Η ακρίβεια στα τρόφιμα παραμένει ψηλά στην Ε.Ε.
Ένα από τα θέματα που βρέθηκε στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης είναι η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα. Υπενθυμίζεται πως τον Απρίλιο ο πληθωρισμός βρισκόταν στο 3% με τον πληθωρισμό των τροφίμων να βρίσκεται ακόμη πιο ψηλά στο 11,4%. Πόσο υψηλός όμως είναι ο πληθωρισμός των τροφίμων στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και πόσο νόημα έχει όλη αυτή η συζήτηση τώρα για τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα;
Σύμφωνα με τη λίστα του trading economics για τον πληθωρισμό στα τρόφιμα σε χώρες που βρίσκονται στη Γηραιά Ήπειρο, η Ελλάδα έχει υψηλότερο πληθωρισμό στα τρόφιμα σε σχέση με την Κύπρο, όπου εκεί ο πληθωρισμός τροφίμων βρίσκεται στο 8,38%, τη Λευκορωσία, τη γειτονική Αλβανία, την Ελβετία, η οποία έχει και τον χαμηλότερο πληθωρισμό στα τρόφιμα (5,3%) στη Γηραιά Ήπειρο, ενώ ο μέσος όρος των χωρών της Ευρωζώνης είναι στο 15% και στο 16,41% στην Ε.Ε. Η Ελλάδα έχει υψηλότερο πληθωρισμό στα τρόφιμα μόνο σε σχέση με άλλες 6 χώρες της Ευρώπης που βρίσκονται εντός ή εκτός ΕΕ όταν τον Φεβρουάριο οι χώρες με χαμηλότερο πληθωρισμό τροφίμων ήταν 12.
Η Ελλάδα από την άλλη έχει χαμηλότερο πληθωρισμό στα τρόφιμα 11,4% σε σχέση με χώρες όπως τη Γερμανία, την Αυστρία, το Βέλγιο, την Ιταλία, την Ισπανία, στην οποία μάλιστα εφαρμόσθηκε και το μοντέλο των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, την Ιρλανδία, την Ισλανδία, την Εσθονία, την Πορτογαλία και άλλες χώρες όπως φαίνεται και στην παρακάτω λίστα.
Παράλληλα, σύμφωνα με τη Eurostat, sτην Ελλάδα, o εναρμονισμένος δείκτης τιμών κατέγραψε νέα πτώση τον Μάιο στο 4,1% από 4,5% τον Απρίλιο με τη χώρα μας να εξακολουθεί να έχει τον πέμπτο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Eυρωζώνη, στην οποία συνολικά διαμορφώθηκε στο 6,1%.
Aξίζει να σημειωθεί ότι η αργή αποκλιμάκωση στις τιμές των τροφίμων σε σύγκριση με τις υπόλοιπες κατηγορίες αποτελεί ένα γεγονός που αποτυπώνεται στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Αποδίδεται μεταξύ άλλων, στο ότι σε πολλά προϊόντα το κόστος παραγωγής παραμένει υψηλό καθώς σε αρκετές περιπτώσεις είτε η αγορά δεν έχει ομαλοποιηθεί, είτε οι τιμές των πρώτων υλών ή των υλικών συσκευασίας συνεχίζουν να είναι υψηλές. Παράλληλα και το κόστος ενέργειας παρότι μειώθηκε, εξακολουθεί να επιβαρύνει τις επιχειρήσεις παραπάνω σε σχέση με την περίοδο προ κρίσης. Τέλος η βιομηχανία αλλά και το οργανωμένο λιανεμπόριο διαθέτουν ακόμα αποθέματα προϊόντων αγορασμένα στις υψηλότερες τιμές του προηγούμενου έτους και μέχρι αυτά να εξαντληθούν δεν αναμένεται μείωση τιμών.
Εκτός Ε.Ε., ο πληθωρισμός τροφίμων στη Μ.Βρετανία είναι στο 19% και στην Τουρκία στο 52,5%!
Πληθωρισμός τροφίμων σε χώρες της Ε.Ε.
ΕΕ 16,41%
Ισπανία 12,8% (μετά τη μείωση του ΦΠΑ)
Πορτογαλία 15,5%
Γερμανία 16,8%
Σουηδία 16,86%
Φινλανδία 13,7%
Γαλλία 14,9%
Ιταλία 11,9%
Ουγγαρία 39%
Ολλανδία 14.8%
Νορβηγία 10,55%
Ρουμανία 19,84%
Ιρλανδία 13,1%
Κύπρος 8,3%
Ελλάδα 11,4%