Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πληθώρα γυναικείας παρουσίας στα ψηφοδέλτια, ελάχιστες στη Βουλή

Πληθώρα γυναικείας παρουσίας στα ψηφοδέλτια, ελάχιστες στη Βουλή

0

Στο «Ε» απόψεις υποψήφιων βουλευτριών Ξάνθης σχετικά με τη θέση της γυναίκας στη πολιτική

Τελευταία η Ελλάδα στην κατάταξη όσον αφορά στην ισότητα των φύλων, σύμφωνα με έρευνα του European Institute for Gender Equality

Παύλος Μαραγκός
pmaragkos@empros.gr

Τα πολιτικά κόμματα στις πρόσφατες εκλογές της 21ης Μαΐου έδειξαν μεγάλη διάθεση να συμπεριλάβουν υποψήφιες βουλεύτριες στα ψηφοδέλτιά τους ξεπερνώντας σε πολλές περιπτώσεις την ποσόστωση του 30% η οποία είναι υποχρεωτική. Σε όλη την επικράτεια αλλά και στη Ξάνθη τα ψηφοδέλτια συγκροτήθηκαν με τέτοιο τρόπο που συμπεριλήφθηκαν γυναίκες από την τοπική κοινωνία οι οποίες προεκλογικά είχαν μία πολύ δυνατή και αξιόλογη παρουσία.

Το γεγονός αυτό, πρώτον πανελλαδικά και δεύτερον τοπικά, δεν επηρέασε τους ψηφοφόρους καθώς η εκλογιμότητα μοιράστηκε στη συντριπτική πλειοψηφία σε άντρες υποψηφίους και ένα μικρό ποσοστό σε γυναίκες. Η πληθώρα γυναικείας παρουσίας στα ψηφοδέλτια έμεινε χωρίς αντίκρισμα, αφήνοντας την Ελλάδα τελευταία (ξανά) όσον αφορά στην ισότητα των φύλων κομμάτι της οποίας είναι η εκπροσώπηση στη βουλή.

Το European Institute for Gender Equality τοποθετεί την Ελλάδα στην τελευταία θέση όσον αφορά στη πρόσβαση των γυναικών στη Βουλή αλλά και σε αυτοδιοικητικό επίπεδο
Σύμφωνα με έρευνα του European Institute for Gender Equality (2022) η Ελλάδα κατέχει την τελευταία θέση όσον αφορά στη πρόσβαση των γυναικών στη Βουλή αλλά και σε αυτοδιοικητικό επίπεδο. Σημειώνεται πως με βαθμολογία 53,4 στα 100 ενώ παρατηρείται πως οι ανισότητες είναι έντονες και στον τομέα της εξουσίας, καθώς η χώρα μας κατατάσσεται στην προτελευταία θέση με 28,8 μονάδες στις 100.

Σύμφωνα πάντα με την ίδια έρευνα το 2022 σε υπουργικές θέσεις βρέθηκαν 85,4% άντρες και 14,6% γυναίκες ενώ ελαφρά ανεβασμένα είναι τα ποσοστά των βουλευτριών που καταλαμβάνουν το 20,9% σε αντίθεση με το 79,1% των αντρών. Το αυτοδιοικητικό επίπεδο αποτελεί καθρέφτη της γενικότερης κατάστασης καθώς οι γυναίκες αποτελούν πάλι μειοψηφία με 21,3% ενώ οι άντρες 78,7%.

Την 21η Μαΐου συγκροτήθηκε το σώμα των βουλευτών στο οποίο εκλέχθηκαν 11 περισσότερες βουλεύτριες σε σχέση με το 2019. Τα νούμερα είναι απόλυτα δείχνοντας την μικρή πρόοδο που γίνεται σε σχέση με τη ενεργή συμμετοχή των γυναικών στα κοινά.

Η Νέα Δημοκρατία εξέλεξε 146 βουλευτές από τους οποίου οι 29 είναι γυναίκες (19,86%), οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από τους 71 βουλευτές οι 22 είναι γυναίκες (31%), το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έχει 41 βουλευτές και οι 10 είναι γυναίκες (24,39%), το ΚΚΕ εξέλεξε 26 βουλευτές εκ των οποίων 6 γυναίκες (23,08%) ενώ η Ελληνική Λύση από τους συνολικά 16 βουλευτές οι 4 είναι γυναίκες (25%).

