Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Επιχειρηματικότητα ΕΛΣΤΑΤ: Πολύ ικανοποιημένο από τη ζωή του δηλώνει το 56,8% των Ελλήνων

ΕΛΣΤΑΤ: Πολύ ικανοποιημένο από τη ζωή του δηλώνει το 56,8% των Ελλήνων

0

Το μεγαλύτερο ποσοστό του φτωχού πληθυσμού (70,2%) δηλώνει καθόλου έως λίγο ικανοποιημένο

 

Τα ευρήματα για  την κοινωνική και πολιτιστική συμμετοχή

 

Τον βαθμό ικανοποίησης των Ελλήνων από τη ζωή τους «μέτρησε» η ΕΛΣΤΑΤ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, πλήρως ικανοποιημένο από τη ζωή του δηλώνει μόνο το 5,2% του πληθυσμού της χώρας ηλικίας 16 ετών και άνω, ενώ καθόλου ικανοποιημένο δηλώνει το 1,1%. Παράλληλα, πολύ ικανοποιημένο από τη ζωή του δηλώνει το 56,8%.

Αυτό προκύπτει από την έρευνα εισοδήματος και συνθηκών διαβίωσης των νοικοκυριών της ΕΛΣΤΑΤ για το 2022 (εισοδήματα 2021), σύμφωνα επίσης με την οποία:

Ωστόσο, προκύπτει ότι επικρατούν μεγάλες αντιθέσεις. Το μεγαλύτερο ποσοστό του φτωχού πληθυσμού (70,2%) δηλώνει καθόλου έως λίγο ικανοποιημένο (βαθμοί 0 έως 4 της κλίμακας) από την οικονομική του κατάσταση, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τον μη φτωχό πληθυσμό ανέρχεται σε 25,9%. Πλήρως ικανοποιημένο από την οικονομική του κατάσταση δηλώνει μόνο το 2,3% του μη φτωχού πληθυσμού.

«Καμπανάκι» κινδύνου για τον κίνδυνο φτώχειας στην Ελλάδα

Πολύ ικανοποιημένο (βαθμοί 7 έως 9 της κλίμακας) από τη χρήση του χρόνου του, δηλώνει το 33,1% του πληθυσμού ηλικίας 16 ετών και άνω, ενώ πολύ ικανοποιημένο από τις προσωπικές του σχέσεις, δηλώνει το 59,0%.

Το 1,5% του πληθυσμού ηλικίας 16 ετών και άνω δηλώνει ότι, κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων (που προηγήθηκαν της συνέντευξης), αισθανόταν μοναξιά, ενώ για τον φτωχό και τον μη φτωχό πληθυσμό τα ποσοστά ανέρχονται αντίστοιχα σε 2,3% και 1,3%.

Το 17,1% του πληθυσμού ηλικίας 16 ετών και άνω δηλώνει ότι, κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων, ήταν ευτυχισμένο όλο το διάστημα, ενώ για τον φτωχό και τον μη φτωχό πληθυσμό τα αντίστοιχα ποσοστά ανέρχονται σε 14,1% και 17,8%.

Σε μικρό διάστημα

Από εκεί και πέρα, το 55,1% του πληθυσμού ηλικίας 16 ετών και άνω δηλώνει ότι, κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων (που προηγήθηκαν της

συνέντευξης), δεν αισθάνθηκε καθόλου μοναξιά, ενώ για τον φτωχό και τον μη φτωχό πληθυσμό τα ποσοστά ανέρχονται αντίστοιχα σε 47,8% και 56,8%.

Το 3,5% του πληθυσμού ηλικίας 16 ετών και άνω δηλώνει ότι, κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων, δεν αισθανόταν καθόλου ευτυχισμένο, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά για τον φτωχό και τον μη φτωχό πληθυσμό ανέρχονται σε 5,0% και 3,1%.

Το 88,2% του πληθυσμού ηλικίας 16 ετών και άνω δηλώνει ότι έχει κάποιον άνθρωπο από τον οποίο μπορεί να ζητήσει ηθική, υλική και οικονομική βοήθεια, με τα ποσοστά για τον φτωχό και τον μη φτωχό πληθυσμό να ανέρχονται, αντίστοιχα, σε 85,5% και 88,8%.

