Στην προσθήκη 130 στρεµµάτων θερμοκηπίων υδροπονικής καλλιέργειας στο γεωθερµικό πεδίο του Νέου Ερασµίου της Ξάνθης, προχωρούν τα Θερµοκήπια Θράκης
Η επένδυση πρόκειται να υλοποιηθεί σε δύο ξεχωριστές φάσεις, η πρώτη εκ των οποίων αφορά στην προσθήκη 70 στρεµµάτων έως και το τέλος του 2023. Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη φάση για τα υπόλοιπα 60 στρέµµατα που θα προστεθούν στο δυναµικό της εταιρείας, η κατασκευή των θερµοκηπίων πρόκειται να ξεκινήσει το 2025 και να ολοκληρωθεί το 2026, όπως πληροφορείται σχετικά η Agrenda. Η επένδυση ενισχύεται από τον αναπτυξιακό νόµο και το συνολικό της ύψος ανέρχεται στα 14,7 εκατ. ευρώ, από τα οποία επιχορηγούνται τα 3,6 εκατ. ευρώ.
Οι νέες καλλιέργειες θα έρθουν ουσιαστικά να ενισχύσουν την υφιστάµενη παραγωγή υδροπονικής καλλιέργειας ντοµάτας, αγγουριού και µελιτζάνας. Η Θερµοκήπια Θράκης έχει προχωρήσει το τελευταίο διάστηµα και στην συσκευασία νωπών προϊόντων, τα οποία διαθέτει στο σύνολο των ελληνικών αλυσίδων σούπερ µάρκετ. Ένα µέρος που παράγει, προς το παρόν περιορισµένο ποσοτικά, διατίθεται και στο εξωτερικό στις κοντινές αγορές των Βαλκανίων αλλά και στην Κύπρο. Η επιχείρηση έχει εισέλθει στην αγορά µε επώνυµα προϊόντα, υπό την ονοµασία «Ο Κήπος της Ξάνθης», χρησιµοποιώντας καινοτόµες και επαναχρησιµοποιούµενες συσκευασίες.
Αυτή στη στιγµή καλλιεργούνται σε 185 στρέµµατα στην Ξάνθη υδροπονικά λαχανικά µε χρήση γεωθερµικής ενέργειας και φωτοβολταϊκών, µε ελεγχόµενες έως και µηδενικές εφαρµογές φυτοπροστατευτικών προϊόντων. Η συνολική καλλιεργήσιµη έκταση της Θερµοκήπια Θράκης Α.Ε. ανέρχεται συνολικά σε 196 στρέµµατα, συµπεριλαµβανοµένης της µονάδας που διατηρεί στην Αττική. Τα προϊόντα που παράγει είναι ντοµάτα beef, ντοµάτα τσαµπί, ντοµατίνια (ποικιλίες brioso και papeletto), αγγούρι, αγγούρι Κνωσσού καθώς και µελιτζάνα.
Το 51% της Θερµοκήπια Θράκης ανήκει στον όµιλο Πλαστικά Θράκης και το υπόλοιπο 49% στον όµιλο Έλαστρον, ο οποίος έχει ως κύρια δραστηριότητά του τα χαλυβουργικά προϊόντα. Η αρχική επένδυση και των δύο εταιρειών ήταν 40 στρέµµατα αλλά η αυξηµένη ζήτηση για τα υδροπονικά λαχανικά σταδιακά, µεγάλωνε µε αποτέλεσµα τόσο τα Πλαστικά Θράκης, όσο και η Έλαστρον να χρηµατοδοτήσουν µε περισσότερα κεφάλαια την εταιρεία για να καλύψει τις ανάγκες της αγοράς. Ο τζίρος για το 2021 ανήλθε σε 8,1 εκατ. ευρώ από 7,9 εκατοµµύρια ευρώ που ήταν το 2020, ενώ ακόµη δεν έχει δηµοσιευτεί ο ισολογισµός της «Θερµοκήπια Θράκης» για το 2022.
Οι καλλιέργειές της πιστοποιούνται κατά τα πρότυπα Global GAP και Agro2-1/2-2 καθώς και κατά Agro 2-3. Σηµειώνεται τέλος ότι το 2021 η Θερµοκήπια Θράκης επένδυσε και συνέδεσε στο δίκτυο, φωτοβολταϊκό πάρκο επιφάνειας 8 στρεµµάτων και ισχύος 500kW, µε πάνελ τεχνολογίας bifacial, το οποίο λειτουργεί́ µε ενεργειακό συµψηφισµό́ της καταναλισκοµένης ηλεκτρικής ενέργειας (net metering). Η εταιρεία υπολογίζει ότι µέσα από αυτή την επένδυση συµψηφίζονται πάνω από 800.000 kWh ετησίως, που αντιστοιχούν σε 343 τόνους εκποµπών CO2, ποσότητα που έως τώρα καλύπτονταν µέσω εγγυήσεων προέλευσης, από́ ΑΠΕ
Πηγή: AgroNews