Στράτος Κοντός: Παρών
Ο κύβος ερρίφθη, ο Στράτος Κοντός πέρασε τον ποταμό Ρουβίκωνα και πλέον η υποψηφιότητά του για το δήμο Ξάνθης είναι γεγονός.
Το δήλωσε με τηλεφώνημά του, όπως μου το είχε υποσχεθεί, αλλά και με επίσημη ανακοίνωση, λίγο αργότερα, που υπογράφεται από τον ίδιο και εστάλη στα Μέσα Ενημέρωσης.
Νέα δημοτική κίνηση επομένως στις ήδη υπάρχουσες. Τσέπελης λοιπόν, Μελισσόπουλος, Κοντός και Βογιατζής από Λαϊκή Συσπείρωση θα διεκδικήσουν το δήμο στις 8 Οκτωβρίου, ενώ ακόμη υπάρχει το ερωτηματικό της καθόδου Δημαρχόπουλου.
Έτσι, από τους επτά στις προηγούμενες εκλογές, φτάσαμε τους τέσσερις επίσημους συνδυασμούς με άγνωστο Χ τον Χ. Δημαρχόπουλο.
Γ.Δ.
Και ξαφνικά 1,695 ευρώ
Μου το είπε φιλικό μου πρόσωπο με ένα τόνο ικανοποίησης. Τελικά το συνάντησα κι εγώ. Είδα λοιπόν, σε φωτεινή πινακίδα πρατηρίου βενζίνης τιμή απλής αμόλυβδης 1,695 ευρώ. Αυτή την τιμή είναι αλήθεια πως είχαμε να τη δούμε στα πρατήρια χρόνια. Είχαμε συνηθίσει καιρό τώρα να βρίσκεται μπροστά το 2. Γι’ αυτό το ξάφνιασμα του φίλου, η έκπληξη, αλλά και η χαρά του για τη μείωση της βενζίνης.
Ένα ακόμη προϊόν που μειώθηκε, όπως πληροφορήθηκα, είναι το παστεριωμένο γάλα. Να σημαίνει αυτό άραγε ότι γενικώς τα γαλακτοκομικά θα μειωθούν; Άγνωστο. Γνωστό είναι ότι τα τυροκομικά αυξήθηκαν 80%, αύξηση που δεν αιτιολογείται με τίποτε κι όμως συνέβη όταν η τιμή του γάλακτος ανέβηκε για 10 λεπτά.
Γ.Δ.
Μια δήλωση
Με εντυπωσίασε η δήλωση που διάβασα στην εφημερίδα «Παρατηρητής της Θράκης» που εκδίδεται στην Κομοτηνή.
Η δήλωση που έγινε από υποψήφιο της μειονότητας είναι η παρακάτω και έχει μεγάλη σημασία. Είπε, λοιπόν, ο υποψήφιος βουλευτής Οζγκιούρ Φερχάτ: «Δεν μπορεί η Ροδόπη να εκπροσωπείται από ερωτήσεις και επερωτήσεις στο κοινοβούλιο» .
Ομολογώ πως με ξάφνιασε ευχάριστα και με εντυπωσίασε όταν διάβασα και τις υπόλοιπες δηλώσεις του.
Συμφωνώ μαζί του, διότι δε θεωρείται έργο ενός εν ενεργεία βουλευτή να κάνει ερωτήσεις και επερωτήσεις και να θεωρεί ότι το έργο του τελειώνει εκεί. Όπως δεν είναι η αποστολή ενός βουλευτή μόνο να ψηφίζει και να μένει σιωπηλός και άφαντος χωρίς προτάσεις, παρεμβάσεις, διεκδικήσεις υπέρ των συμφερόντων του νομού και των κατοίκων.
Αυτή η αφωνία και η απλή συμμετοχή στις ψηφοφορίες δεν είναι έργο. Και δυστυχώς, είχαμε τέτοια φαινόμενα από εν ενεργεία βουλευτές, και στην Ξάνθη και σε άλλες περιοχές της χώρας, που διεκδίκησαν και διεκδικούν εκ νέου την ψήφο των συμπολιτών τους.
