Αρχική ΓΝΩΜΕΣ Να ταξιδεύεις και να επιστρέφεις

Να ταξιδεύεις και να επιστρέφεις

1

«Επέστρεφε συχνά και παίρνε με,

αγαπημένη αίσθησις επέστρεφε και παίρνε με…»

Κωνσταντίνος Καβάφης

 

Το ταξίδι σε ένα μέρος άγνωστο είναι σαν τον έρωτα. Δεν ξέρεις τι να περιμένεις απ’ αυτό, θετικό ή αρνητικό· μπορεί να σε ξαφνιάσει και να σου προκαλέσει έντονα συναισθήματα στο στομάχι και στο μυαλό· οι άνθρωποι που θα συναντήσεις εκεί μπορεί να σε σημαδέψουν για πάντα…

Αν το ταξίδι μάλιστα συνοδεύεται από μαθήματα, όχι δηλαδή από στεγνές διαλέξεις αλλά από ζωντανές γνώσεις κι εμπειρίες που μοιράζονται ειλικρινά και ταπεινά άνθρωποι ενός χώρου, το ταξίδι μετατρέπεται σε θάλασσα, σε ωκεανό. Όλοι οι συμμετέχοντες βουτάνε στο νερό, ανάλογα με το πόσο και πώς ξέρει να κολυμπά ο καθένας. Το σίγουρο είναι ότι όλοι βγαίνουν από το νερό ανανεωμένοι.

Αυτό έγινε και με τη συμμετοχή της γράφουσας σε εκπαιδευτικό εργαστήριο του διεθνούς φορέα The Festival Academy (https://www.thefestivalacademy.eu/). Ενός φορέα που τίμησε τη λέξη Ακαδημία στον τίτλο του και δημιούργησε μέσα σε μια βδομάδα συνθήκες γόνιμης ανταλλαγής σκέψεων και ιδεών, κοινής αποδοχής των μελών μιας ετερόκλητης ομάδας, συνθήκες ζωής και δημιουργίας σε μια μικρή κοινότητα.

Σε όλα αυτά βοήθησε φυσικά και ο χώρος διεξαγωγής, που δεν ήταν άλλος από την ελληνική πόλη που φέτος τιμάται ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης και με την επιλογή της τιμά τον θεσμό με τη σειρά της.

Η Ελευσίνα των αρχαίων Μυστηρίων, του Ιερού της Δήμητρας και της Περσεφόνης, η Ελευσίνα της βιομηχανίας και της περιβαλλοντικής κρίσης, η Ελευσίνα του σήμερα, με τις πολλές τοπικές κοινότητες και τους κατοίκους, νέους και μεγαλύτερους, που εμπνέονται και επιμένουν, μας υποδέχτηκε.

Το ανοιχτό θέατρο στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας

Υποδέχτηκε δηλαδή περίπου 35 ανθρώπους, οι περισσότεροι των οποίων ταξίδεψαν από κάθε άκρη της γης, για να βρεθούν στην Ελλάδα και να μυηθούν σε αυτήν! Άνθρωποι από την Κορέα, τις Φιλιππίνες, τη Νότια Αφρική, την Αίγυπτο, το Κογκό, τον Καναδά, τον Λίβανο, τις ΗΠΑ, τη Νιγηρία, τη Ζιμπάμπουε, την Ουκρανία, τη Βουλγαρία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Κένυα και αλλού συγκεντρώθηκαν στην Ελευσίνα, για να μοιραστούν εμπειρίες και βιώματα σχετικά με τη διοργάνωση φεστιβάλ.

Το εργαστήριο αυτό αφορούσε ανθρώπους από καθιερωμένα φεστιβάλ αλλά και άλλα που υπάρχουν ακόμα μόνο ως ιδέα! Και η ανταλλαγή εμπειριών, επιθυμιών και προβληματισμών υπήρξε πράγματι γόνιμη έκφραση!

Σε όλο αυτό συνέδραμαν φυσικά οι άνθρωποι που δουλεύουν στον φορέα The Festival Academy, προγραμματίζουν, δοκιμάζουν, οριοθετούν, όσοι συνεργάζονται ως μέντορες και προσφέρουν στους συμμετέχοντες τον προκλητικό ή παρηγορητικό λόγο τους.

Και βέβαια στο όλο κλίμα συνέβαλε και πάλι ο χώρος υλοποίησης του εργαστηρίου, η μυστηριακή Ελευσίνα. Η Ελευσίνα με τις εκδηλώσεις της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας στο Παλαιό Ελαιουργείο, στους χώρους του βιομηχανικού παρελθόντος της, στις γειτονιές της, σε ανεπιτήδευτα σημεία που φέρνουν τις διάφορες πτυχές της σύγχρονης τέχνης στην καθημερινότητα, κοντά σε όλους μας ανεξαιρέτως, στις σκέψεις μας.

Όταν μάλιστα πέρα από την Ελευσίνα ο χώρος υλοποίησης του εργαστηρίου είναι ένα ακόμα κοντινό μαγευτικό σημείο, το Σκιρώνειο Μουσείο με την κληρονομιά του γλύπτη Κώστα Πολυχρονόπουλου, μπορούν να συμβούν μέχρι και θαύματα!

Ένα από αυτά θα είναι σίγουρα ο σχεδιασμός και η υλοποίηση ενός νέου Φεστιβάλ Θεάτρου Σκιών από τη γράφουσα, όπως παρουσιάστηκε στο εργαστήριο στην Ελευσίνα, με τη συνδρομή και συνεργασία διεθνών καλλιτεχνών!

Και, γιατί όχι, αυτό το φεστιβάλ μπορεί να γίνει σε μια επόμενη Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, στην Ξάνθη! Νομίζετε πως είναι δύσκολο να γίνει κάτι τέτοιο;

Αν ναι, πηγαίνετε στην Ελευσίνα, να δείτε ανθρώπους να δουλεύουν, να ονειρεύονται, να δημιουργούν με το τίποτα και με τα πάντα!

Αν όχι, πηγαίνετε πάλι στην Ελευσίνα κι επιστρέψτε να μοιραστούμε αναμνήσεις και όνειρα!

«Η Ελευσίνα κρατά πάντα κάτι κρυφό, γι’ αυτούς που θα την επισκεφθούν ξανά…» (Σενέκας).

 

Νατάσα Μιχαηλίδου

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
  • Δεν μπορώ να περιμένω

    Γράφει η Νατάσα Μιχαηλίδου Αρχαιολόγος-μουσειολόγος-ξεναγός «Αν οι άνθρωποι και οι δημιουρ…
  • Κρυφακούγοντας το παρελθόν της Ξάνθης

    Οι αρχαιογνωστικές επιστήμες, όπως η ιστορία και η αρχαιολογία, έχουν ως στόχο την έρευνα …
  • Ψηφιδωτά λάμποντα!

    «…είχε στα μάτια ψηφιδωτό τον καημό της Ρωμιοσύνης, εκείνου του πέλαγου τον καημό σαν ήβρε…
Περισσότερα άρθρα από Νατάσα Μιχαηλίδου
Περισσότερα άρθρα από ΓΝΩΜΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Αναζητώντας τις ρίζες μας» του Βασιλείου Ν. Καραπαπάζογλου

Είχε την ευγένεια ο συμπολίτης μας Βασίλειος Καραπαπάζογλου να μου χαρίσει ένα εξαιρετικό …