Όπως και πέρσι – Αφορά βρέφη και νήπια – Άνοιξε χθες η πλατφόρμα – Αιτήσεις με βάση τον τελευταίο αριθμό του ΑΦΜ
400 θέσεις στους ιδιωτικούς παιδικούς – 20% μόνο οι θέσεις χωρίς voucher
Άνοιξε χθες 20 Ιουνίου στις 2 μ.μ. η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων από τους γονείς και κηδεμόνες για τα voucher των παιδικών σταθμών ΕΣΠΑ της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ). Η πλατφόρμα θα παραμείνει ενεργή μέχρι τις 11 Ιουλίου 2023 και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η διαδικασία της ανάρτησης των προσωρινών πινάκων των δικαιούχων voucher, η περίοδος ενστάσεων και τέλος η ανάρτηση των οριστικών πινάκων. Μετά από αυτό οι δικαιούχοι μπορούν να λάβουν το voucher και να υπογράψουν τη σχετική σύμβαση είτε με βρεφονηπιακούς σταθμούς του δήμου είτε με ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς ώστε να εγγράψουν τα βρέφη ή νήπια για το νέο σχολικό έτος που ξεκινά 1 Σεπτεμβρίου 2023 για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς.
Αιτήσεις με βάση τον τελευταίο αριθμό του ΑΦΜ
Να σημειώσουμε ότι φέτος για πρώτη φορά η πλατφόρμα θα ανοίγει σταδιακά ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ των ενδιαφερόμενων δικαιούχων, ως εξής:
20 Ιουνίου- 22 Ιουνίου για τα ΑΦΜ που λήγουν σε 0, 1, 2.
23 Ιουνίου – 25 Ιουνίου για τα ΑΦΜ που λήγουν σε 3, 4, 5.
26 Ιουνίου – 29 Ιουνίου για τα ΑΦΜ που λήγουν σε 6, 7, 8, 9.
30 Ιουνίου- 11 Ιουλίου για όλα τα ΑΦΜ.
Για την είσοδο στην ηλεκτρονική εφαρμογή είναι απαραίτητη η κατοχή των κωδικών Taxisnet αποκλειστικά του αιτούντα. Η πλειοψηφία των στοιχείων που απαιτούνται θα αντληθούν αυτόματα, από διεπαφές με τα Πληροφοριακά Συστήματα, μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι γονείς ή τα πρόσωπα που έχουν τη γονική μέριμνα ή την επιμέλεια, ανάδοχοι γονείς, επίτροποι ή συμπαραστάτες, νόμιμοι εκπρόσωποι βρεφών και παιδιών προσχολικής και σχολικής ηλικίας, παιδιών, εφήβων και ατόμων με αναπηρία, που επιθυμούν τη φιλοξενία των παιδιών τους, σε δομές αντίστοιχες με την ηλικία τους.
80 θέσεις για βρέφη στους 9 βρεφονηπιακούς του δήμου Ξάνθης – Περίπου στα 300 voucher για τους Δημοτικούς παιδικούς
Σύμφωνα με στοιχεία από το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας & Αλληλεγγύης του δήμου Ξάνθης στο οποίο υπάγονται οι Βρεφονηπιακοί σταθμοί, ο δήμος Ξάνθης λειτουργεί 10 συνολικά τμήματα και ειδικότερα 7 νηπιακά και 3 βρεφικά που στεγάζονται σε 9 κτήρια παιδικών σταθμών. (σ.σ. το ένα βρεφικό στεγάζεται σε άλλο όροφο με το νηπιακό).
Συνολικά η δυναμικότητα των 9 παιδικών σταθμών ανέρχεται σε 500 θέσεις για νήπια και βρέφη εκ των οποίων οι 80 αφορούν βρέφη. Ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί ο αριθμός των βρεφών και των νηπίων που θα εγγραφούν με voucher. Όπως μας ανέφερε η Διευθύντρια Προσχολικής Αγωγής του ΚΚΠΑ Ξάνθης, Βάσω Χρηστίδου ότι εξαρχής ο στόχος είναι να εξυπηρετούνται όλες οι αιτήσεις και να μην μένει κανένα παιδί εκτός παιδικού σταθμού. Αυτό είναι εφικτό και το μόνο πρόβλημα που υπάρχει είναι στα βρεφικά τμήματα. Γι’ αυτό δημιουργήθηκε πρόπερσι και 3ο παιδικό τμήμα δυναμικότητας των 28 θέσεων στον 3ο παιδικό. Αναφορικά με τις θέσεις voucher η κα Χρηστίδου για φέτος τις υπολόγισε αρχικά στις 270 και μέχρι το μέσον της χρονιάς στις 300 όπως ακριβώς και την περσινή χρονιά. Σύμφωνα με τα στοιχεία το 2019 εισήχθησαν με voucher 207 στους παιδικούς του δήμου και 200 στους ιδιωτικούς παιδικούς. Το 2020 εισήχθησαν 232 με voucher στους παιδικούς του δήμου και φέτος μέχρι τώρα έχουν υπογράψει συμβάσεις 265. Παρατηρείται μια σταδιακή αύξηση των voucher στους παιδικούς σταθμούς του δήμου Ξάνθης.
