Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Το ΣτΕ κλείνει τον δρόμο για την εκτός σχεδίου δόμηση

Το ΣτΕ κλείνει τον δρόμο για την εκτός σχεδίου δόμηση

0

Στον αέρα οι οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν – Σε απόγνωση οι ιδιοκτήτες

 

Άμεση νομοθετική ρύθμιση για την οικοδόμηση των εκτός σχεδίου άρτιων και οικοδομήσιμων ακινήτων ζητά ο τεχνικός κόσμος

 

Οργή και αγανάκτηση έχει προκαλέσει η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ για την εκτός σχεδίου δόμηση που φέρνει ανατροπές και ακυρώνει παλαιότερους νόμους αλλά και διαδικασίες χωρίς παράλληλα να απαντά στο τι μέλλει γενέσθαι με τις υφιστάμενες ιδιοκτησίες και το δικαίωμα δόμησης. Χιλιάδες ιδιοκτήτες οικοπέδων εκτός σχεδίου βλέπουν ξαφνικά να μειώνεται η αξία του οικοπέδου τους πάρα την προσπάθειά τους και τα έξοδα στα οποία υποβλήθηκαν να προλάβουν τις ημερομηνίες και την παράταση που δόθηκε από τον νέο νόμο Χατζηδάκη του 2020 για να κατοχυρώσουν δικαίωμα δόμησης στα εκτός σχεδίου οικόπεδά τους με το προηγούμενο νομικό καθεστώς. Την ίδια στιγμή έχουν υποστεί πολλαπλές οικονομικές βλάβες καθώς πληρώνουν ΕΝΦΙΑ και μειώνεται η αξία του οικοπέδου τους αλλά και βλέπουν τα σχέδια τους να ανατρέπονται και δεν γνωρίζουν τι θα πρέπει να κάνουν.

Το μεγάλο αλαλούμ με τα εκτός σχεδίου συνεχίζεται και επιδεινώνεται με την νέα απόφαση του ΣτΕ

Σε κατάσταση αναμονής αλλά επιφύλαξης και οι Μηχανικοί που δεν ξέρουν τι να συμβουλεύσουν τους ιδιοκτήτες που απεγνωσμένοι στέφονται προς αυτούς ζητώντας πως να διασφαλίσουν την αξία της ιδιοκτησία στους αλλά και πως να χτίσουν μέσα στα οικόπεδά τους. Στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε στις αιτίες που το προκάλεσαν αναφέρεται ο γενικός γραμματέας του ΤΕΕ – Θράκης Βασίλης Ασημίδης: «Ως ΤΕΕ επισημάναμε τους κινδύνους που θα ανέκυπταν από το νόμο 4750 /2020 για την κατάργηση των παρεκκλίσεων δόμησης στα εκτός σχεδίου δόμησης. Τότε το υπουργείο έδωσε δύο χρόνια παράταση ως μεταβατική περίοδο τους ιδιοκτήτες να μπορέσουν να βγάλουν οικοδομική άδεια ώστε ένα κατοχυρώσουν το δικαίωμα δόμησης με το προηγούμενο νομικό καθεστώς  όπως καθορίζονταν από τον νόμο 3212/2003 και σύμφωνα με τον οποίο η οικοδοσιμότητα του οικοπέδου δεν εξαρτιόταν από το να έχει πρόσβαση σε χαρακτηρισμένο αγροτικό ή αστικό δρόμο. Αρκούσε μόνο να είναι τουλάχιστον 4 στρέμματα. Επισημάναμε ότι το χρονικό διάστημα ήταν πολύ πιεστικό και έγινε επιπρόσθετα η ρύθμιση να κατοχυρώνει κάποιος δικαίωμα δόμηση ακόμη και αν έχει πρωτοκολληθεί το αίτημά του και δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία έκδοσης οικοδομικής άδειας. Έσπευσαν τότε πολλοί ιδιοκτήτες να επωφεληθούν από την ρύθμιση. Όμως τώρα με την νέα απόφαση του ΣτΕ ανατρέπονται όλα».

