Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 10 Μαΐου 2023

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 10 Μαΐου 2023

0

Επιτέλους εφαρμογή του νόμου

 «Αμ’ έπος, αμ’ έργον» λοιπόν και ιδού η πρακτική εφαρμογή. Πριν λίγο καιρό ψηφίστηκε ο νόμος, σύμφωνα με τον οποίο ήταν υπεύθυνος ο αγοραστής προϊόντων σιδήρου, χαλκού κλπ (μάντρα) από τους διάφορους που πουλούσαν «εμπόρευμα» αμφιβόλου ιδιοκτησίας.

Προχθές λοιπόν, συνελήφθησαν τέσσερα άτομα για κλοπή καλωδίων χαλκού και δύο άτομα που διατηρούσαν μάντρα και άλλα δύο άτομα από επιχείρηση συλλογής και εμπορίας.

Έτσι, τώρα θα τιμωρηθούν εκτός από τους κλέφτες και οι κλεπταποδόχοι. Αυτοί μάλιστα, με μεγαλύτερη ποινή για να πάψουν να αγοράζουν εν γνώσει τους κλεμμένα αντικείμενα.

Και κάτι ακόμη. Μαζί με τα καλώδια χαλκού βάρους δύο τόνων, αφαίρεσαν από χωράφια 18 στόμια υδροληψίας γεωργικής άρδευσης.

Γ.Δ.

Ένα συμπέρασμα

 Και μια συμπλήρωση για την οποία είμαι βέβαιος πως θα συμφωνήσουν όλοι οι λογικοί άνθρωποι.

Όλοι μιλούμε για τους νόμους, για την εφαρμογή τους, να γίνουν αυστηρότεροι και άλλα. Σας μεταφέρω μια διαπίστωση που τη συζήτησα και με τον αρμόδιο διοικητή της Τροχαίας. Λοιπόν, οι νόμοι τότε αποδίδουν, όταν ελέγχεται συχνά η εφαρμογή τους.

Κανένας νόμος δεν είναι καλός, αποδοτικός εάν δεν ελέγχεται η εφαρμογή του.

Πάρτε για παράδειγμα το θέμα της υποχρέωσης οδηγών δικύκλων να φορούν κράνος. ΄΄Ένα μεγάλο ποσοστό αυτών φορούν το κράνος τους διότι γνωρίζουν πως θα ελεγχθούν και θα τιμωρηθούν εάν δε το φορούν. Σημειώνω όμως: Οι έλεγχοι συνεχίζονται. Αν ατονήσουν ο έλληνας θα βγάλει το κράνος.

-Τα συμπεράσματα δικά σας.

Γ.Δ.

Βρε καλώς την περιφέρεια!

 Το αποδίδουμε και στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου. Ποιο; Μα το ενδιαφέρον του περιφερειάρχη Χρήστου Μέτιου να δει και να ενδιαφερθεί για το μέλλον του κάθετου άξονα.

Έτσι, ζήτησε από την Εγνατία ΑΕ σε σύσκεψη που διοργανώθηκε για να βγουν και οι σχετικές φωτογραφίες να επισπευσθεί η εκπόνηση της σχετικής μελέτης.

Αν τώρα αυτό το έργο μπορεί να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, αυτό είναι συζητήσιμο, διότι σημαντικά κεφάλαια του προγράμματος αυτού που είναι για άλλο σκοπό θα μεταφερθούν για έργο που πρέπει να χρηματοδοτήσει η κεντρική κυβέρνηση.

Όπως και να ‘ναι, ας γίνει η μελέτη και υπάρχει χρόνος για τη χρηματοδότηση. Εξάλλου, το έργο έχει μέλλον αρκετό ακόμη.

Γ.Δ.

Πίεση λόγω εκλογών και Αμοιρίδη

 Τώρα βέβαια, θα πρέπει να πω και ποιος «κρύβεται» πίσω από την ιστορία αυτή για την πίεση να προχωρήσει η χάραξη για το τμήμα του κάθετου άξονα «Εχίνος-Σμίνθη» και των τουριστικών συσκέψεων.

