Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Επί ποδός η Πολιτική Προστασία για  τον «Κλέωνα»

Επί ποδός η Πολιτική Προστασία για  τον «Κλέωνα»

0

Δήμος Ξάνθης: Ανοιχτά το κεντρικό ΚΑΠΗ και τα παραρτήματα Κυψέλης, της Χρύσας της Καλλιθέας και της Σταυρούπολης

 

Πολιτική Προστασία Δ. Αβδήρων: «Όλα τα κοινοτικά καταστήματα των οικισμών μας θα είναι ανοιχτά»- Τα μέτρα για τους εργαζόμενους –  Οδηγίες και ενημέρωση από την Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της ΠΕ Ξάνθης

 

 

Στο «κόκκινο» βρίσκεται όλος ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, των δήμων και το επιχειρησιακό σχέδιο της Πυροσβεστικής  για να «υποδεχτεί» τον πρώτο επίσημο καύσωνα του καλοκαιρού με το όνομα «Κλέων» που κάνει από σήμερα Τετάρτη την εμφάνισή του με τον υδράργυρο να «χτυπά» 40άρια σε πολλές περιοχές της χώρας.

Ετοιμότητα στο δήμο Ξάνθης: Ανοιχτά τα ΚΑΠΗ από το πρωί στις 10 έως τις 8 το απόγευμα

Με στόχο την ασφάλεια και την ανακούφιση των ευπαθών ομάδων, ο Δήμος Ξάνθης έχει μεριμνήσει για τη λειτουργία κλιματιζόμενων χώρων στα Κ.Α.Π.Η του Δήμου Ξάνθης και συγκεκριμένα στο κεντρικό ΚΑΠΗ και στα παραρτήματα της Κυψέλης, της Χρύσας την Καλλιθέας και της Σταυρούπολης εφόσον χρειαστεί.

Οι κλιματιζόμενοι χώροι θα λειτουργήσουν, ως αίθουσες υποδοχής και παραμονής του κοινού, από σήμερα 12 Ιουλίου 2023 και καθ’ όλη τη διάρκεια του φαινομένου, κατά τις ώρες από τις 10:00 π.μ. έως τις 20:00 μ.μ.

Πολιτική Προστασία Δ. Ξάνθης: «Αυξήσαμε την ασφάλεια με τις αντιπυρικές ζώνες»

Όπως αναφέρει ο Εντεταλμένος της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ξάνθης κ. Αφεντούλης  Τσακιρίδης εκτός από την δημόσια υγεία ένας μεγάλος κίνδυνος ως απότοκο του καύσωνα ιδιαίτερα αν συνοδεύεται με ισχυρούς  ανέμους είναι οι πυρκαγιές. Και ως προς αυτό ο δήμος Ξάνθςη έχει  αυξήσει την ασφάλεια των  «ευάλωτων» σημείων που είναι το περιαστικό με την Παλιά Πόλη  και το Σαμακώβ: «Υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια από  τις αντιπυρικές ζώνες που γίνανε πέρσι και είναι έτοιμες για να προστατεύουν το περιαστικό, την Παλιά Πόλη και  το Σαμακώβ . Έγινε μερικός καθαρισμός στο  περιαστικό όπως επίσης και στο άλσος του Ευμοίρου. Θα εκτιμήσουμε την κατάσταση τις επόμενες μέρες και αναλόγως θα πράξουμε. Έχουμε επικοινωνία, είμαστε σε ετοιμότητα για κάθε ενδεχόμενο».

 

Πολιτική Προστασία Δ. Αβδήρων: «Όλα τα κοινοτικά καταστήματα των οικισμών μας θα είναι ανοιχτά»

Σε επαγρύπνηση όλος ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας και στο δήμο Αβδήρων όπως αναφέρει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Γεωργακάκης: «Όλα τα δημοτικά καταστήματα των οικισμών του δήμου μας είναι κλιματιζόμενα και θα ανοίξουν για να υποδεχτούν κόσμο που θέλει να δροσιστεί. Θα είναι εφοδιασμένα με νερό και θα λειτουργούν μέχρι αργά το απόγευμα. Έχουμε προετοιμαστεί για  το ενδεχόμενο πυρκαγιάς καθαρίζοντας περιμετρικά όλους τους οικισμούς, τις κατασκηνώσεις παρότι δεν λειτουργούν. Όλος ο μηχανισμός του δήμου είναι επί ποδός».

