Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Καμπανάκι» για την παρουσία μυοκάστορα στην περιοχή Αρωγής της ΠΕ Ροδόπης

«Καμπανάκι» για την παρουσία μυοκάστορα στην περιοχή Αρωγής της ΠΕ Ροδόπης

0

Πρόκειται για υδρόβιο τρωκτικό που θεωρείται απειλή για τη βιοποικιλότητα προστατευόμενων περιοχών

Η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Νέστου-Βιστονίδας- και Ροδόπης καλεί τους πολίτες να ενημερώσουν άμεσα για τυχόν παρατηρήσεις ή καταγραφές μυοκάστορα

Στις 14 Μαΐου, η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Νέστου-Βιστονίδας- και Ροδόπης του ΟΦΥΠΕΚΑ ενημερώθηκε από κατοίκους για την παρουσία Μυοκάστορα στην περιοχή της Αρωγής στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης.

Ο Μυοκάστορας (Myocastor coypus) είναι υδρόβιο τρωκτικό, ενδημικό της Νότιας Αμερικής. Μεταφέρθηκε στη Βόρειο Αμερική, την Ευρώπη και την Ασία, για την εκμετάλλευση της γούνας του.  H εμφάνισή του  σε υγροτόπους της Ελλάδας σχετίζεται με την απόδραση ή απελευθέρωση ορισμένων ατόμων  από εκτροφεία  και την προσαρμογή τους  στο φυσικό περιβάλλον (όχθες ποταμών και υγρότοποι ).

Είναι κυρίως φυτοφάγο ζώο, τρέφεται με υδρόβια βλάστηση και ρίζες φυτών, αλλά όταν υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες, μπορεί να αναζητήσει την  τροφή του σε αγροτικές καλλιέργειες, καθώς και σε φωλιές πουλιών στο έδαφος ή σε καλαμιώνες, καθώς τρέφεται και με τα αυγά τους .

Όπως επισημαίνει η ΜΔ, η παρουσία του Μυοκάστορα σε προστατευόμενες περιοχές αποτελεί απειλή για την βιοποικιλότητα, αλλά και για την τοπική οικονομία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αξιολογεί τον μυοκάστορα ως έναν από τους πιο επικίνδυνους εισβολείς. Για την  αντιμετώπιση των επιπτώσεων των εισβλητικών ειδών στη βιοποικιλότητα απαιτείται παρακολούθηση, έγκαιρη ανίχνευσή τους, μακροπρόθεσμος έλεγχος και λήψη μέτρων περιορισμού́ των συνέπειων τους. Σε αυτή την προσπάθεια πολύτιμη είναι η βοήθεια των πολιτών, οι οποίοι θα πρέπει  να αναφέρουν τυχόν παρατηρήσεις ή καταγραφές Μυοκάστορα:

  • στη Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Νέστου-Βιστονίδας και Ροδόπης του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) (τηλ.: 25410/96646 και 25910/51831, e-mail: mdpp.nestos-vistonis-rodopi@necca.gov.gr)
  • στα κατά τόπους Δασαρχεία.

Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να έρχονται σε επαφή ή να ταΐζουν άτομα του είδους, τονίζουν επιτακτικά τα στελέχη της ΜΔ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μαθητικός Διαγωνισμός «Πυθαγόρας 2025»: Πρόκληση για τη μαθηματική σκέψη

Ανοιχτές οι συμμετοχές για μαθητές από τη Β’ Δημοτικού έως και τη Γ’ Γυμνασίου – Διαδικτυα…