Πηγή: eige.europa.eu/
Οπτικοποίηση: Παύλος Μαραγκός

 

Πηγή: eige.europa.eu/
Οπτικοποίηση: Παύλος Μαραγκός
Πηγή: eige.europa.eu/
Οπτικοποίηση: Παύλος Μαραγκός

Οι απόψεις των γυναικών που πήραν μέρος στις Εθνικές Εκλογές 2023
Το «Ε», με δεδομένο ότι η Ξάνθη δεν έχει εκλέξει ποτέ βουλεύτρια, επικοινώνησε με υποψήφιες βουλεύτριες της ΝΔ και του ΚΚΕ ούτως ώστε να μας μεταφέρουν τις δικές τους εμπειρίες μέσω του ιδεολογικού πρίσματος της καθεμίας και να εξηγήσουν τους λόγους, κατά την άποψή τους, γιατί σε όλη την Ελλάδα οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται.

«Οι γυναίκες δίνουν έναν καθημερινό αγώνα», υπογράμμισε η Παρασκευή Μαχαιρίδου, υποψήφια βουλεύτρια του ΚΚΕ
Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος εκπροσώπησε η Παρασκευή Μαχαιρίδου από τη Γεωργία η οποία εργάζεται ως Δικαστική Υπάλληλος. Είναι παράλληλα πρόεδρος του ΔΣ του σωματείου Δικαστικών Υπαλλήλων Ξάνθης και εκλεγμένη στο ΔΣ του πολιτιστικού – μορφωτικού συλλόγου Γενισέας και του Συλλόγου Γονέων και κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Γενισέας. Στις απερχόμενες εκλογές η κ. Μαχαιρίδου ήρθε τρίτη με 231 ψήφους.

Σύμφωνα με την υποψήφια βουλεύτρια του ΚΚΕ, ένα μεγάλο ζήτημα και αιτία της έλλειψης ευρείας γυναικείας εκπροσώπησης είναι οι αναχρονιστικές αντιλήψεις οι οποίες υπάρχουν ακόμα και σήμερα, παρά την όποια πρόοδο, που θεωρούν ότι θέση της γυναίκας είναι στο σπίτι επιτελώντας το ρόλο της μητέρας και της συζύγου. Όπως σημειώνει «το Κράτος στέκεται αρωγός αυτών των αντιλήψεων μαζί με τα αστικά κόμματα καθώς οι γυναίκες ήταν οι πρώτες που δοκιμάστηκαν σε αντεργατικά μέτρα πχ ελαστική απασχόληση ή κατώτερου μισθού από τους άντρες για τον ίδιο φόρτο εργασίας. Βέβαια οι αναχρονιστικές αντιλήψεις γεννιούνται πάνω στη βάση των υλικών όρων ζωής και έτσι συντηρούνται. Με αυτόν τον τρόπο και οι άντρες αλλά και οι γυναίκες μαθαίνουν να θεωρούν ότι οι άντρες αποδίδουν καλύτερα στα καθήκοντά τους από τις γυναίκες. Μόνο σε μία κοινωνία μη εκμεταλλευτική θα μπορούσε να λυθεί το ζήτημα της ισοτιμίας. Το φεμινιστικό ζήτημα δεν αφορά άλλωστε μόνο τις γυναίκες αλλά όλη την κοινωνία».

Όσον αφορά συγκεκριμένα τον νομό Ξάνθης η κ. Μαχαιρίδου σημειώνει «ότι ο νομός μας έχει ίσως έχει μία ιδιαιτερότητα κοινωνικοοικονομικής άποψης και για αυτό ίσως δεν έχει εκλέξει ακόμα γυναίκα βουλεύτρια. Ο νομός Ξάνθης έχει μια ιδιαίτερη ανθρωπογεωγραφία χωρίς βέβαια να είναι αυτός ο λόγος ή μια βεβαιότητα που εξηγεί την ελλιπή εκπροσώπηση των γυναικών. Όσον αφορά τη δική μου εμπειρία σίγουρα είχε δυσκολίες αλλά στο ΚΚΕ οι γυναίκες έχουν μια διαφορετική αντίληψη των πραγμάτων και η αλληλεγγύη συνίσταται σε πολλά επίπεδα. Άλλωστε οι γυναίκες δίνουν ένα καθημερινό αγώνα προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν τα μικρά και μεγάλα της ζωής και ο εκλογικός αγώνας είναι ένα κομμάτι του αγώνα της εργατικής τάξης».