Η Πυροσβεστική Ξάνθης έχει  επιχειρησιακό σχέδιο αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών

Ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ξάνθης κ. Χρήστος Γκίκης, είναι καθησυχαστικός για  την ώρα σ’ ότι αφορά την περιοχή μας καθώς ο δείκτης επικινδυνότητας είναι χαμηλός (2 με ανώτερο το 5) ωστόσο αυτό μπορεί να αλλάξει: «Η Πυροσβεστική υπηρεσία έχει συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο με μέτρα αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών για όλο το καλοκαίρι. Είμαστε γενικά σε επιφυλακή με περιπολίες ειδικά αν ανεβεί ο δείκτης επικινδυνότητας. Είναι θετικό που ό δήμος Ξάνθης έχει κάνει αντιπυρική ζώνη καθώς αυξάνει την ασφάλεια στις περιοχές όπως το Σαμακώβ αλλά θα πρέπει να συντηρείται σωστά».

Μέτρα για  τους εργαζόμενους – Σε ετοιμότητα το νοσοκομείο

«Είμαστε σε ετοιμότητα από την στιγμή που έχει εκδοθεί έκτακτο δελτίο επικίνδυνων φαινομένων. Από το υπουργείο Εργασίας επίσης έχουν  εκδοθεί ανακοινώσεις μέτρα για την ασφάλεια των εργαζομένων που απασχολούνται σε εργασίες με θερμική επιβάρυνση. όπως είναι τα μηχανοστάσια, χυτήρια, υαλουργεία. Απευθύνει αυστηρή σύσταση στους εργοδότες να προβούν τόσο στη λήψη των απαραίτητων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων, όπως μείωση του χρόνου απασχόλησης αλλά και ειδικούς χώρους, όπως διαμόρφωση κυλικείων, ή άλλων κατάλληλων χώρων για το χρόνο διαλείμματος. Αυτά τα μέτρα θα εφαρμοστούν στους ιδιωτικούς χώρους δουλειάς με τον έλεγχο του ΣΕΤΕ. Επίσης προβλέπονται μέτρα που θα εφαρμόσουν οι δήμοι για τους δημότες, οι εθελοντικές ομάδες θα κάνουν περιπολίες για την πυροπροστασία ενώ το νοσοκομείο θα είναι σε ετοιμότητα», επισημαίνει ο αντιπεριφερειάρχης κ. Κώστας Κουρτίδης.

 

 

 

Οδηγίες και ενημέρωση από την Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της ΠΕ Ξάνθης  υπενθυμίζει:

Ποιος κινδυνεύει από τις υψηλές θερμοκρασίες:

-ηλικιωμένοι

-μωρά και μικρά παιδιά

– έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες

-άτομα που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα

– άτομα που εργάζονται ή ασκούνται έντονα σε ζεστό περιβάλλον

-άτομα με χρόνιες παθήσεις (καρδιαγγειακές παθήσεις, υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, πνευμονοπάθειες, νεφροπάθειες, ηπατοπάθειες,

ψυχική νόσο, άνοια, αλκοολισμό ή κατάχρηση ναρκωτικών ουσιών κ.λ.π.)

-άτομα με οξεία νόσο, όπως λοίμωξη με πυρετό ή γαστρεντερίτιδα (διάρροια ή / και έμετο)

-άτομα που για καθαρά ιατρικούς λόγους παίρνουν φάρμακα για τα χρόνια νοσήματά τους, όπως π.χ. διουρητικά, αντιχολινεργικά, ψυχοφάρμακα, ορμονούχα (συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης και των αντιδιαβητικών δισκίων).