Γ.Δ.
Υποψήφιοι υπό κρίση τώρα
Άνθρωποι χωρίς ειδικό βάρος, χωρίς πολιτικό ένστικτο και βέβαια χωρίς σοβαρό και υπεύθυνο λόγο. Οι συγκυρίες στάθηκαν γι’ αυτούς θετικές και εξελέγησαν, αλλά στις εκλογές είναι που οι πολίτες έχουν με την ψήφο τους τη δύναμη, να αξιολογήσουν τα αποτελέσματα και να τιμωρήσουν.
Κι αν όχι απαραίτητα αυτό, έχουν τη δυνατότητα, τη δύναμη και την επιλογή να στηρίξουν υποψήφιους με ικανότητες, με δυναμισμό, με πυγμή να διεκδικήσουν για το νομό.
Χρήσιμους στο κόμμα, άχρηστους στο νομό βουλευτές είχαμε και έχουμε, δυστυχώς.
Γ.Δ.
Κάθε επιλογή έχει συνέπειες
Πρόκειται για ένα φαινόμενο που συμβαίνει συχνά στις εκλογές. Βουλευτικές ή αυτοδιοικητικές. Τότε λοιπόν, αρκετοί ψηφοφόροι αποφασίζουν και στηρίζουν κάποιο κόμμα και υποψήφιο με συναισθηματικά κριτήρια και όχι αξιολογικά στη βάση των ικανοτήτων του υποψηφίου.
Αργότερα, οι άνθρωποι αυτοί απογοητεύονται από την επιλογή τους, θυμώνουν με τον εαυτό τους για το λάθος που έκαναν και το οποίο βέβαια, δεν διορθώνεται.
Ποιο είναι λοιπόν το συμπέρασμα;
Ότι κάθε επιλογή στη ζωή είναι προσωπική, ατομική υπόθεση, όμως παράλληλα έχει και συνέπειες. Ναι, κάθε επιλογή είναι δικαίωμα αδιαπραγμάτευτο, αλλά ακολουθούν θετικά και αρνητικά, κατά περίπτωση αποτελέσματα.
Έχεις το δικαίωμα της επιλογής σαν άνθρωπος, αλλά διαθέτει και λογική για να προχωρήσεις στη σωστή απόφαση. Αν τη διατηρήσεις κατά την επιλογή, θα ξέρεις γιατί το έκανες. Αν κυριεύεσαι από συναισθηματικούς, τότε έρχονται οι συνέπειες.
Γ.Δ.
Προς άγρα αναποφάσιστων
Φτάσαμε λίγες, ελάχιστες μέρες πριν το τέλος της προεκλογικής περιόδου. Ίσως δε, μιας από τις πλέον κρίσιμες για τη χώρα.
Η ώρα της κρίσης για τα κόμματα φτάνει, οι αντοχές των υποψηφίων (αλλά και των αρχηγών) εξαντλούνται από τις περιοδείες και το συνεχές τρέξιμο. Όμως όλοι βρίσκονται στις επάλξεις. Κάνουν τις επαφές τους στη μεγάλη δεξαμενή των αναποφάσιστων. Παροτρύνουν να πάνε να ψηφίσουν, κυρίως οι νέοι, να ζήσουν την εμπειρία της εκλογικής διαδικασίας στη μεγάλη γιορτή της Δημοκρατίας, να πάρουν την ευθύνη και το βάρος της επιλογής για τη ζωή τους.
Τα κόμματα κυρίως, αλλά και οι υποψήφιοι προσπαθούν να κερδίσουν ένα καλό κομμάτι από την ομάδα αυτή των αναποφάσιστων.
-Μην ξεχνάμε, λίγο οι νέοι, λίγο οι αναποφάσιστοι, ανεβαίνουν τα ποσοστά του εκλογικού αποτελέσματος.
Γ.Δ.