Ακυρώνει τον νόμο Χατζηδάκη η απόφαση του ΣτΕ

Να εξηγήσουμε ότι η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ αφορά σε οικόπεδο στην Πάτμο, το οποίο κρίθηκε ότι δεν αρκεί το ελάχιστα εμβαδόν των 4 στρεμμάτων για να χτίσει κάποιος στην εκτός σχεδίου δόμηση. Παρότι έγινε μια προσπάθεια από το υπουργείο Περιβάλλοντος να έρθει μεταβατική ρύθμιση λίγο πριν κλείσει η Βουλή μέσω της οποίας θα δινόταν η δυνατότητα δόμησης για 8 χρόνια σε εκτός σχεδίου γήπεδα τελικά το ΥΠΕΝ έκρινε ότι χρήζει περαιτέρω επεξεργασίας και διαβούλευσης λόγω της σοβαρότητας του θέματος και δεν την κατέθεσε.

Αναπάντητα ερωτήματα: Τι θα κάνουν αυτοί που έχουν βγάλει άδεια δόμησης;

Σιγή ιχθύος για το τι μέλλει γενέσθαι για όσους έβγαλαν άδεια δόμησης και για όσους κατοχύρωσαν δόμηση με το προηγούμενο καθεστώς: «Με την νέα απόφαση προκύπτουν πολλά ζητήματα που δεν διευκρινίζονται. Όπως τι θα γίνει με όσους έβγαλαν οικοδομική άδεια ή κατοχύρωσαν το δικαίωμα; Θα μπορέσουν να κτίσουν; Δεν ξέρουμε τι να συμβουλεύσουμε τους ιδιοκτήτες που απευθύνονται σε μας. Προς το παρόν όλα έχουν παγώσει και αυτό φυσικά έχει αρνητικές επιπτώσεις στην οικοδομική δραστηριότητα. Ας ελπίσουμε να διευκρινιστούν με νέα τροπολογία μετά τις εκλογές. Αυτό που τρομάζει είναι η βίαιη αλλαγή χωρίς να έχει διευκρινιστεί τι προβλέπεται με τις περιπτώσεις των ιδιοκτητών που έχουν αγοράσει οικόπεδα, έχουν βγάλει οικοδομική άδεια και δεν ξέρουν τι να κάνουν και είναι αντιμέτωποι με την μείωση της αξίας των οικοπέδων τους. Αν τελικά δεν μπορέσουν να κτίσουν έναντι όλων εκείνων που έχουν ήδη χτίσει.  Είναι πολύ σωστός ο στόχος για οργανωμένη δόμηση μέσα από ένα πλαίσιο κανόνων αλλά πρέπει απαραιτήτως να συνοδεύεται με ένα καλό σχεδιασμό σε όλα τα επίπεδα. Αυτές οι αλλεπάλληλές αλλαγές δημιουργούν μεγάλα προβλήματα στην κοινωνία. Πρέπει να δοθεί το χρονικό περιθώριο και τα εργαλεία για να ξέρει κάποιος τι θα αποφασίσει να κάνει», σημειώνει ο κ. Ασημίδης.

Συγκεκριμένα τεχνικός κόσμος ζητά:

– Τα εκτός σχεδίου γήπεδα, που δημιουργήθηκαν πριν την 24η Δεκεμβρίου 2003, να είναι δομήσιμα ανεξαρτήτως εάν έχουν την ελάχιστη πρόσοψη σε κοινόχρηστη δημόσια οδό.

– Άμεση νομοθετική ρύθμιση για την οικοδόμηση των εκτός σχεδίου άρτιων και οικοδομήσιμων ακινήτων.

– Θέσπιση ενιαίων κανόνων εφαρμογής για την εκτός σχεδίου δόμηση στην ελληνική επικράτεια.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έσβησε πλήρως η φωτιά στο περιαστικό δάσος

Παραμένει η Πυροσβεστική Υπηρεσία για την αποφυγή τυχόν αναζωπυρώσεων, μαζί με εθελοντικές…