Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Υποχώρησε στο 5,4% ο πληθωρισμός τον Μάρτιο στην Ελλάδα

Υποχώρησε στο 5,4% ο πληθωρισμός τον Μάρτιο στην Ελλάδα

0

Είναι ο 5ος χαμηλότερος στην Ευρωζώνη

Στο 5,4% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάρτιο του 2023, από 6,5% το Φεβρουάριο. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, στο 6,9% είναι το αντίστοιχο ποσοστό σε επίπεδο ευρωζώνης.

Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ, τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός αναμένεται να έχουν το υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Μάρτιο (15,4% έναντι 15,0% τον Φεβρουάριο), ακολουθούμενος από τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (6,6% έναντι 6,8% τον Φεβρουάριο), οι υπηρεσίες (5,0%, έναντι 4,8% τον Φεβρουάριο) και η ενέργεια (-0,9% έναντι 13,7% το Φεβρουάριο).

Για την Ευρωζώνη, ο πληθωρισμός του Μαρτίου είναι ο ασθενέστερος των τελευταίων 12 μηνών. Παράλληλα, ο λεγόμενος «σκληρός» δείκτης, ο οποίος εξαιρεί τους ευμετάβλητους κλάδους της ενέργειας και των τροφίμων, αυξήθηκε στην Ευρωζώνη στο 5,7% από 5,6% το Φεβρουάριο.

Ο μεγαλύτερος πληθωρισμός καταγράφεται στην Λετονία με 17,3% και ο χαμηλότερος στο Λουξεμβούργο με 3%. Όσον αφορά την Ελλάδα, τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι η επίδοση του Μαρτίου είναι η χαμηλότερη από τον Δεκέμβριο του 2021, δηλαδή πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία..

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η JTI, «επιταχυντής» του διαλόγου για άμεσες ιαπωνικές επενδύσεις στην Ελλάδα

Εκδήλωση στο πλαίσιο της συμμετοχής της στο 8ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών   Ιδιαίτε…