Το συγκεκριμένο πτηνό είχε μαρκαριστεί στον οικισμό των Φερών Έβρου
Στις 21 Απριλίου, στον οικισμό των Λουτρών Απολλωνίας, στην περιοχή της λίμνης Βόλβης, παρατηρήθηκε από το προσωπικό της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κεντρικής Μακεδονίας του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), ένας δακτυλιωμένος Λευκοπελαργός.
Όπως διαπιστώθηκε, το συγκεκριμένο πουλί είχε δακτυλιωθεί πριν από τρία χρόνια σαν νεοσσός, στον οικισμό των Φερών Έβρου. Η δακτυλίωσή του είχε γίνει από το προσωπικό του τέως Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δέλτα Έβρου (σημερινή Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Δέλτα Έβρου και Δαδιάς) στις 23 Ιουνίου 2020, σε φωλιά τεσσάρων συνολικά νεοσσών και είχε μαρκαριστεί με το ειδικό δαχτυλίδι τύπου ELSA.
Για το συγκεκριμένο Λευκοπελαργό είναι η πρώτη επίσημη καταγραφή μετά τη δακτυλίωσή του. Η καταγραφή έγινε σε φωλιά του οικισμού των Λουτρών Απολλωνίας, μαζί με το ζευγάρι του. Ο πελαργός αυτός λοιπόν, αποφάσισε να ζευγαρώσει σε μια αρκετά μακρινή περιοχή από εκεί όπου γεννήθηκε και μένει να δούμε αν θα είναι επιτυχημένη η προσπάθειά του.
Για τη δακτυλίωσή του χρησιμοποιήθηκαν τα ειδικά δακτυλίδια τύπου ELSA τα οποία είναι πλαστικά, διαρκούν εφ’ όρου ζωής και δίνουν τη δυνατότητα παρατήρησης από απόσταση με κιάλια ή τηλεσκόπιο.
Η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Δέλτα Έβρου και Δαδιάς υλοποιεί πρόγραμμα παρακολούθησης των Λευκοπελαργών της ευρύτερης περιοχής του Δέλτα Έβρου, με καταγραφές και τοποθέτηση δαχτυλιδιών και πομπών, για πάνω από δεκαπέντε χρόνια.
Σημαντικό επίτευγμα της προσπάθειας της Μονάδας Διαχείρισης, αποτελεί η ανακήρυξη και βράβευση το 2016, του οικισμού Πόρος, στις Φέρες, ως το μοναδικό ελληνικό «Χωριό των Πελαργών», από τον ευρωπαϊκό οργανισμό Euronature.