Προσωπικά πιστεύω πως αποτελούν ιδέα και «πίεση» προς Μέτιο από τον Μιχάλη Αμοιρίδη.

Βέβαια, και τα δύο σχέδια προχώρησαν και δημοσιοποιήθηκαν λόγω και των εκλογών στην Περιφέρεια. Ο σχεδιασμό Αμοιρίδη, η υλοποίηση Μέτιου προφανώς.

Βέβαια, το πρώτο ως έργο του νομού μας ενδιαφέρει αρκετά, όμως το θέμα του τουρισμού και σοβαρό είναι και περιμένουμε να δούμε έργα, όχι μόνο λόγια και φωτογραφίες.

-Εν αναμονή κύριοι…

Γ.Δ.

Το μετρό Θεσσαλονίκης

 Φίλος της στήλης τηλεφώνησε να μου κάνει γνωστό ένα έργο που θ’ αλλάξει τη ζωή της Θεσσαλονίκης.

Μου μίλησε με ενθουσιασμό για τη δοκιμαστική κίνηση του συρμού στο σταθμό Παπάφη και δήλωσε σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ότι αρχές του 2024 το μετρό Θεσσαλονίκης θα δοθεί στην κυκλοφορία κανονικά.

Μετά από πολλά χρόνια καθυστερήσεων, αναβολών και εμποδίων οι Θεσσαλονικείς και οι επισκέπτες της πόλης θα έχουν ένα σύγχρονο και εξυπηρετικό μέσο μεταφοράς.

-Χαλάλι του λέω, γιατί το περίμεναν χρόνια και τους έχει ταλαιπωρήσει ιδιαίτερα αυτή η καθυστέρηση.

Γ.Δ.

Είναι πολλοί οι υποψήφιοι

 Θα μας ζητήσουν την ψήφο μας 68 άτομα, υποψήφιοι βουλευτές, άνδρες και γυναίκες, χριστιανοί και μουσουλμάνοι.

Τόσοι είναι τελικά μετά την οριστικοποίηση και έγκριση των κομμάτων που θα λάβουν μέρος στην εκλογική διαδικασία.

Βέβαια, ένα μέρος των υποψηφίων δεν είναι ξανθιώτες στην καταγωγή, απλά άγνωστα σε μας πρόσωπα συμπληρώνουν τους νομούς για να υπάρχει πανελλαδική εκπροσώπηση.

Με την ευκαιρία υπενθυμίζουμε πως ο αυξημένος αριθμός συμμετοχής κομμάτων και κομματιδίων οφείλεται στην απλή αναλογική και μόνον, που ευνοεί καθένα που έχει πολιτικές φιλοδοξίες (ή μικροφιλοδοξίες), ας μην το αποκλείσουμε και αυτό.

Γ.Δ.

Έρχεται και ο Αλέξης Τσίπρας

Ήταν αναμενόμενο ότι στο πλαίσιο της προεκλογικής περιόδου θα επισκεπτόταν την Περιφέρειά μας και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας.

Έτσι, σύμφωνα με τις πληροφορίες της στήλης την Παρασκευή 12 Μαΐου ο πρόεδρος θα βρίσκεται στην Καβάλα και το απόγευμα θα μιλήσει σε κεντρικό σημείο της πόλης.

Πριν την επίσκεψή του στην Καβάλα, ο κ. Τσίπρας θα βρεθεί σε Αλεξανδρούπολη και Κομοτηνή.

Λεπτομέρειες για το πρόγραμμα συνολικά θα ανακοινωθούν σύντομα.

Γ.Δ.

Θα μπει στο πρόγραμμα η Ξάνθη;

Αν και φαίνεται εντελώς πιεσμένο το πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα στην ΑΜΘ, δεν αποκλείεται να γίνει κι ένα πέρασμα –«αστραπή» έστω- από την Ξάνθη.