Τα μέτρα πρόληψης της εμφάνισης συμπτωμάτων κατά τον καύσωνα

είναι τα εξής:

  1. Αποφεύγουμε την άσκοπη έκθεσης στο ηλιακό φως. Αναζητούμε σκιερά και δροσερά μέρη
  2. Παραμονή σε χώρους που κλιματίζονται
  3. Ντύσιμο με ελαφρά και ανοιχτόχρωμα ρούχα με ανοιχτό λαιμό
  4. Χρήση καπέλου και γυαλιών ηλίου
  5. Αποφυγή της βαριάς σωματικής εργασίας, ιδιαίτερα σε μέρη που υπάρχει μαζί με την υψηλή θερμοκρασία και πολλή υγρασία, καθώς και κάτω από ηλιακή ακτινοβολία.
  6. Λήψη άφθονων δροσερών υγρών, όπως νερό και φρέσκων χυμών ιδιαίτερα από τα βρέφη και τους ηλικιωμένους. Εάν η εφίδρωση είναι μεγάλη , συστήνεται η πρόσθετη λήψη μικρών δόσεων αλατιού.
  7. Αποφυγή οινοπνευματωδών ποτών.
  8. Κατανάλωση ελαφρών γευμάτων, που θα περιλαμβάνουν κυρίως λαχανικά και φρούτα πάσης φύσεως.
  9. Πολλά χλιαρά χλιαρά ντους κατά την διάρκεια της ημέρας και τοποθέτηση δροσερών επιθεμάτων στο κεφάλι και στο λαιμό
  10. Τα βρέφη να ντύνονται όσο γίνεται πιο ελαφρά. Προτιμότερο είναι τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται σε πάνες. Όταν κάνει ζέστη να προσφέρονται συχνά εκτός από το γάλα (μητρικό ή άλλο) και υγρά όπως νερό κ.λ.π.
  11. Είμαστε σε συνεχή επαφή με φίλους, συγγενείς, και γείτονες που δεν μπορούν να φροντίσουν τον εαυτό τους ή πάσχουν από χρόνια νοσήματα(αναπνευστικά, καρδιαγγειακά κλπ)
  12. Το δωμάτιο ή το σπίτι των ηλικιωμένων κατά την διάρκεια της ζεστής ημέρας πρέπει να είναι ερμητικά κλειστό αφού έχει δροσιστεί και μείνει ανοιχτό όλη τη νύχτα
  13. Δεν εγκαταλείπουμε μόνα τους ηλικιωμένα άτομα σε περίπτωση θερινών διακοπών ή πολυήμερης απουσίας από το σπίτι. Σε αντίθετη περίπτωση πρέπει να εξασφαλίσουμε κάποιο άτομο για την καθημερινή του φροντίδα.
  14. Όλα τα άτομα που για καθαρά ιατρικούς λόγους παίρνουν φάρμακα για τα χρόνια νοσήματά τους, όπως π. χ τα διουρητικά, τα αντιχολινεργικά, τα ψυχοφάρμακα, τα ορμονούχα (συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης και των αντιδιαβητικών δισκίων), ιδιαίτερα κατά την περίοδο των υψηλών θερμοκρασιών περιβάλλοντος θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους για την ενδεχόμενη τροποποίηση της δοσολογίας.
  1. Οι χώροι εργασίας θα πρέπει να διαθέτουν κλιματιστικά μηχανήματα ή απλούς ανεμιστήρες κατά προτίμηση οροφής κι φυσικό αερισμό των χώρων.

Οι πρώτες βοήθειες μέχρι την διακομιδή σε κάποιο νοσηλευτικό ίδρυμα σε περίπτωση θερμοπληξίας είναι οι εξής:

– Μεταφορά του θερμόπληκτου χωρίς χρονοτριβή σε σκιερό και δροσερό μέρος

– Αφαιρούμε τα βαριά ρούχα και του αερίζουμε το σώμα με οποιοδήποτε πρόχειρο μέσο(π.χ. βεντάλια)

-Τοποθετούμε κρύα επιθέματα στο μέτωπο και στο κεφάλι

-Βρέχουμε το σώμα με δροσερό νερό

-Κάνουμε ζωηρές εντριβές στα άκρα, χέρια και πόδια, με κατεύθυνση από κάτω προς τα πάνω

-Δίνουμε άφθονα υγρά, εάν μπορεί να πιεί και μικρές ποσότητες αλατιού

-Αν η κατάσταση είναι πολύ βαριά πρέπει να κληθεί επειγόντως γιατρός ή να μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επιστροφή 1055 αρχαίων νομισμάτων στην Τουρκία

Μία συμβολική κίνηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο της προστασίας της πολιτιστικ…