκο υπάρχουν ανεμογεννήτριες με κάθετα πτερύγια και όχι οριζόντια. Οι συγκεκριμένες είναι αρκετά συνηθισμένες σε πόλεις του εξωτερικού γιατί εκμεταλλεύεται τα ανοδικά ρεύματα που κινούνται από την γη προς τον ουρανό» δήλωσε ο κ. Μπότσαρης ενώ συμπλήρωσε «το καινοτόμο όμως είναι ότι είναι το μοναδικό πάρκο στην Ελλάδα μέσα σε ένα πανεπιστημιακό campus που συνδυάζει πολλές και διαφορετικές πηγές ενέργειας για να τροφοδοτήσει κτήρια του πανεπιστημίου. Αυτή η γκάμα των πηγών που παράγει θερμότητα, ψύξη και ηλεκτρική ενέργεια δεν υπάρχει κάπου αλλού και προφανώς είναι θέμα επιλογής του πάρκου μας σε ερευνητικά προγράμματα που πραγματοποιούμε με ευρωπαίους εταίρους».

Υπάρχουν καινοτόμες τεχνολογίες που εξετάζονται για να ενισχυθεί η αποδοτικότητα και η απόδοση του πάρκου

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο καθηγητής του τμήματος Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης «μία από τις βασικές καινοτομίες που βρίσκεται εν εξελίξει είναι οι δοκιμές που κάνουμε σε συνεργασία με ελβετικές, αγγλικές, γερμανικές και γαλλικές εταιρίες για την Θερμική Μπαταρία. Είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο και λειτουργεί αντίστοιχα με τις μπαταρίες που ξέρουμε αλλά δεν αποθηκεύει ηλεκτρική ενέργεια αλλά θερμική την οποία μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε σε μεταγενέστερο χρόνο». Συμπληρώνοντας, τονίζει ότι «πρόκειται για μία ερευνητική δουλειά αιχμής και με την κατάλληλη υποστήριξη, το κατάλληλο ερευνητικό δυναμικό και τις κατάλληλες υποδομές είναι κάτι πάνω στο οποίο μπορούμε να επενδύσουμε συνολικά».

«Πρέπει να είμαστε αυτάρκεις ενεργειακά αλλά λέμε όχι στην άκριτη ανάπτυξη των ΑΠΕ»

Σε ερώτηση του «Ε» σχετικά με το ενεργειακό μέλλον αλλά και για τη διατήρηση της ισορροπίας ανάμεσα στις εγκαταστάσεις ΑΠΕ και διατήρησης του φυσικού περιβάλλοντος, ο κ. Μπότσαρης τονίζει ότι «ο πρόσφατος πόλεμος στην Ουκρανία μας έδειξε ότι πρέπει ενεργειακά να είμαστε αυτάρκεις. Οι ΑΠΕ περισσεύουν στην Ελλάδα και πρέπει να τις αναπτύξουμε σε τέτοιο βαθμό ώστε να μπορούμε να πατάμε στα πόδια μας και να μην εξαρτόμαστε αποκλειστικά από εξωτερικές πηγές ενέργειας. Παρόλαυτα η ανάπτυξη των ΑΠΕ πρέπει να γίνει με τρόπο βιώσιμο και τεχνικά εφικτό. Όχι άκριτη ανάπτυξη των ΑΠΕ παντού. Ανάπτυξη των ΑΠΕ εκεί που έχει νόημα και είναι αποδοτική. Αυτή είναι μία πολύ μεγάλη κουβέντα που όμως πρέπει να γίνει διότι ναι μεν στις ανανεώσιμες πηγές αλλά όχι χωρίς σχεδιασμό και προγραμματισμό και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό».

Το πρώτο πολυθεματικό πάρκο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη Θράκη αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό ορόσημο στο ταξίδι της Ελλάδας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Με τις δυνατότητές του μπορεί να φέρει επανάσταση στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και να εμπνεύσει παρόμοιες πρωτοβουλίες σε ολόκληρη τη χώρα.

Παύλος Μαραγκός
pmaragkos@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Παύλος Μαραγκός
Περισσότερα άρθρα από Ενέργεια
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επιστροφή 1055 αρχαίων νομισμάτων στην Τουρκία

Μία συμβολική κίνηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο της προστασίας της πολιτιστικ…