Χωρίς αφισορύπανση άξια λόγου
Φτάσαμε στο τέλος της προεκλογικής διαδικασίας και οφείλω να επισημάνω ένα θετικό στοιχείο των εκλογών που πλέον γίνεται αποδεκτό απ΄όλα τα κόμματα και τους υποψήφιους.
Μειώθηκε σε μεγάλο βαθμό η αφισορύπανση. Γίνονται εκλογές χωρίς σπατάλη χαρτιού, χωρίς αφισοκολλήσεις του παρελθόντος.
Σήμερα όλα τα κόμματα σέβονται τους νόμους που έχουν ληφθεί για το θέμα αυτό, πλην λίγων εξαιρέσεων.
Χωρίς αεροπανό, μεγάφωνα και «αφισοπόλεμο» τα βράδια. Πάμε ευρωπαϊκά, πάμε λογικά και πολιτισμένα. Ούτε ένα επεισόδιο έχει καταγραφεί τοπικά σε βάρος υποψηφίου ή γραφείων κομμάτων. Αυτά ανήκουν στο παρελθόν και εκεί θα μείνουν ως μια απλή ανάμνηση.
Γ.Δ.
Λειβαδίτης ώρα μηδέν
Το χωριό Λειβαδίτης στην ορεινή περιοχή το γνωρίζουν αρκετοί ξανθιώτες. Πρόκειται για το χωριό που συναντά κανείς όταν θελήσει να πάει στο γνωστό, ομώνυμο καταρράκτη ή το δασικό χωριό στην περιοχή Ερυμάνθου.
Το χωριό λοιπόν Λειβαδίτης έχει μια παράξενη και απίθανη ιδιαιτερότητα. Σήμερα έχει δύο (2) κατοίκους, άνδρες, οι οποίοι ζουν εκεί μόνοι και παρότι μόνοι τους, δε μιλούν μεταξύ τους.
Τι τους χωρίζει τους ανθρώπους αυτούς που είναι τόσο σοβαρό και δε μιλιούνται, μου είναι άγνωστο. Όταν δε ρώτησα πρώην κάτοικο εάν γνωρίζει την αιτία αυτής της συμπεριφοράς μου είπε «Ούτε κι αυτοί γνωρίζουν το γιατί…»
Αυτή η κατάληξη ενός χωριού που ίδρυσε ο Αλέξανδρος Μπαλτατζής πριν πολλά χρόνια. Σημείο αναφοράς η παπαταποθήκη, η εκκλησία, το σχολείο, ο αστυνομικός σταθμός.
Σήμερα, ερημιά και εγκατάλειψη.
Γ.Δ.
Καιρικά φαινόμενα
Ας μιλήσουμε άλλη μια φορά για τον καιρό.
Τον καιρό όχι μόνο εδώ στο νομό μας, αλλά γενικά στη Νότια Ευρώπη αλλά και σε άλλες περιοχές του κόσμου.
Είναι γεγονός ότι κανείς δε μπορεί ν’ αρνηθεί ότι πλέον άρχισε η εμφάνιση ακραίων φυσικών φαινομένων. Έτσι, ήδη περιοχές βιώνουν καύσωνες από τώρα, φαινόμενα ξηρασία, πλημμύρες, μεγάλες πυρκαγιές που δύσκολα περιορίζονται από τα σημερινά μέσα.
Παράλληλα, μεγάλη ανομβρία επί σειρά μηνών, υπάρχει ο φόβος ότι θα δημιουργήσει φαινόμενα ερήμωσης, που δύσκολα θα μπορέσουν ν α αναστραφούν.
Τα καιρικά αρνητικά για την εποχή φαινόμενα είναι εδώ, η κλιματική αλλαγή το ίδιο και οι κυβερνήσεις οφείλουν να λάβουν άμεσα μέτρα συνεργαζόμενες, διότι κάθε χώρα είναι αδύνατο και αναποτελεσματικό μόνο της ν’ αντιμετωπίσει τα φαινόμενα αυτά.
Γ.Δ.
Είστε απαράδεκτοι κύριοι σύμβουλοι!
