Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ξάνθη: Πολλοί θέλουν λίγοι θα βρουν κλειδί για το «Σπίτι μου»

Ξάνθη: Πολλοί θέλουν λίγοι θα βρουν κλειδί για το «Σπίτι μου»

0

Μεγάλο ενδιαφέρον για το πρόγραμμα – Κάποιες αιτήσεις πήραν προέγκριση

 

Οι κτηματομεσίτες λένε ότι η ζήτηση δεν καλύπτεται από την προφορά – Λίγα τα διαθέσιμα ακίνητα με τα χαρακτηριστικά που θέτει το πρόγραμμα

 

Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον στην Ξάνθη παρατηρείται για το πρόγραμμα «Σπίτι μου», που επιδοτεί την απόκτηση κατοικίας για νέους έως 39 ετών. Ήδη σύμφωνα με τους κτηματομεσίτες έχουν γίνει πολλές αιτήσεις για ένταξη και κάποιος αριθμός έχει πάρει και προέγκριση. Όλοι οι εμπλεκόμενοι στην αγορά ακινήτων θεωρούν ότι είναι ένα «δώρο» αυτό το πρόγραμμα αλλά υπάρχει μια επιφύλαξη ως προς το αν τελικά θα μπορέσουν να επωφεληθούν όσοι πληρούν τα κριτήρια καθώς η προσφορά δεν καλύπτει τη ζήτηση ενώ υπάρχει κίνδυνος για εκτίναξη των τιμών στα διαθέσιμα!

Ενδιαφέρον υπάρχει …σπίτια δεν υπάρχουν

«Δώρο» χαρακτηρίζει το πρόγραμμα η αντιπρόεδρος του σωματείου Μεσιτών Ξάνθης κα Αθηνά Κεφαλίδου ιδιαίτερα για τους τρίτεκνους και πολύτεκνους που επιδοτεί κατά 100% το επιτόκιο του στεγαστικού δανείου ωστόσο δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα εμπόδια που ανακύπτουν από τα κριτήρια και μειώνουν τη δυνατότητα απόκτησης σπιτιού μέσω του προγράμματος: «Υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον στην Ξάνθη,  έχουν γίνει πολλές αιτήσεις και κάποιες έχουν προεγκριθεί. Ωστόσο η ζήτηση δεν καλύπτεται από την προσφορά. Δεν υπάρχουν τόσα διαθέσιμα σπίτια στην Ξάνθη με τα χαρακτηριστικά που θέτει το πρόγραμμα, κι αυτό μπορεί να αφήσει εκτός πολλούς αιτούντες ενώ πιθανόν να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών στα διαθέσιμα προς πώληση. Στο δια ταύτα οι  αιτούντες είναι περισσότεροι από τα διαθέσιμα ακίνητα. Σε κάθε περίπτωση το πρόγραμμα είναι δώρο και όποιος καταφέρει να το εκμεταλλευτεί θα είναι σίγουρα κερδισμένος. Υπάρχουν  κενά και ασάφειες που πρέπει να διευκρινιστούν».

Παλαιά σπίτια για νέους με δάνειο κατά 75% άτοκο

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα «Σπίτι μου», επιδοτεί νέους από 25 έως 39 ετών για την αγορά ακινήτου με τα εξής κριτήρια:

Το ακίνητο πρέπει να είναι κατασκευής πριν από το 2007.

Να έχει εμβαδόν έως 150 τετραγωνικά μέτρα.

Η αξία του να μην ξεπερνάει τα 200.000 ευρώ.

Ο συνδυασμός των τριών αυτών προϋποθέσεων δημιουργούν το πρόβλημα στην αγορά όπως το θέτει  η κα Κεφαλίδου καθώς τα ακίνητα που έχουν ηλικία 15-20 ετών, δηλαδή όσα κατασκευάστηκαν από τα τέλη της δεκαετίας του 90 μέχρι και το 2007 που είναι το όριο, τα περισσότερα έχουν πωληθεί. Το χρονικό όριο που θέτει  το πρόγραμμα έως το 2007 είναι προφανώς για να στραφούν οι  ενδιαφερόμενοι στα παλαιότερα ακίνητα που όμως είτε έχουν πωληθεί είτε θα χρειαστούν επισκευές. Το φαινόμενο δεν είναι αμιγώς τοπικό καθώς έχει παρατηρηθεί και σε άλλες πόλεις όπως για παράδειγμα στην Αθήνα και στην Αλεξανδρούπολη.

Επίσης η συμμετοχή των δανειοληπτών θα αποτελεί μόνο το 10% της αξίας του ακινήτου. Συνεπώς, το δάνειο δεν μπορεί να καλύπτει ποσό άνω του 90% της αξίας του ακινήτου.

Το ποσό χρηματοδότησης, μέσω της ΔΥΠΑ (75%), θα είναι άτοκο, ενώ το υπόλοιπο (25%), μέσω τραπεζών, θα είναι έντοκο, (με σταθερό ή κυμαινόμενο επιτόκιο). Συνεπώς, οι τόκοι θα διαμορφώνονται περίπου στο 1/4 ενός μη συγχρηματοδοτούμενου «κανονικού» στεγαστικού δανείου.

Τα προβλήματα

Η διαδικασία για την έγκριση της δανειοδότησης από την πλευρά των τραπεζών, διαρκεί 2-3 μήνες, κι αυτό δημιουργεί προβλήματα καθώς μέσα σ’ αυτό το διάστημα, ενδέχεται το ακίνητο με την ζήτηση που υπάρχει είτε να μην είναι πια διαθέσιμο, είτε να έχει ανέβει η τιμή του. Ως προς αυτό προβάδισμα έχουν όσοι έψαχναν και πριν την ανακοίνωση του προγράμματος για αγορά σπιτιού και είχαν ήδη εξασφαλισμένο κάποιο σχετικό budget, ώστε να το «κλείσουν». Άλλωστε και για την υποβολή αίτησης ζητούνται χαρακτηριστικά του ακινήτου.

Επιπλέον, ένα πρόβλημα που μπορεί να κοστίσει την υπαγωγή στο πρόγραμμα είναι η περίπτωση που υπάρχει απόκλιση μεταξύ της τιμής εκτίμησης του ακινήτου από τον μηχανικό της τράπεζας και της εμπορικής του αξίας. Όταν η διαφορά στις δύο αυτές τιμές είναι πολύ μεγάλη, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει είτε να την καλύψουν από την τσέπη τους είτε να ακυρώσουν κάθε προσπάθεια για δανειοδότηση.

Σε κάθε περίπτωση οι νέοι που ενδιαφέρονται να μπουν στο πρόγραμμα θα πρέπει να απευθυνθούν σε μεσίτες που έχουν την εμπειρία και να μπορούν να τους εξυπηρετήσουν.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επανέρχονται τα απευθείας σιδηροδρομικά δρομολόγια στη γραμμή Αλεξανδρούπολη-Ορμένιο

Ανακοινώθηκε από τον υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών Β. Οικονόμου κατά την περιοδεία του …