Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Ταξίδεψε στην Κωνσταντινούπολη το Πρότυπο Εκκλησιαστικό Σχολείο Ξάνθης

Ταξίδεψε στην Κωνσταντινούπολη το Πρότυπο Εκκλησιαστικό Σχολείο Ξάνθης

2

Η δράση αναπτύχθηκε από κοινού με τη Μεγάλη Πατριαρχική του Γένους Σχολή και θεματικό άξονα το έργο του Μάνου Χατζιδάκι

Συνόδευαν ο Μητροπολίτης Ξάνθης, κ. Παντελεήμων και ο Πρωτοσύγκελος π. Σωφρόνιος

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Πρότυπου Εκκλησιαστικού Σχολείου Ξάνθης στην Κωνσταντινούπολη στο πλαίσιο της κοινής δράσης η οποία αναπτύχθηκε από κοινού με τη Μεγάλη Πατριαρχική του Γένους Σχολή και θεματικό άξονα τη ζωή και το έργο του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη Μάνου Χατζιδάκι.

Αγία Σοφία, πλατεία Ιπποδρόμου και ιστορικό κέντρο παλιάς πόλης

Κατά την άφιξη του σχολείου στην Κωνσταντινούπολη το μεσημέρι της Δευτέρας 8 Μαΐου παιδιά και εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν και να ξεναγηθούν στην Αγία Σοφία, την πλατεία του Ιπποδρόμου και το ιστορικό κέντρο της παλιάς πόλης.

Πατριαρχικός ναός Αγ.Γεωργίου, συνάντηση με κκ.Βαρθολομαίο, άφιξη στην Μεγάλη Πατριαρχική του Γένους Σχολή

Την Τρίτη 9 Μαΐου στις 10 το πρωί παιδιά και εκπαιδευτικοί συνοδευόμενοι από τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ξάνθης κ. Παντελεήμονα και τον Πρωτοσύγκελο π. Σωφρόνιο Γκουτζίνη επισκέφθηκαν τον πάνσεπτο πατριαρχικό ναό του Αγ. Γεωργίου στον οποίο ξεναγήθηκαν από τον ίδιο τον Μητροπολίτη Ξάνθης και στη συνέχεια συνάντησαν τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο από τον οποίο και δεχθήκαν την πατρική ευλογία. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε τις ευχαριστίες και την ικανοποίησή του για την επίσκεψη παιδιών και εκπαιδευτικών στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και ευχήθηκε σε όλους πνευματική πρόοδο και υγεία. Κατόπιν παιδιά και εκπαιδευτικοί μετέβησαν στη Μεγάλη Πατριαρχική του Γένους Σχολή στην οποία ξεναγήθηκαν από τον Δ/ντη, κ. Δημήτριο Ζώτο, ήρθαν σε επαφή και γευμάτισαν με μαθητές και εκπαιδευτικούς της. Στη 13.00, σύσσωμοι μαθητές και εκπαιδευτικοί των δύο σχολών υποδέχθηκαν τον Οικουμενικό Πατριάρχη, τον Μητροπολίτη Ξάνθης, τον Συντονιστή Εκπαιδευτικών Θεμάτων και τους λοιπούς προσκεκλημένους. Η εκδήλωση ξεκίνησε λίγο αργότερα με ομιλίες από τον Δ/ντη της ΠΜΓΣ, τον Μητροπολίτη Ξάνθης, τον Συντονιστή Εκπ/κων Θεμάτων κ. Ιωάννη Γιγουρτσής και την καθηγήτρια του σχολείου, κα. Ελένη Κυρατζοπούλου η οποία τυγχάνει απόφοιτος της ΠΓΜΣ. Την εκδήλωση άνοιξε η βυζαντινή χορωδία του σχολείου και στη συνέχεια κλιμάκιο μαθητών της ΠΓΜΣ παρουσίασε ένα λεπτομερές βιογραφικό του συνθέτη με στοιχεία από τη ζωή του και βίντεο από συνεντεύξεις του. Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την χορωδία του σχολείου, η οποία συνοδευόμενη από τον μουσικό του σχολείου, κ. Κατσούλη Ιωάννη και την κα. Φωτεινή Κοκκάλα, εκτέλεσε έργα του μουσικοσυνθέτη καθώς και σύγχρονων συνθετών οι οποίοι σχετιζόταν μαζί του είτε ως φίλοι του είτε ως πηγή έμπνευσής του. Τέλος, το χορευτικό τμήμα της ΠΓΜΣ παρουσίασε μια σειρά από παραδοσιακούς χορούς της περιοχής της Θράκης αλλά και της Πόλης εντάσσοντας στον τελευταίο τους μαθητές του σχολείου .Το βράδυ της ίδιας ημέρας ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ξάνθης παρέθεσε γεύμα στους μαθητές του σχολείου μας συνοδευόμενος από τον Πρωτοσύγκελο Ξάνθης και μέλη της Πατριαρχικής αυλής.

Την επόμενη μέρα, μαθητές και εκπαιδευτικοί του σχολείου μετέβησαν στο Νεοχώρι Βοσπόρου όπου συμμετείχαν στην Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Παναγίας της Κουμαριώτισσας, ιερουργούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Ξάνθης και συμπροσευχομένου του Πατριαρχικού Επόπτου Μητροπολίτου Κυδωνιών κ.κ. Αθηναγόρα. Μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας παρατέθηκε δεξίωση στην κοινοτική αίθουσα του ναού, στην οποία συμμετείχαν όλοι παραβρισκόμενοι.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πάνω από πέντε χιλιάδες φακελάκια με σπόρους μοίρασαν οι «Σπορίτες» στην Ξάνθη

Σε μία προσπάθεια να επεκτείνουν τις δράσεις τους βρέθηκαν στο κέντρο της πόλης το απόγευμ…