Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 9 Ιουνίου 2023

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 9 Ιουνίου 2023

0

Παιγνίδια κερδοσκοπίας
Μειώθηκε η ζήτηση αλλά η τιμή δεν πέφτει.
Για τα γαλακτοκομικά ο λόγος και για την στάση των εταιρειών επεξεργασίας γάλακτος.
Οι οποίες εταιρείες μειώνουν την τιμή αγοράς από τον παραγωγό, αντί να μειώσουν την τιμή στο λιανεμπόριο όπου τα γαλακτοκομικά είδη έχουν αυξηθεί 80-85%!
Παραπονιούνται λοιπόν οι εταιρείες για την μείωση της κατανάλωσης των γαλακτοκομικών αλλά από αλλού ψάχνουν την αιτία. Η οποία αιτία είναι μία. Η υψηλή τιμή που έφτασε το τυρί, απλησίαστο όταν πωλείται 14 ευρώ το κιλό έναντι 7-8 πριν.
Μάλιστα με την εμμονή τους να μην μειώνουν την δική τους τιμή χοντρικής, θα μειωθεί κι άλλο η κατανάλωση γαλακτοκομικών.
Γ.Δ.


Ποιος μπορεί να θέλει τρίτη κάλπη;
Η συζήτηση στην παρέα πιο χαλαρή ως προς την δεύτερη εκλογική αναμέτρηση εξαιτίας της μεγάλης διαφοράς στα ποσοστά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.
Τη σούπα όμως χάλασε ο γνωστός αμφισβητίας της παρέας ο οποίος τάραξε τα ήρεμα νερά της συζήτησης. Θέτοντας ένα ερώτημα που όπως αποδείχτηκε δεν περίμενε κανείς.
Ρώτησε λοιπόν «ποιος μπορεί από σας να θέλει τρίτη κάλπη; Και μάλιστα τον Αύγουστο;»
Όπως ήταν αναμενόμενο επικράτησε σιωπή, κοιτάχτηκαν μεταξύ τους οι παριστάμενοι και όλοι κατάλαβαν τι εννοούσε ο φίλος τους και συμφώνησαν πως πρέπει να τελειώσουν με το θέμα «εκλογές» στις 25 του μηνός.
Γ.Δ.


Βούτσης στη Ροδόπη για συμμάζεμα
Άνω- κάτω είναι μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου ο ΣΥΡΙΖΑ στη Ροδόπη· κυρίως και μετά στην Ξάνθη εξ’ αντανακλάσεως.
Ο λόγος γνωστός, εξαιτίας της ωμής παρέμβασης του Τουρκικού Προξενείου στις βουλευτικές εκλογές με την επιλογή υποψηφίων τους οποίους και ψηφίζουν μονοκούκι στη συνέχεια.
Το όλο θέμα έλαβε πανελλήνια διάσταση και δεν έμεινε μόνον στο νομό Ροδόπης αλλά είχε αντίκτυπο και στο νομό μας.
Μάλιστα επηρέασε οργανωτικά και τους δύο νομούς, διότι ο προβληματισμός υπήρξε κοινός και οι γκρίνιες και μουρμούρες ακούστηκαν προς τα έξω καθαρά.
Γι’ αυτό εξάλλου αποφασίστηκε να έρθει στην Κομοτηνή το παλιό στέλεχος Ν.Βούτσης για να συμμαζέψει τα πράγματα.
Άγνωστο βέβαια εάν το καταφέρει.
Γ.Δ.


«Κάλυψη» για του νέους μας
Ένα νέο πρόγραμμα πρόκειται να υλοποιήσουν  46 δήμοι της χώρας. Πρόκειται για το πρόγραμμα «Κάλυψη» για δωρεάν στέγαση ευάλωτων νέων που θεσπίστηκε με το νόμο 5006/2022 απευθύνεται σε νέους ηλικίας 25-39 ετών που είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και δεν έχουν ιδιόκτητη κατοικία. Στόχος στην παρούσα περίοδο είναι να στεγαστούν 3.000 δυνητικά ωφελούμενοι με την αξιοποίηση τουλάχιστον 1.000 κατοικιών. Ήδη έχουν υπογραφεί 9 Προγραμματικές Συμβάσεις μεταξύ του Υπουργείου Εργασίας και αντίστοιχων δήμων. Ο δήμος Ξάνθης δεν αναφέρεται ως δικαιούχος του προγράμματος. Δεν το πήραν είδηση;
Καλά είναι να λέμε ότι θέλουμε να κρατήσουμε τους νέους στον τόπο μας αλλά όταν υπάρχουν τέτοια προγράμματα καλό είναι να τα εκμεταλλευόμαστε . Με το Beach Volley μόνο δεν γίνεται  δουλειά!
Μ.Ξ.


