Ο πρωταγωνιστής
Απόλυτος πρωταγωνιστής και των δύο εκλογικών αναμετρήσεων ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία φυσικά πέραν πάσης αμφισβήτησης. Μάλιστα, η νίκη της Νέας Δημοκρατίας με το ποσοστό που επιτεύχθηκε δεν χωρά αμφισβήτηση από κανέναν.
Μάλιστα στις προχθεσινές εκλογές η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έφθασε σε επίπεδο ρεκόρ 23 μονάδων. Ένα ποσοστό που σπάνια συναντά κανείς στη Δύση και σε ελεύθερες εκλογές.
Από την άλλη ο Μητσοτάκης διαθέτει την αυτοδυναμία να κινηθεί χωρίς προβλήματα από την βουλή διαθέτοντας 158 βουλευτές. Έτσι έχει την άνεση να υλοποιήσει το πρόγραμμά του και το οποίο αναμένει η κοινή γνώμη.
Γ.Δ.
Περί δημοσκοπήσεων
Αυτή τη φορά οι δημοσκοπήσεις των μεγάλων, έγκυρων εταιρειών τα αποτελέσματα ήταν σχεδόν 90-100% κοντά στα ποσοστά των κομμάτων.
Μάλιστα για τη ΝΔ η εκτίμηση ψήφου ήταν 40,6% και το τελικό ήταν 40,5%.
Έχω μπροστά μου λίστες δημοσκοπήσεων της τελευταίας εβδομάδας πριν τις εκλογές. Στο μόνο κόμμα που όλες οι δημοσκοπήσεις έπεσαν έξω ήταν του ΣΥΡΙΖΑ. Του έδιναν από 19 έως 20%, καμία πιο κάτω, αλλά τελικά το 17,8% ήταν μη αναμενόμενο και ξάφνιασε. Όπως ξάφνιασε η μη άνοδος του ΠΑΣΟΚ από το ποσοστό του Μαΐου σ’ αυτό του Ιουνίου όπως αναμενόταν τουλάχιστον κατά 1-2% συνολικά.
Πάντως το ΠΑΣΟΚ που το παρέλαβε ο Ανδρουλάκης με 8%, κατάφερε ν’ αυξήσει κατά 50% τη δύναμή του.
Γ.Δ.
Άσκοπο, άστοχο, αναποτελεσματικό
Πολλά λόγια, πολλές δηλώσεις ανωτέρου μάλιστα επιπέδου, αφίξεις στελεχών μέχρι και της Ντόρας Μπακογιάννη και το αποτέλεσμα το ίδιο. Πολύ κακό για το τίποτε. Όπως καταλάβατε, στο νομό Ροδόπης δεν άλλαξε τίποτε παρά τις νεοδημοκρατικής κακοφωνίας. Το μόνο κέρδος που κάποια στελέχη της Ν.Δ. γνώρισαν την Θράκη…
Τέλος πάντων, ήταν μια λανθασμένη αντιμετώπιση και εκ του αποτελέσματος βγαίνει το συμπέρασμα ότι έγινε τελικά μια τρύπα το νερό. Ο νομός Ροδόπης συνέχισε να είναι ροζ όπως κατά το παρελθόν ήταν πράσινος και αρκετά χρόνια πίσω ήταν γαλάζιος.
Χρειάζεται κανείς περισσότερα στοιχεία για να καταλάβει τι συμβαίνει στη Θράκη με τη μειονότητα;
-Στερνή μου γνώση…
Γ.Δ.
Ερωτηματικά
Οι εκλογές λοιπόν τελείωσαν, νέα κυβέρνηση αποκτήσαμε και όλα από δω και πέρα θα κυλήσουν σύμφωνα με όσα επέλεξε με την ψήφο του ο κριτής Ελληνικός λαός. Του οποίου τις επιλογές άλλοτε επαινούμε και συχνά κρίνουμε αρνητικά. Κι αυτά γνωστά και πάμε παρακάτω.
Ένα μεγάλο ερωτηματικό των προχθεσινών εκλογών είναι η από δω και πέρα στάση του Αλέξη Τσίπρα ως προς την παραμονή του ή την παραίτησή του μετά από σειρά ετών.
Το θέμα για τον ίδιο αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σοβαρό.
Ένα δεύτερο σοβαρό ερωτηματικό είναι η στάση και συμπεριφορά στη βουλή των κομμάτων «Σπαρτιάτες», της «Πλεύσης» αλλά και της «Νίκης».
