Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Ενδείξεις συνεργασίας στον Έβρο από την Άγκυρα

Ενδείξεις συνεργασίας στον Έβρο από την Άγκυρα

0

Σε σκηνικό συνεργασίας για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών στον Έβρο συντείνει και η τελευταία απομάκρυνση 110 μεταναστών που βρίσκονταν σε τουρκική νησίδα στο ποτάμι από τον τουρκικό στρατό

Υψηλούς ρητορικούς τόνους για το μεταναστευτικό, οι οποίοι, όμως, δεν ανταποκρίνονται στα γεγονότα που καταγράφονται στο έδαφος, όπου παρατηρείται μια τάση συνεργασίας, συντηρεί η τουρκική ηγεσία.

Το ναυάγιο στα δυτικά της Πύλου έχει αξιοποιηθεί από την Άγκυρα, σε μια προσπάθεια να προβληθεί η εικόνα που φιλοτεχνεί η Τουρκία τα τελευταία χρόνια ως υπερασπίστρια των δικαιωμάτων των κατατρεγμένων μουσουλμάνων.

Πάντως και το προηγούμενο 24ωρο, σε μια κίνηση αξιοσημείωτη από διπλωματικής πλευράς, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις (ΤΕΔ) και όχι οι αστυνομικές αρχές της Τουρκίας είναι αυτές που έχουν βοηθήσει στην αποσυμφόρηση του Έβρου.

Τελευταίο παράδειγμα το οποίο καταγράφηκε από τις ελληνικές αρχές ιδίοις όμμασι, αλλά και με τη βοήθεια drones, είναι η απομάκρυνση από τους Τούρκους 110 ακόμη μεταναστών που είχαν βρεθεί σε νησίδα τουρκικής κυριαρχίας απέναντι από τα Μαράσια (βόρεια από τις Καστανιές) στον ποταμό Έβρο.

Οι άνδρες των ΤΕΔ συνόδευσαν τους μετανάστες από τα Μαράσια προς τις Καστανιές από νησίδα που βρίσκεται στην τουρκική πλευρά του Εβρου και όχι στη μεγαλύτερη λίγο νοτιότερα, που είναι ελληνική.

Παρά το γεγονός ότι οι ελληνικές αρχές παραμένουν σε επιφυλακή, η συνεργασία είναι λειτουργική, όπως καταγράφηκε και πριν από περίπου δύο εβδομάδες, στην ίδια περιοχή. Η ενεργοποίηση του τουρκικού στρατού στο μεταναστευτικό είναι κάτι το οποίο από την ελληνική πλευρά παρατηρείται με ενδιαφέρον, καθώς δεν είθισται.

Έχει, ωστόσο, σημασία ότι όλα αυτά συμβαίνουν ενώ ανάμεσα στα δύο υπουργεία Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας υπάρχει άμεση επικοινωνία, με τις πληροφορίες και τις κατευθύνσεις να διαχέονται από εκεί προς τις αρμόδιες υπηρεσίες (υπουργεία Εσωτερικών ή Προστασίας του Πολίτη). Η νέα αυτή προθυμία συνεργασίας στο μεταναστευτικό από την τουρκική πλευρά θεωρείται ένα από τα σημεία στα οποία σύντομα Αθήνα και Άγκυρα θα μπορούν να συζητήσουν με βάση κάποιες συγκλίσεις.

Στο ρητορικό επίπεδο, πάντως, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή τη χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, βρήκε ευκαιρία να αφήσει αιχμές κατά της Ελλάδας, σε ένα μήνυμα το οποίο κινήθηκε σε γνώριμα για τον ίδιο αντιαποικιακά μοτίβα για την άνοδο ολοκληρωτισμών στη Δύση, όπως η ισλαμοφοβία, η ξενοφοβία και ο νεοναζισμός.

Σε πιο ακραίους τόνους κινήθηκε ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, λέγοντας ότι ελληνική κυβέρνηση πρέπει να λογοδοτήσει. Εξάλλου, ο υπουργός Εξωτερικών Βασίλης Κασκαρέλης συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Πακιστανό ομόλογό του, Μπιλαγούαλ Μπούτο Ζαρντάρι, για το ναυάγιο στη Πύλο. Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Ζαρντάρι ευχαρίστησε τον κ. Κασκαρέλη για τις προσπάθειες των ελληνικών αρχών να βοηθήσουν τους Πακιστανούς πολίτες και τον ενημέρωσε για τα μέτρα που λαμβάνονται από τη χώρα του για την αντιμετώπιση των εγκληματικών δικτύων παράνομης προώθησης μεταναστών.

Πηγή: Βασίλης Νέδος – https://www.kathimerini.gr/

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μητσοτάκης: «Η Ευρώπη πρέπει να επενδύσει περισσότερα στην άμυνα»

Στήριξη στην πρόταση Τραμπ για αυξημένες δαπάνες – «Τυχαίνει να πιστεύω ότι υπάρχουν δύο φ…