Αυτοί είναι!
Σάλο έχει  προκαλέσει η δήλωση του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φίλη ότι αναγνωρίζει το δικαίωμα να μιλάει για «τουρκική μειονότητα» στη Θράκη ο μουσουλμάνος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Μια δήλωση που έχει προκαλέσει  αντιδράσεις και μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ με πολλά στελέχη να ζητούν την διαγραφή του. Να θυμίσουμε λίγες μέρες πριν ο Κυριάκος Μητσοτάκης προειδοποίησε για ευθεία παρέμβαση του τουρκικού προξενείου υπέρ του υποψηφίου του ΣΥΡΙΖΑ που εκλέχθηκε και διαμόρφωσε το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ροδόπη και χαρακτήρισε απαράδεκτο μια ξένη χώρα να παρεμβαίνει στις εκλογές της χώρας μας. Αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης θεωρεί εθνικά επιζήμια τη θέση Μητσοτάκη για τη μειονοτική ψήφο υποστηρίζοντας ότι  υποτιμά την μειονοτική ψήφο και  ότι παίζει  επικίνδυνα παιχνίδια εις βάρος της μειονότητας. Ο ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης ή ζει σε άλλο κόσμο ή στρουθοκαμηλίζει. Το ποιος παίζει επικίνδυνα παιχνίδια με την μειονοτική ψήφο φαίνεται. Τι έχει να πει για τις δηλώσεις Χαρίτου; Τι έχει να πει για τις δηλώσεις Φίλη;  Σε κάθε περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ πήγε να αντιγράψει το  ΠΑΣΟΚ στο θέμα της μειονοτικής ψήφου αλλά όπως και σε άλλα θέματα …ατζαμίδικα και ακραία και όπως είναι η πάγια τακτική του αντιδρά ρίχνοντας τις ευθύνες του σε άλλους υποτιμώντας τη νοημοσύνη της μειονότητας και της  πλειονότητας. Αυτοί είναι!
Δεν αντιλαμβάνονται ότι μ’  αυτές στις τακτικές ρίχνουν νερό στον μύλο των πιο ακραίων που αμφισβητούν τη Συνθήκη της  Λωζάνης και έχουν αναθεωρητική ρητορική; Δεν αντιλαμβάνονται ότι δίνουν επιχειρήματα στην άλλη πλευρά; Και μπορεί οι δηλώσεις Φίλη να αποσκοπούν στα εσωκομματικά και επιδιώκουν να ρίξουν τον Τσίπρα αλλά κι αυτό είναι απαράδεκτο. Να χρησιμοποιούν  τα εθνικά θέματα για εσωκομματικούς σκοπούς.
Μ.Ξ.


Η Συνθήκη της Λωζάνης Ι
Εκατό χρόνια, ένας αιώνας ακριβώς από την ιστορική εκείνη περίοδο της ανταλλαγής των πληθυσμών μετά την Μικρασιατική εκστρατεία.
Η ανταλλαγή προέκυψε και από μια επιλογή πολιτικής την οποία συμμερίζονταν για διάφορους λόγους τόσο οι Μεγάλες Δυνάμεις της εποχής (Βρετανία, Γαλλία και Ιταλία)  όσο και οι άμεσα εμπλεκόμενοι και ενδιαφερόμενοι , δηλαδή η Ελλάδα και η Τουρκία.
Ονομάστηκε όλη αυτή η ανταλλαγή από την πλευρά των Ελλήνων ως «Ο μεγάλος ξεριζωμός».
1923 λοιπόν με 2023 σήμερα. Εκατό χρόνια από τις χαμένες πλέον πατρίδες του Πόντου, της Μικρασίας, της Θράκης. Χαμένες και αλησμόνητες παράλληλα για τον ελληνισμό.
Γ.Δ.


Η Συνθήκη της Λωζάνης ΙΙ
Μας δίνεται η ευκαιρία λοιπόν να πούμε κάποια πράγματα με το χέρι στην καρδιά και με καθαρό μυαλό.
Η Ελλάδα έζησε μια τραγωδία, είναι γεγονός. Η διάψευση του οράματος «της Ελλάδας των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών», το τέλος της «Μεγάλης Ιδέας», σήμαινε ένα μικρότερο , ενιαίο ελληνικό κράτος. Επρόκειτο το νέο δημιούργημα με τη συμβολή και συμμετοχή των προσφύγων, να αποτελέσει μια οντότητα πιο ρεαλιστική, πιο στέρεη, όπως έτσι και έγινε.
Το «νέο» πλέον κράτος ήταν ενιαίο, κι αυτή η νέα περίοδος που ξεκίνησε με μυριάδες δυσκολίες, οριοθέτησε την οριστική εθνική ολοκλήρωση με το «μπόλιασμα» νέων ανθρώπων με νέες ιδέες και διάθεση προσφοράς.
Γ.Δ.