Τρία κόμματα με διαφορετικές αφετηρίες μεν αλλά άγνωστη διαδρομή εντός και εκτός βουλής.
Γ.Δ.
H μεγάλη αποχή έφερε την οκτακομματική βουλή
Ιστορικό ρεκόρ σημείωσε η αποχή στις προχθεσινές εκλογές. Το 47,17% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους δεν προσήλθε στις κάλπες, καταγράφοντας έτσι το μεγαλύτερο ποσοστό αποχής στην περίοδο της μεταπολίτευσης, ποσοστό που μεταφράζεται σε 795.000 λιγότερους ψηφοφόρους από τον Μάιο.
Η μεγάλη διαφορά μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων, η σιγουριά για τον νικητή και η απαισιοδοξία του ηττημένου, έστειλε πολλούς ψηφοφόρους των δύο αυτών κομμάτων – κυρίως – στις παραλίες και όχι στην κάλπη με αποτέλεσμα μικρότερα κόμματα χωρίς να έχουν αύξηση ψήφων να ανεβάσουν σημαντικά τα ποσοστά τους και να εισέλθουν στη βουλή.
Μεγαλύτερες απώλειες είχε ο ΣΥΡΙΖΑ, που έχασε 2,5 μονάδες από τις εκλογές του Μαΐου, ενώ η Ν.Δ. με την μεγάλη κινητοποίηση των στελεχών της που όργωσαν όλη τη χώρα, κατάφερε να συγκρατήσει τα ποσοστά της πάνω από το 40% που έδινε την πολυπόθητη αυτοδυναμία.
Η απλή αναλογική αποδείχθηκε βραδυφλεγής νάρκη που έσκασε στις δεύτερες εκλογές, ρευστοποιώντας το πολιτικό σκηνικό, με οκτώ κόμματα εντός βουλής ως απότοκο της κόπωσης του εκλογικού σώματος και της δεύτερης ευκαιρίας που δόθηκε στον Κασιδιάρη μέσω των άγνωστων Σπαρτιατών να βάλει πόδι στο κοινοβούλιο…
Εξελίξεις εν όψει
Το ερώτημα είναι υπαρκτό. Δηλαδή, εάν θα υπάρξουν εξελίξεις από τις επόμενες ημέρες, ποιες θα είναι αυτές.
Λοιπόν εξελίξεις θα υπάρξουν, αυτό είναι σίγουρο. Και όπως όλοι προβλέπουν, αυτές θα αφορούν τον ΣΥΡΙΖΑ. Πιθανόν να μην ξεκινήσουν καλοκαιριάτικα, όμως σίγουρα θα συνεδριάσουν στην Κεντρική Επιτροπή για να συζητήσουν το θέμα σε μια πρώτη προσέγγιση ως προς το αποτέλεσμα του Ιουνίου πλέον.
Είναι προφανές πως για τον ΣΥΡΙΖΑ ξεκινάει μια δύσκολη περίοδος που προς το παρόν κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις εξελίξεις που θα υπάρξουν μέχρι, ίσως, και την αλλαγή του προέδρου.
Η ήττα κατά τεκμήριο πάντα προκαλεί αναταράξεις.
Γ.Δ.
«Τιμώρησε» τη ΝΔ η μειονότητα στην Ξάνθη
Αυτό που έδειξαν τα αποτελέσματα της Ξάνθης αλλά και της Ροδόπης είναι ότι όχι μόνο δεν επηρέασε την μειονοτική ψήφο υπέρ της ΝΔ όλη η ρητορική που αναπτύχθηκε προεκλογικά για τον ρόλο του τουρκικού προξενείου αλλά έφερε το αντίθετο αποτέλεσμα. Στην Ξάνθη η ΝΔ έχασε 5 μονάδες και ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αύξηση 2 μονάδες ενώ το ΠΑΣΟΚ είχε τα ίδια ποσοστά. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον δήμο Μύκης η ΝΔ έχασε 15 μονάδες και ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αύξηση στο ποσοστό του κατά 9 μονάδες και το ΠΑΣΟΚ μία μονάδα. Στην Ροδόπη δεν υπήρχαν αξιοσημείωτες αλλαγές. Είναι ολοφάνερο ότι η παρέμβαση της Ντόρας Μπακογιάννη έκανε κακό. Ωστόσο είναι θετικό που άνοιξε ο διάλογος για το θέμα του τουρκικού προξενείου για το οποίο πάντα μιλούσαμε …χαμηλόφωνα και να δούμε τι μπορεί να γίνει από τούδε και εξής.