«Η μη εκλογιμότητα γυναικών είναι μία παθογένεια που πρέπει να αντιμετωπίσουμε», ανέφερε η Μαίρη Τσιακίρογλου, υποψήφια βουλεύτρια της Νέας Δημοκρατίας
Από τη δική της οπτική, μίλησε στο «Ε» η Μαίρη Τσιακίρογλου, υποψήφια βουλεύτρια της Νέας Δημοκρατίας. Η Μαίρη Τσιακίρογλου είναι ελεύθερη επαγγελματίας, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Ξάνθης και πρόεδρος του σωματείου Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος.

Όσον αφορά στους λόγους που οι γυναίκες και στις εκλογές της 21ης Μαΐου αποτελούν μειοψηφία τόνισε ότι «η μη εκλογιμότητα γυναικών είναι μία παθογένεια που πρέπει να εντοπίσουμε. Από τη δική μου συνδικαλιστική δράση έχω παρατηρήσει ότι είναι πολύ λίγες οι γυναίκες που ασχολούνται με τα κοινά. Αυτό νομίζω είναι ένα πρόβλημα διαχρονικό το οποίο πρέπει να επιλύσουμε και πρέπει να αυξηθούν ουσιαστικά οι γυναίκες στα κέντρα λήψης αποφάσεων». Η ίδια πρόσθεσε ότι «θεωρώ την κοινωνία της Ξάνθης μία ανοιχτή κοινωνία η οποία είναι θέμα χρόνου να εκλέξει την πρώτη γυναίκα βουλεύτρια. Άλλωστε μη ξεχνάμε ότι η κ. Τσακίρη είναι η πρώτη γυναίκα δήμαρχος οπότε δεν βλέπω τον λόγο να μην ξαναγίνει κάτι τέτοιο».

Σχετικά με την εμπειρία της κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα επισήμανε ότι «δεν δέχτηκα κάποιο απαξιωτικό σχόλιο. Τουναντίον εισέπραξα μεγάλη υποστήριξη και αγάπη».

Το φύλο είναι ένα κριτήριο αλλά δεν είναι το μοναδικό
Το φύλο είναι μία από τις αναλυτικές κατηγορίες. Κάποιες από τις υπόλοιπες είναι η ταξικότητα, τα ΑΜΕΑ, τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, η φυλή αλλά σαφώς και η ιδεολογία που φέρει το υποκείμενο. Στην Ευρώπη έχουμε δει γυναίκες να αναρριχώνται στην εξουσία ή παρ ολίγον οι οποίες φέρουν μία ξεκάθαρα ακροδεξιά ατζέντα προωθώντας τον σεξισμό, την ομοφοβία και το ρατσισμό όπως στην Ιταλία η Μελόνι και στη Γαλλία η Λεπέν.

Η κ. Μαχαιρίδου σημειώνει ότι «το φύλο είναι μία παράμετρος προφανώς αλλά πρέπει να αναλογιστούμε ότι τα αντεργατικά μέτρα όπως η κατάργηση του επιδόματος τοκετού και η απαγόρευση της νυχτερινής εργασίας για τις γυναίκες στην Ελλάδα τα έχουν ψηφίσει και γυναίκες των κομμάτων που βρίσκονται στη βουλή. Πρέπει να τονίσουμε ότι δεν είμαστε όλες οι γυναίκες ίδιες και ούτε ανήκουμε όλες στην ίδια κοινωνική τάξη. Η επιλογή κομμάτων και προσώπων πρέπει να γίνεται αποκλειστικά με το τι πολιτικές πρεσβεύει είτε είναι γυναίκα είτε είναι άντρας.

Η κ. Τσιακίρογλου δηλώνει ότι «δεν πρέπει να επιλέγουμε ρητορικές που προάγουν το μίσος αλλά αντιθέτως μία ρητορική που προασπίζεται τα συμφέροντα όλων των πολιτών. Αυτά δεν έχουν να κάνουν με το φύλο αλλά με την προσωπικότητα. Είμαι υπέρ της πολυσυλλεκτικότητας».

Εν κατακλείδι, ακούγοντας τις ποικίλες οπτικές του ζητήματος το συμπέρασμα είναι, ότι ο δρόμος προς την ισότητα των δύο φύλων είναι δύσκολος και θέλει καθημερινή δουλειά από όλες και όλους.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Παύλος Μαραγκός
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

OXI του Δήμου Ξάνθης στην υποχρεωτική συνένωση των ΔΕΥΑ

Ομόφωνο ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου – Πρόταση – «καρφί» από Φανουράκη για πρόεδρο της…