Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Πρόκληση για τους αγρότες η Πρόσκληση για τον «Εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα»

Πρόκληση για τους αγρότες η Πρόσκληση για τον «Εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα»

0

Από 40- 50% το ποσοστό ενίσχυσης στην περιφέρειά μας – Χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης

 

Στις 14 Ιουνίου 2023 και για διάστημα δύο μηνών έως τις 14 Αυγούστου ξεκινά η υποβολή αιτήσεων

 

Μια σημαντική πρόκληση να εκσυγχρονίσουν τις επιχειρήσεις τους όσοι απασχολούνται στον πρωτογενή τομέα παρέχει  η νέα Πρόσκληση για τον «Εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα» με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Στις 14 Ιουνίου 2023 και για διάστημα δύο μηνών έως τις 14 Αυγούστου ξεκινά η υποβολή αιτήσεων ενώ όπως προβλέπει  το πρόγραμμα η αξιολόγηση των αιτήσεων ξεκινά στις 16 Αυγούστου 2023 και ολοκληρώνεται την 29η Σεπτεμβρίου 2023 και το τέταρτο τρίμηνο του 2023 (Οκτώβριος) αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής, αξιολόγησης και ελέγχου των σχετικών αιτημάτων πληρωμής.

Από 40- 50% το ποσοστό ενίσχυσης στην περιφέρειά μας

Στα υψηλότερα ποσοστά ενίσχυσης θα έχουν την δυνατότητα να χρηματοδοτηθούν οι επιχειρήσεις της περιφέρειάς μας που είναι από 40% για τις μεγάλες και 50% για τις μικρές και μεσαίες.

Ποιοι είναι οι στόχοι και ποιες είναι οι επιλέξιμες επενδύσεις που χρηματοδοτούνται

Στόχοι του υποέργου, είναι η αύξηση του βαθμού συνεργασίας στον πρωτογενή τομέα, η βελτίωση της οικονομικής αποδοτικότητας όλων των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, η διευκόλυνση της αναδιάρθρωσης και του εκσυγχρονισμού των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, η βελτίωση της θέσης των αγροτών στην αλυσίδα αξίας, η καθετοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας, η εφαρμογή της συμβολαιακής γεωργίας.

Επίσης, στους στόχους περιλαμβάνονται η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων στις αγορές μέσα από την αξιοποίηση της έρευνας, της σύγχρονης τεχνολογίας και των ψηφιακών εργαλείων, η ενσωμάτωση διαδικασιών καινοτομίας και χρήσης νέων τεχνολογιών αλλά και διαδικασιών φιλικών προς το περιβάλλον, που περιορίζουν το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, η βιώσιμη ανάπτυξη και η αποδοτικότερη διαχείριση των φυσικών πόρων, καθώς και η δημιουργία του κατάλληλου υπόβαθρου για την παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας και στην τυποποίηση και εμπορία αυτών, ιδανικά σε συνθήκες που τονίζουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του ελληνικού αγροδιατροφικού τομέα.

Να σημειωθεί ότι κάθε επενδυτικό σχέδιο θα αποδεικνύει ότι εκπληρώνει τουλάχιστον έναν από τους στόχους αυτούς.

Οι πιστώσεις

Η δημόσια ενίσχυση ανέρχεται σε 35.000.000 ευρώ, χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την περίοδο 2022-2025 και κατανέμεται ως εξής:

α) Ποσό 28.000.000 ευρώ (ποσοστό 80%) θα διατεθεί για επενδύσεις που θα υλοποιηθούν από Συλλογικούς Φορείς και από υπό σύσταση, αντίστοιχους Συλλογικούς Φορείς.

 

β) Ποσό 7.000.000 ευρώ (ποσοστό 20%) θα διατεθεί για επενδύσεις που θα υλοποιηθούν από νομικές οντότητες και από υπό σύσταση, αντίστοιχες νομικές οντότητες.

Σε περίπτωση μη δέσμευσης της δημόσιας ενίσχυσης σε μία έκαστη εκ των δύο ανωτέρω περιπτώσεων, θα υπάρξει ενοποίηση των ως άνω περιπτώσεων α) και β) σε μία ενιαία κατηγορία.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Ξύπνησε» πάλι ο κορωνοϊός στην Ξάνθη

Αυξήθηκαν τα κρούσματα  – Δύο νοσηλείες στο νοσοκομείο   Αυξημένη η ζήτηση για τεστ …