Κι αυτό γιατί ο νομός παραδοσιακά στις τελευταίες αναμετρήσεις δίνει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά (ακόμη και το μεγαλύτερο) στον ΣΥΡΙΖΑ και αυτό, πέραν της γνωστής σύνδεσης με τη μειονοτικό ψήφο, έχει οδηγήσει και σε σχέσεις στενές με το κόμμα της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ε.Δ.

Χαράτσι 35 ευρώ για να πας Ακρόπολη και Μουσείο

Αδιαμφισβήτητα έχουμε ως Έλληνες να καυχιόμαστε για έναν μεγάλο πολιτισμό των προγόνων μας. Έναν πολιτισμό που μας …έσωσε πολλές φορές στην νεότερη ιστορία μας αλλά ίσως και να μας εγκλώβισε και να μην μας άφησε να δημιουργήσουμε και εμείς κάτι θαυμαστό όπως εκείνοι έχοντας πάντα το σύνδρομο που κατατρέχει τα παιδιά μεγάλων και ξακουστών γονέων! Σε κάθε περίπτωση όμως πρέπει να γνωρίζουμε την ιστορία μας που δεν την γνωρίζουμε, πρέπει να επισκεπτόμαστε τα μνημεία μας και τα μουσεία μας. Και σ’ αυτό θα πρέπει να συμβάλει και η πολιτεία και όχι να βάζει εμπόδια. Και εξηγώ: Παλιότερα για να επισκεφτείς τον βράχο της Ακρόπολης με τον Παρθενώνα δεν χρειαζόταν να πληρώσεις εισιτήριο. Τώρα το εισιτήριο είναι 20 ευρώ και για το Μουσείο της Ακρόπολης 15 ευρώ. Δηλαδή πρέπει να διαθέσεις 35 ευρώ για να δεις ως Έλληνας την πολιτιστική σου κληρονομιά. Είναι αυτό σωστό και δίκαιο; Πολύ σωστά να πληρώνουν οι ξένοι αλλά όχι και εμείς.

Μ.Ξ.

Αλλαγή σελίδας

Λίγες μέρες πριν τις εκλογές και μια περίεργη ηρεμία επικρατεί. Πάνε ανεπιστρεπτί ως φαίνεται οι εποχές της πόλωσης, του διχασμού, των πράσινων και των μπλε καφενείων , των πλαστικών σημαιών, των κλάξον, των καβγάδων. Κιτς καταστάσεις που έδειχναν και μια επαρχιώτικη πολιτική αντίληψη κάτι βέβαια που ενίσχυαν και ενθάρρυναν τα πολιτικά κόμματα.  Καιρός ήταν να ενηλικιωθούμε και να αντιμετωπίσουμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα και ωριμότητα τις εκλογές, το κορυφαίο δικαίωμα πολιτικής έκφρασης. Όπως παρατηρούμε δεν έχει αλλάξει μόνο το προφίλ του ψηφοφόρου αλλά και ο τρόπος που οι υποψήφιοι τους προσεγγίζουν. Πλέον αυτό γίνεται σε προσωπικό επίπεδο μέσα σε χώρους εστίασης, καφέ ή ακόμη και στο δρόμο σε διάφορες εκδηλώσεις. Ένας χαιρετισμός, ένα χτύπημα στον ώμο και το απαραίτητο φυλλάδιο με την φωτογραφία και το μήνυμα του κόμματος και του υποψηφίου. Επιτέλους! Ας ελπίσουμε ότι έχει περιοριστεί και η ρουσφετολογία αλλά και οι εκβιασμοί που όλοι γνωρίζουμε ότι γίνονταν και πιθανόν να γίνονται αλλά δεν λέγονται.

Μ.Ξ.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Περί οδησήμανσης πάλι Ιδού κι άλλο ένα θέμα που καλείται ν’αντιμετωπίσει η παρούσα δημοτικ…