Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Αφόρητη η κατάσταση λόγω κουνουπιών στην παραλιακή ζώνη του νομού

Αφόρητη η κατάσταση λόγω κουνουπιών στην παραλιακή ζώνη του νομού

0

Χωρίς αντικουνουπικό δεν την «παλεύεις» σε παραλιακούς οικισμούς

 

Μιλά στο «Ε» ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας Β. Λούρμπας – Οι τρεις λόγοι που  αγριέψαν φέτος τα κουνούπια

 

 

Υπέρ των …κουνουπιών κατακυρώνεται το… ματς της καταπολέμησης μέσω του προγράμματος που εκπονεί η περιφέρεια ΑΜΘ το φετινό καλοκαίρι! Τα κουνούπια ζουν και βασιλεύουν, ολοένα θεριεύουν τον κόσμο …κατατσιμπούν, παρότι  συνεχίζονται ακάθεκτοι οι εναέριοι και επίγειοι  ψεκασμοί! Οι κάτοικοι και οι  τουρίστες της παραλιακής ζώνης διαμαρτύρονται και οι  αρμόδιοι σηκώνουν τα χέρια ψηλά αναγνωρίζοντας μεν  την αναποτελεσματικότητα του προγράμματος, αποδίδοντάς την όμως στον καιρό και στο νομικό πλαίσιο.

Χωρίς αντικουνουπικό δεν την «παλεύεις» σε παραλιακούς οικισμούς

Η κατάσταση είναι αφόρητη αν τύχει και βρεθεί κανείς σε παραλιακούς οικισμούς. Την ώρα που γέρνει ο ήλιος ξεκινούν τις επιθέσεις τους τα κουνούπια με ιδιαιτέρως …αιμοδιψή διάθεση και χωρίς διακρίσεις. Το αντικουνουπικό είναι ένα απαραίτητο φίλτρο προστασίας αλλά αποσπασματικού και προσωρινού χαρακτήρα. Τα τσιμπήματα προκαλούν όχληση, χαλούν την διάθεση, φέρνουν  νεύρα και διαμαρτυρίες κατά όλων των υπευθύνων. Και η συγκυρία είναι ακατάλληλη γιατί  είναι πιθανό τα τσιμπήματα των κουνουπιών να προκαλέσουν …πολιτικές παρενέργειες! Ένα θέμα που δεν αφήνει αδιάφορους όλους τους υποψήφιους.

Οι τρεις λόγοι που  αγριέψαν φέτος τα κουνούπια

Σε τρεις λόγους  αποδίδει την αναποτελεσματικότητα του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών ο θεματικός  αντιπεριφερειάρχης Υγείας κ. Λούρμπας Βασίλης, τονίζοντας ωστόσο ότι το πρόγραμμα τηρείται απαρέγκλιτα: «Τα φάρμακα που χρησιμοποιούμε έχουν  αλλάξει τα δύο τελευταία  χρόνια. Το νέο νομικό  πλαίσιο προβλέπει ψεκασμούς με βιολογικά φάρμακα τα οποία όμως είναι κατά 50% λιγότερο δραστικά. Επίσης ο νόμος προβλέπει ο αεροψεκασμός να απέχει 2 χιλιόμετρα τουλάχιστον από κατοικημένη περιοχή. Πρόβλημα επίσης στους ψεκασμούς δημιουργούν και οι άνεμοι, αφού αν έχει πάνω από 3 μποφόρ το ελικόπτερο δεν μπορεί να ψεκάσει, ούτε και σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από κατοικημένες περιοχές οπότε δεν υπάρχει αποτέλεσμα στο πρόβλημα.

Σ’ αυτά αν προσθέσουμε και την συμβολή του ανθρώπινου παράγοντα που προκαλεί με τα ποτίσματα, έλη, στάσιμα νερά που  λειτουργούν ως εστίες επώασης κουνουπιών έχουμε αυτό το αποτέλεσμα. Βεβαίως και ο καιρός ευνόησε πολύ τα κουνούπια φέτος αφού οι συνεχείς βροχοπτώσεις ξέπλεναν το φάρμακο. Παρότι  ξεκινήσαμε πολύ νωρίς την προνυμφοκτονία και μετά την ακμαιοκτονία τα κουνούπια έχουν αγριέψει. Είναι απόλυτα δικαιολογημένες οι  διαμαρτυρίες των κατοίκων».