Μ.Ξ.
Τέταρτο κόμμα οι Σπαρτιάτες στην Ξάνθη!
Αυτό που προκαλεί αίσθηση είναι ότι οι Σπαρτιάτες στην Ξάνθη ήρθαν τέταρτο κόμμα. Έλαβαν δηλαδή 4,36% κοντά στο πανελλαδικό τους ποσοστό που είναι 4,64 και είναι 5ο κόμμα. Στον δε δήμο Αβδήρων οι Σπαρτιάτες έλαβαν 5,14%!
Τελικά ένα μέρος της κοινωνίας μας εκφράζεται μέσα από τέτοια ακραία κόμματα κι αυτό είναι λυπηρό αλλά παράλληλα σεβαστό γιατί αυτό είναι δημοκρατία!
Μ.Ξ.
27 χρόνια
Ήταν ένα πρωινό του Ιουνίου του 1996 όταν το νέο πάγωσε την Ελλάδα. Ο Ανδρέας νεκρός!
Όσο κι αν η κλονισμένη υγεία τον ταλαιπωρούσε και όλα ήταν αναμενόμενα, εν τούτοις, μια τέτοια απώλεια αυτού του κύρους και επιπέδου πολιτικού συντάραξε την κοινωνία.
Πολιτικοί εντός κι εκτός χώρας, πολίτες κάθε κοινωνικού επιπέδου, θεωρούν την απώλεια ως σημαντική, ενός χαρισματικού πολιτικού ηγέτη.
Ο Ανδρέας Παπανδρέου αγαπήθηκε και μισήθηκε όπως παγίως συμβαίνει με τους μεγάλους και ξεχωριστούς ηγέτες.
Η προσφορά του ως πρωθυπουργός μεγάλη, οι παρεμβάσεις και οι νέοι θεσμοί που υλοποιήθηκαν σε όλους τους τομείς πολλές και καθοριστικές και ισχύουν μέχρι σήμερα.
Γ.Δ.
Ιστορική νίκη της ΝΔ… αλλά τα χάλασε η Περικεφαλαία!
Η κάλπη της 25ης Ιουνίου έδωσε την αυτοδυναμία στην ΝΔ με 158 βουλευτές. Αδιαμφισβήτητα πρόκειται για μια ιστορική νίκη της ΝΔ που κατάφερε να συγκρατήσει και να αυξήσει λίγο τις δυνάμεις της παρότι είχε να αντιπαλέψει με την αποχή. Απέναντί της το …χάος! Ο ΣΥΡΙΖΑ παρότι παραμένει αξιωματική αντιπολίτευση έχασε κι άλλες δυνάμεις και απέχει πια 23% από το κυβερνών κόμμα! Αυτό είναι πολύ αρνητικό καθώς εκλέγει 48 βουλευτές (χάνει περίπου 30 από την πρώτη κάλπη της 21ης Μαΐου) και στερείται του δικαιώματος να καταθέσει πρόταση μομφής αφού σύμφωνα με το σύνταγμα γι’ αυτό χρειάζονται 60 βουλευτές. Το ΠΑΣΟΚ είχε μια ανεπαίσθητη άνοδο αλλά όχι τόση ώστε να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του. Εκλέγει 32 βουλευτές. Αυτό όμως που χαρακτήρισε τις εκλογές της 25ης Ιουνίου ήταν η είσοδος στην Βουλή του κόμματος «Σπαρτιάτες» που δεν συμμετείχε στις εκλογές της 21ης Μαΐου και είχε την δεδηλωμένη στήριξη του έγκλειστου καταδικασμένου στελέχους της Χρυσής Αυγής του Ηλία Κασιδιάρη. Μάλιστα ο πρόεδρος των Σπαρτιατών δεν δίστασε να τον ευχαριστήσει δημόσια το βράδυ των εκλογών! Το γεγονός αυτό όπως και το ότι μπήκε στην Βουλή η Νίκη και η Ελληνική Λύση τρία κόμματα του ακροδεξιού, συντηρητικού τόξου είναι μια δυσμενής εξέλιξη και προμηνύονται ιστορικές «μάχες» στην Βουλή.
Μ.Ξ.