Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Τα πλαστικά ο «συνήθης ύποπτος» για τις νεκρές χελώνες

Τα πλαστικά ο «συνήθης ύποπτος» για τις νεκρές χελώνες

0

Επτά νεκρά ζώα από τον Μάρτιο μέχρι τώρα στις  παραλίες της Ξάνθης

 

Τραυματισμοί και από πρόσκρουση με αλιευτικά σκάφη

 

Ούτε μία ούτε δύο ούτε τρεις αλλά επτά νεκρές θαλάσσιες χελώνες έχουν εντοπιστεί στην παραλιακή ζώνη του νομού μας από  τον Μάρτιο μέχρι σήμερα. Η τελευταία ξεβράστηκε στην παραλία των Αβδήρων την Κυριακή και όσοι έκαναν την βόλτα τους είδαν το νεκρό ζώο. Το φαινόμενο δεν είναι πρωτόγνωρο αλλά ωστόσο γεννά πολλά ερωτηματικά για τις αιτίες του θανάτου των θηλαστικών καθώς μερικές φέρουν τραύματα ενώ κάποιες άλλες όχι. Σε κάθε περίπτωση αυτό που προβληματίζει είναι αν ο ανθρώπινος παράγοντας με άμεσο ή έμμεσο τρόπο προκαλεί τον θάνατο του θαλάσσιου ζώου.

Όπως μας ανέφερε ο υπολιμενάρχης Λάγος Απόστολος Κυλίτσης δεν έχει ενταθεί το φαινόμενο με τις νεκρές χελώνες απλά γίνεται περισσότερο αντιληπτό από τον κόσμο που επειδή είναι καλός ο καιρός κάνει βόλτες στις παραλίες. Αναφορικά δε με τις αιτίες θανάτου αυτό επιβεβαιώνεται από τον κτηνίατρο που τις εξετάζει όπως προβλέπει η διαδικασία που κινείται όταν βρεθεί ένα νεκρό ζώο στην παραλία. Αυτή περιλαμβάνει αυτοψία από το Λιμενικό και εξέταση και γνωμάτευση από κτηνίατρο για τα αίτια θανάτου και τέλος αποκομιδή του από τον οικείο δήμο.

Κίνδυνος θάνατος για τις χελώνες οι πλαστικές σακούλες

Ένας ύπουλος εχθρός για τις χελώνες είναι η μόλυνση των θαλασσών με πάσης φύσεως απορρίμματα και ποσότητες πλαστικών. Ειδικότερα το θαλάσσιο ζώο τις τρώει γιατί τις νομίζει για τροφή με αποτέλεσμα να δηλητηριάζεται. Έρευνα του Ινστιτούτου “Αρχιπέλαγος” το 2023 στο Βόρειο Αιγαίο κατέγραψε την περιεκτικότητα μικροπλαστικών ρύπων σε 4 είδη θαλάσσιων θηλαστικών και 2 είδη θαλάσσιας χελώνας που εντοπίστηκαν νεκρά στις ακτές του ΒΑ Αιγαίου. Εξετάστηκαν 25 θαλάσσια ζώα: 8 δελφίνια, 2 μεσογειακές φώκιες και 15 θαλάσσιες χελώνες, στο σύνολο των οποίων εντοπίστηκαν πλαστικοί ρύποι.

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, εντοπίστηκαν συνολικά 10,639 μικροπλαστικές ίνες στο γαστρεντερικό σύστημα των νεκρών θαλάσσιων θηλαστικών και χελωνών.

Οι επιβλαβείς επιπτώσεις των μικροσκοπικών πλαστικών θραυσμάτων που εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα δεν είναι ακόμα πλήρως κατανοητές. Πρέπει όμως να τονίσουμε ότι πέρα από τα τοξικά χημικά που περιέχει το πλαστικό από την παραγωγή του , όταν το πλαστικό βρίσκεται επί μήνες ή χρόνια στο θαλάσσιο περιβάλλον λειτουργεί σαν “σφουγγάρι”, καθώς σε αυτό εισχωρούν και άλλες τοξικές ουσίες που βρίσκονται στο θαλασσινό νερό. Έτσι όταν μέσω της τροφικής αλυσίδας τα θραύσματα του πλαστικού καταλήγουν στους διάφορους οργανισμούς και στον άνθρωπο, οι τοξικές επιπτώσεις είναι πολλαπλάσιες. Να σημειώσουμε ότι το Εθνικό Δίκτυο Διάσωσης θαλάσσιων χελωνών, «ΑΡΧΕΛΩΝ» ως άλλες αιτίες θανάτου των χελωνών αναφέρει ότι αυτές σχετίζονται σε αλιευτικά εργαλεία, και την σύγκρουση με ταχύπλοα σκάφη αναψυχής. Η Οργάνωση κατέγραψε 700 νεκρές θαλάσσιες χελώνες το 2021 και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου καθώς ο αριθμός τους αυξάνεται  και απειλείται το είδος. Ένα είδος που όμως λέγεται επέζησε από τους δεινόσαυρους κινδυνεύει από τα πλαστικά!

Κίνδυνος και από την  πρόσκρουση σε σκάφη

Να υπενθυμίσουμε ότι ένα μήνα πριν στις 6 Μαΐου, μια ακόμα χελώνα καρέτα – καρέτα εντοπίστηκε νεκρή σε παραλία των Αβδήρων στην Ξάνθη. Το άτυχο ζώο φαίνεται χτυπημένο σε πολλά σημεία του σώματός του γεγονός που προφανώς επέφερε και τον θάνατό του. Ο βιοχημικός ερευνητής Δρ. Γρηγόρης Κρέη, διευθυντής του Ινστιτούτου Αλιευτικών Ερευνών (ΙΝΑΛΕ) του ΕΘΙΑΓΕ στη Νέα Πέραμο Καβάλας, είχε εξηγήσει τότε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι «μπορούν να τραυματιστούν πολλές φορές και θανάσιμα είτε γιατί μπλέκονται στα δίκτυα των ψαράδων, είτε γιατί έχουν χτυπηθεί από την προπέλα κάποιου σκάφους, είτε ακόμα γιατί έχουν καταπιεί κάποιο πλαστικό που δυστυχώς δεν μπορεί να επεξεργαστεί το πεπτικό τους σύστημα».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επιστροφή 1055 αρχαίων νομισμάτων στην Τουρκία

Μία συμβολική κίνηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο της προστασίας της πολιτιστικ…