Δημόσιοι αλλά και …ιδιωτικοί ψεκασμοί

Αναφορικά με την όχληση και τις αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό ο κ. Λούρμπας σημειώνει ότι το πρόγραμμα υλοποιείται μόνο σε δημοσίους χώρους και όχι σε ιδιωτικούς. Επομένως οι ξενοδοχειακές μονάδες μπορούν να λάβουν τα μέτρα τους στους χώρους τους με τα σκευάσματα που επιτρέπονται.

Στις Σέρρες ανιχνεύτηκε ο ιός του Δυτικού Νείλου σε άνθρωπο – Στην Καβάλα σε παγίδες κουνουπιών

Τα τσιμπήματα των κουνουπιών όμως δεν προκαλούν μόνο παροδικά συμπτώματα αλλά μπορούν να γίνουν επικίνδυνα για τον άνθρωπο αν είναι μολυσμένα με τον ιό του Δυτικού Νείλου και τον μεταδώσουν σε άνθρωπο. Μάλιστα στις Σέρρες ανιχνεύτηκε κρούσμα με τον ιό σε άνθρωπο ενώ όπως διευκρίνισε ο κ. Λούρμπας στην Καβάλα ανιχνεύτηκε σε παγίδες (πουλερικά – ανιχνευτές) και όχι σε άνθρωπο: « Φέτος αναμένουμε έξαρση του ιού  του Δυτικού Νείλου Είναι ένα φαινόμενο που έχει έξαρση και ύφεση. Στις Σέρρες είχαμε κρούσμα σε άνθρωπο αλλά στην Καβάλα ανιχνεύτηκε ο ιός σε παγίδες που βάζουμε για τα κουνούπια».

Αναζητείται  λύση από το υπουργείο

Το φαινόμενο δεν είναι ενδημικό αλλά αντίστοιχα προβλήματα έχουν και άλλες περιφέρειες. Μάλιστα ο κ. Λούρμπας ανέφερε πως μεταβιβάστηκαν ενημερωτικά έγγραφα προς το αρμόδιο υπουργείο ως προς την αναποτελεσματικότητα της καταπολέμησης των κουνουπιών ζητώντας να λυθούν πρόσθετα μέτρα σ’ ότι αφορά τα σκευάσματα ή την δοσολογία και αναμένουν απαντήσεις.

Συμβουλές από τον ΕΟΔΥ κατά των κουνουπιών

Καθώς η επιδημιολογία του ιού καθορίζεται από πολλούς παράγοντες, οι περιοχές κυκλοφορίας του ιού και εμφάνισης κρουσμάτων δεν μπορούν να προβλεφθούν με ασφάλεια. Ως εκ τούτου, o ΕΟΔΥ συνιστά να τηρείτε τα ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια, σε όλη την επικράτεια, καθ’ όλη την περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών:

-Χρησιμοποιείτε εγκεκριμένα εντομοαπωθητικά σώματος και περιβάλλοντος (σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης), σήτες, κουνουπιέρες, κλιματιστικά/ ανεμιστήρες, κατάλληλα (μακριά) ρούχα.

-Μην αφήνετε στάσιμα νερά πουθενά (έτσι, βοηθάτε ουσιαστικά στον περιορισμό των εστιών αναπαραγωγής των κουνουπιών στους ιδιωτικούς χώρους).

-Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα πρέπει να παίρνουν τα μέτρα τους με ιδιαίτερη συνέπεια.

Περισσότερες πληροφορίες για τον ιό του Δυτικού Νείλου και τα μέτρα προστασίας από τα κουνούπια μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ, όπου επίσης κάθε Τρίτη θα αναρτάται εβδομαδιαία έκθεση με επικαιροποιημένα επιδημιολογικά δεδομένα.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επιστροφή 1055 αρχαίων νομισμάτων στην Τουρκία

Μία συμβολική κίνηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο της προστασίας της πολιτιστικ…