Αδικούν τον εαυτό τους αλλά και τις παρατάξεις τους οι δημοτικοί σύμβουλοι που αποχώρησαν κατά την χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Ο μόνος λόγος που το έκαναν είναι για να βάλουν …τρικλοποδιά στην δημοτική αρχή και να μην εγκρίνει το θέμα που αφορούσε την παιδική χαρά στο Δροσερό και ειδικότερα την μίσθωση από την ΕΤΑΔ ακινήτου μ’ ένα συμβολικό μίσθωμα (125 ευρώ το μήνα) για να γίνει παιδική χαρά με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο. Το γνώριζαν ότι χρειάζεται 21 ψήφους, το είπε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου πολλές φορές, εντούτοις δεν πτοήθηκαν και αποχώρησαν χωρίς καμιά αιτιολογία. Δηλαδή στην προσπάθειά τους να κάνουν αντιπολίτευση και να χτυπήσουν τον δήμαρχο, χτυπούν την κοινωνία του Δροσερού που χρειάζεται μια νέα παιδική χαρά. Και μετά θα βγουν και θα εξαγγείλουν προγράμματα αναβάθμισης του οικισμού με νέες παιδικές χαρές και μπλα μπλα λόγια μεγάλα! Αλλά όταν έρχεται η ώρα να το αποδείξουν στην πράξη την …κάνουν με ελαφρά πηδηματάκια χωρίς εξήγηση, χωρίς ντροπή!
Αυτό δεν είναι πολιτική κύριοι είναι μικροπολιτική και θα έπρεπε να λυπάστε όπως λυπόμαστε κι όσοι από εμάς σας ψηφίσαμε!
Μ.Ξ.
Οι τουρκικές εκλογές
Ο πρώτος γύρος των τουρκικών εκλογών έχει νικητή τον πρόεδρο Ερντογάν. Όλες οι δημοσκοπήσεις που έβγαζαν νικητή τον Κιλιντσάρογλου έπεσαν έξω. Ο Σουλτάνος άντεξε την πίεση και φυσικά έχει φτάσει πολύ κοντά στο να είναι ο νικητής και στο β΄γύρο στις 28 Μαΐου. Είναι γεγονός ότι είναι πολύ σκληρός για να χάσει! Το γεγονός όμως ότι χρειάστηκε και β΄ γύρος είναι μια ήττα για τον Ερντογάν που επί μια 20ετία είναι στο τιμόνι της Τουρκίας και εκλέγονταν πάντα με μεγάλη πλειοψηφία. Αναφορικά με το τι συμφέρει τη χώρα μας το ερώτημα έχει πολλές απαντήσεις. Πρώτα απ’ όλα η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας είναι σταθερή και αμετακίνητη. Οπότε δεν θα άλλαζαν πολλά σε σχέση με την «Γαλάζια Πατρίδα» και τις διεκδικήσεις στο Αιγαίο αν εκλέγονταν ο Κιλιντσάρογλου. Αυτό που πιθανόν να άλλαξε είναι η σχέση του με την ΕΕ και τις ΗΠΑ. Ως γνωστόν είναι Κεμαλιστής δηλαδή ασπάζεται τον δυτικό τρόπο ζωής. Συνεπώς θα επεδίωκε να βελτιώσει τις σχέσεις της Ε.Ε. και αυτό μας συμφέρει ως χώρα. Το ίδιο όμως θα έκανε και με τις ΗΠΑ. Αυτό όμως θα μας έφερνε σε δεύτερη μοίρα σε αντίθεση με τώρα, καθόσον οι ΗΠΑ έχουν πιο πολλά συμφέροντα στην Τουρκία και θα ήθελαν πιο καλό συνομιλητή. Επίσης ο Ερντογάν με τα καλά και τα κακά του μας είναι γνωστός ενώ ο Κιλιντσάρογλου όχι.
Σε κάθε περίπτωση αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι φιλίες μεταξύ των κρατών δεν υπάρχουν! Υπάρχουν μόνο συμφέροντα!
Μ.Ξ.