Το 13,2% του πληθυσμού ηλικίας 16 ετών και άνω δηλώνει – “συμφωνώ απόλυτα ή συμφωνώ” – ότι αισθάνεται κοινωνικά αποκλεισμένο / απομονωμένο, με τα ποσοστά για τον φτωχό και τον μη φτωχό πληθυσμό να ανέρχονται, αντίστοιχα, σε 19,2% και 11,8%.

Κοινωνική και πολιτιστική συμμετοχή

Το 20,8% του πληθυσμού ηλικίας 16 ετών και άνω δήλωσε ότι πήγε στον κινηματογράφο κατά τους τελευταίους 12 μήνες έως 3 φορές, ενώ το 5,7% πήγε στον κινηματογράφο περισσότερες από 3 φορές. Το 23,2% δεν πήγε στον κινηματογράφο διότι βλέπει ταινίες στην τηλεόραση, στο διαδίκτυο ή αλλού, ενώ λόγω της πανδημίας το 12,0%.

Το 22,7% του πληθυσμού ηλικίας 16 ετών και άνω δήλωσε ότι παρακολούθησε με φυσική παρουσία παραστάσεις όπως θέατρο, όπερα, συναυλία κ.λπ. έως 3 φορές κατά τους τελευταίους 12 μήνες, ενώ το 5,4% παρακολούθησε τέτοιου είδους παραστάσεις περισσότερες από 3 φορές. Το 31,6% δεν παρακολούθησε παραστάσεις διότι δεν τους ενδιαφέρει, ενώ λόγω της πανδημίας το 13,9%.

Το 15,2% του πληθυσμού ηλικίας 16 ετών και άνω δήλωσε ότι επισκέφτηκε χώρους πολιτισμού, όπως μνημεία, αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, πινακοθήκες κ.ά. έως 3 φορές κατά τους τελευταίους 12 μήνες, ενώ το 2,7% επισκέφτηκε τέτοιου είδους χώρους περισσότερες από 3 φορές. Το 42,8% δεν επισκέφτηκε χώρους πολιτισμού διότι δεν τους ενδιαφέρει, ενώ λόγω της πανδημίας το 12,1%.

Αθλητισμός

Το 11,1% του πληθυσμού ηλικίας 16 ετών και άνω δήλωσε ότι παρακολούθησε με φυσική παρουσία αθλητικές εκδηλώσεις, στο πλαίσιο επαγγελματικών ή ερασιτεχνικών οργανώσεων έως 3 φορές κατά τους τελευταίους 12 μήνες, ενώ το 5,0% παρακολούθησε τέτοιου είδους εκδηλώσεις περισσότερες από 3 φορές. Το 47,6% δεν παρακολούθησε με φυσική παρουσία αθλητικές εκδηλώσεις διότι δεν τους ενδιαφέρει, ενώ λόγω της πανδημίας το 8,5%.

Το 7,0% του πληθυσμού ηλικίας 16 ετών και άνω δήλωσε ότι εξασκεί καθημερινά κάποια δραστηριότητα, όπως μουσική / παίξιμο μουσικών οργάνων, τραγούδι, χορό θέατρο, φωτογραφία, ζωγραφική, χειροτεχνίες, χαρακτική, συγγραφή ποιημάτων κ.λπ., το 9,3% κάθε εβδομάδα, αλλά όχι κάθε ημέρα, ενώ το 62,2% δεν εξασκεί καμία δραστηριότητα.

Το 30,7% του πληθυσμού ηλικίας 16 ετών και άνω δήλωσε ότι διάβασε 1 έως 4 βιβλία κατά τους τελευταίους 12 μήνες, το 7,8% διάβασε 5 έως 9 βιβλία και το 4,5% τουλάχιστον 10 βιβλία. Το 9,8% δεν διάβασε βιβλία γιατί δεν έχει χρόνο ενώ, δεν τους ενδιαφέρει ή δεν τους αρέσει το 41,1%.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επιχειρηματικότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόγραμμα “Σπίτι μου 2”: Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την έναρξή του

Τα ψιλά γράμματα που πρέπει να προσέξετε O χρόνος για την έναρξη της διαδικασίας υποβολής …