102 εργαζόμενοι στους παιδικούς του δήμους Ξάνθης
Στους σταθμούς του δήμου εργάζονται 102 συνολικά εργαζόμενοι διαφόρων ειδικοτήτων καλύπτοντας όλες τις ανάγκες. Όπως είπε η κα Χρηστίδου υπάρχει επάρκεια σε προσωπικό και οι θέσεις που μένουν κενές λόγω συνταξιοδότησης αναπληρώνονται με προσλήψεις.
400 θέσεις στους ιδιωτικούς παιδικούς – 20% μόνο οι θέσεις χωρίς voucher
Την δυνατότητα να επιλέξουν και κάποιον ιδιωτικό σταθμό από τους 6 συνολικά που διαθέτει ο νομό μας αλλά και από τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης και ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ τα οποία επίσης συμμετέχουν στο πρόγραμμα έχουν οι δικαιούχοι voucher. Η συνολική δυναμικότητά τους ανέρχεται σε 400 θέσεις και όπως μας αναφέρει η υπεύθυνη του κέντρου Προσχολικής Αγωγής “Παιδική Πολιτεία” που διαθέτει Βρεφικό, παιδικό σταθμό και νηπιαγωγείο κα Σκουμπρή Ευαγγελία μόνο ένα ποσοστό 20% καλύπτεται από μη δικαιούχους voucher. Όπως αναφέρει το πρόγραμμα αυτό στηρίζει τους ιδιωτικούς σταθμούς, ιδιαίτερα στην παρούσα συγκυρία που οι γονείς δεν μπορούν να διαθέσουν χρήματα για το προσχολικό στάδιο των παιδιών τους αλλά δίνει τη δυνατότητα στους δικαιούχους να επιλέξουν τον σταθμό που θα φιλοξενηθεί και θα φοιτήσει το παιδί τους με κριτήρια λειτουργικότητας και ασφάλειας των χώρων αλλά και της παροχής υπηρεσιών καθώς και του εκπαιδευτικού προγράμματος. Να σημειώσουμε ότι το κόστος των διδάκτρων χωρίς voucher για ένα σχολικό έτος ανέρχεται σε 3.500 ευρώ. Οι ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί ελέγχονται από της Διεύθυνσης Πρόνοιας της Π.Ε. Ξάνθης
Όπως επεσήμανε η κα Σκουμπρή δεν υπάρχει ιδιαίτερο .πρόβλημα με την απορρόφηση των βρεφών και των νηπίων στις πόλεις της περιφέρειας όπως η Ξάνθη και η προσφορά καλύπτει τη ζήτηση. Τόνισε δε ότι θεωρεί θετικό και χρήσιμο το ευρωπαϊκό πρόγραμμα παρά το γεγονός ότι σημειώνονται καθυστερήσεις στην απόδοση των χρηματοδοτήσεων.
Να σημειώσουμε ότι ο συνολικός προϋπολογισμός αποτελείται από εξ ολοκλήρου δημόσια δαπάνη και ανέρχεται σε 341.200.000€ (ενισχυμένος κατά 10.000.000 ευρώ σε σχέση με την περίοδο 2022- 2023).
Η Δράση, είναι συγχρηματοδοτούμενη από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο+ στο πλαίσιο του Εταιρικού Συμφώνου για την Περιφερειακή Ανάπτυξη (ΕΣΠΑ) για την Προγραμματική Περίοδο 2021-2027 και από εθνικούς πόρους (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων -ΠΔΕ και Τακτικός Π/Υ Υπουργείου Εργασίας & ΚΥ).
Μαριάννα Ξανθοπούλου