Η ολοκλήρωση
Ολοκληρώνω και κλείνω τα σχόλια με λίγα λόγια ακόμη για ένα από τα μεγαλύτερα και συγκλονιστικά κεφάλαια της νεότερης ελληνικής ιστορίας.
Εκατό χρόνια σήμερα. Στην αρχή πάρα πολύ δύσκολα χρόνια. Όμως όλοι μαζί, ντόπιοι και νεοφερμένοι, αγωνίστηκαν από κοινού, με έναν στόχο. Να πάνε την Πατρίδα μπροστά, να προκόψει, να διακριθεί.
Η ενσωμάτωση έγινε, η ολοκλήρωση έκλεισε και ξεκινά μία νέα περίοδος και ιδού πως.
Την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας και το ΕΛΙΑΜΕΠ διοργανώνουν από κοινού διεθνές συνέδριο για τη Συνθήκη της Λωζάνης, με ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Το συνέδριο πραγματοποιείται με την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Τα περισσότερα πάνελ είναι μεικτά, με συμμετοχή τόσο Ελλήνων όσο και Τούρκων διπλωματών, πολιτικών, πολιτικών επιστημόνων και νομικών.
Γ.Δ.


Ντιμπέιτ μία από τα ίδια
Έχω αποφασίσει πως δεν θα παρακολουθήσω το ντιμπέιτ στις 15 Ιουνίου.
Μάλιστα ίσως να είναι η πρώτη φορά που θεωρώ πως δεν υπάρχει σοβαρός λόγος να το παρακολουθήσει κανείς. Κι αυτό, διότι θ’ ακουστούν τα ίδια ερωτήματα και θα δοθούν τις ίδιες ή παραπλήσιες απαντήσεις.
Έτσι όπως είναι δομημένο το ελληνικό ντιμπέιτ είναι μια βραδιά αφιερωμένη σε μερικούς τηλεοπτικούς δημοσιογράφους (παρουσιαστές ειδήσεων για την ακρίβεια) και κάποιων πολιτικών αρχηγών.
Χωρίς ζωντάνια, χωρίς ελεύθερες ερωτήσεις και οπωσδήποτε ευθείες απαντήσεις, όχι με υπεκφυγές και εκτός θέματος.
Μάλιστα αυτή η δεύτερη της 15 Ιουνίου θα είναι μια ξαναζεσταμένη σούπα.
-Όχι ευχαριστώ, δεν θα πάρω.
Γ.Δ.


«Το είπαμε, το προχωράμε»
Τα λόγια στους πολιτικούς είναι εύκολα. Λέγονται, το γνωρίζουμε όλοι, ενίοτε για να δικαιολογηθούν , να δείξουν ενδιαφέρον και για πολλούς άλλους λόγους.
Εδώ όμως το πράγμα είναι διαφορετικό. Και είναι έτσι, διότι υπάρχει πρακτικό αποτέλεσμα.
Πριν λίγο καιρό λοιπόν, ο δήμαρχος Ξάνθης Μανώλης Τσέπελης είχε δηλώσει ότι προγραμματίζει να γίνουν έρευνες στην περιοχή Σταυρούπολης για πιθανό εντοπισμό θερμών νερών.
Τότε λοιπόν δεν είχε δοθεί η ανάλογη σοβαρότητα στη δήλωση. Να όμως που σήμερα, η υπόθεση μπήκε στη φάση της δράσης.
Έτσι, προχθές, ο δήμαρχος Ξάνθης υποδέχτηκε στο γραφείο του ένα ανώτατο κλιμάκιο της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ). Θέμα της επίσκεψης του κλιμακίου η υλοποίηση συστηματικής γεωλογικής έρευνας στην περιοχή της Σταυρούπολης.
Το ζητούμενο της όλης υπόθεσης να εντοπιστούν θερμά νερά, κατάλληλα για ενεργειακή ή και ιαματική χρήση στην περιοχή.
Είναι λοιπόν το πρώτο βήμα που δικαιώνει τη δέσμευση του Τσέπελη ως προς την υπόσχεση που είχε δώσει πριν λίγο καιρό. Το είπε τότε, το προχωράει τώρα.
-Και μια ευχή. Καλή επιτυχία να υπάρξει.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2025

Επιτέλους ξεμπλόκαρε το έργο Δημάριο – Μελίβοια Ένα καλό νέο για το νομό μας. Το β’ τμήμα …