Συζήτηση με τον Γιώργο Παπαθανασίου, Πρόεδρο του Ε.Ο.Σ. Ξάνθης
Την Κυριακή πραγματοποιήθηκε η 6η Γιορτή των Μονοπατιών με μεγάλη επιτυχία
O Ε.Ο.Σ. Ξάνθης μετράει 43 χρόνια ζωής και επαφής με το βουνό και τη φύση. Στόχος του συλλόγου είναι να αποτελέσει την «ορειβατική» οικογένεια των νέων μελών, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να διαμορφώσουν το πλαίσιο των δραστηριοτήτων τους στο βουνό και να μοιραστούν με την ίδια αγάπη για τη φύση και την ορειβατική ιδεολογία, τις συγκινήσεις που προσφέρει η συντροφικότητα και η ασφάλεια στις αναβάσεις με το σύλλογο. Επιδίωξη του Ε.Ο.Σ. Ξάνθης είναι η ενίσχυση της έννοιας «Σύλλογος», μιας συντροφιάς ανθρώπων που διακατέχονται από την αγάπη για το βουνό και τη φύση και έχουν αναπτυγμένη την ορειβατική αλληλεγγύη.
Οι κάτοικοι της Ξάνθης πρέπει να αισθάνονται τυχεροί εφόσον έχουν κυριολεκτικά «πάνω από το κεφάλι τους» ένα δίκτυο μονοπατιών που αγγίζει τα 95 χιλιόμετρα το οποίο προσφέρεται σε οποιονδήποτε, ανάλογα βέβαια τη δυσκολία του μονοπατιού, ώστε να τα απολαύσει και να έρθει κοντά στη φύση. Οι εξορμήσεις του Ε.Ο.Σ. Ξάνθης περιλαμβάνουν τις βόλτες της Τετάρτης οι οποίες διαρκούν συνήθως μιάμιση με δυόμιση ώρες και αφορούν κομμάτια μονοπατιών και προσφέρουν μια μεσοβδομαδιάτικη απόδραση ενώ παράλληλα τις Κυριακές οργανώνονται μεγαλύτεροι σε διάρκεια περίπατοι στο βουνό και διαβαθμισμένης δυσκολίας. Μία τέτοια Κυριακή ήταν η προχθεσινή 9 Απριλίου κατά την οποία έλαβε χώρα η 6η Γιορτή Μονοπατιών, ένα κάλεσμα σε όλους τους πολίτες με έξι διαφορετικές διαδρομές κλιμακούμενης δυσκολίας και διάρκειας.
Το «Ε» μίλησε με τον Γιώργο Παπαθανασίου, Πρόεδρο του Ε.Ο.Σ. Ξάνθης για να μας μεταφέρει την εμπειρία του να περπατάς στο βουνό της Ξάνθης με ανθρώπους που αγαπούν το βουνό.
Η Γιορτή των Μονοπατιών ήταν μια αφορμή να έρθουν μικροί και μεγάλοι σε επαφή με τη φύση
Όπως μοιράστηκε μαζί μας ο κ. Παπαθανασίου «σκοπός της συγκεκριμένης εκδήλωσης ήταν να απολαύσουν οι κάτοικοι της Ξάνθης τη φύση περπατώντας όλοι μαζί. Οι διαδρομές χωρίζονταν σε έξι διαφορετικής κλίμακας διαδρομές. Η πρώτη ήταν προσεκτικά σχεδιασμένη για ανθρώπους που δεν έχουν επαφή με το βουνό και το περπάτημα καθώς η κλίση ήταν ήπια χωρίς να στερείται ομορφιάς με σκοπό να υπάρχει υψηλή συμμετοχή. Η τελευταία διαδρομή προοριζόταν για άτομα τα οποία έχουν μια πολύ καλή φυσική κατάσταση και έμπειρα από ορειβατικές διαδρομές ούτως ώστε και αυτοί να μπορούν να συμμετάσχουν σε αυτή τη γιορτή. Αρκετά από αυτά τα μονοπάτια δεν τα περπατάνε πολύ συχνά οι ορειβάτες. Όπως λέω πάντα όμως, η πρώτη συντήρηση των μονοπατιών είναι να περπατιούνται».
Η συμμετοχή του κόσμου ήταν άκρως ικανοποιητική
Οι δράσεις αυτού του τύπου κινητοποιούν τον κόσμο της πόλης να συμμετέχει σε ομάδες και να δρα ομαδικά σε μία εποχή του άκρατου ατομικισμού. Η συμμετοχή, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ε.Ο.Σ. Ξάνθης, ήταν άκρως ενθαρρυντική για την οργάνωση και άλλων τέτοιων εκδηλώσεων. Οι βατές διαδρομές είχαν περίπου εκατό άτομα συνολικά ενώ η τελευταία διαδρομή και η πιο δύσκολη είχε έντεκα άτομα, όπως άλλωστε το περίμεναν οι διοργανωτές καθώς όσο ανεβαίνει το επίπεδο δυσκολίας τόσο μειώνεται ο αριθμός των συμμετεχόντων.
Επόμενη ανοιχτή εκδήλωση: Καταρράχτης του Λειβαδίτη
Στο site υπάρχουν αναρτημένες οι διαδρομές κάθε Τετάρτης όπως άλλωστε και της Κυριακής. Ο κ. Παπαθανασίου ανέφερε ότι «η επόμενη ανοιχτή εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την δεύτερη Κυριακή του Μαΐου όπου θα περπατήσουμε το μονοπάτι για το Καταρράχτη του Λειβαδίτη. Όσοι θέλουν θα διανυκτερεύσουν στο καταφύγιο του Λειβαδίτη και την Κυριακή θα φτάσουμε στον Καταρράχτη τιμώντας τη μνήμη του αδικοχαμένου Τηλέμαχου Σαμουρίδη. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το συγκεκριμένο μονοπάτι αναδείχθηκε από τον Ε.Ο.Σ. Ξάνθης.
Το Δίκτυο Περιαστικών Μονοπατιών Ξάνθης αποτελεί μία παρακαταθήκη για όλους τους πολίτες
Ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Ξάνθης, τα τελευταία χρόνια ξεκίνησε μια προσπάθεια δημιουργίας ενός οργανωμένου, με ενιαία σήμανση, δικτύου μονοπατιών γύρω από την πόλη της Ξάνθης καθώς και στη χαρτογράφησή τους, έτσι ώστε να χρησιμοποιούνται εύκολα από κάθε κάτοικο ή επισκέπτη της πόλης. Το δίκτυο περιλαμβάνει μονοπάτια συνολικού μήκους 94 περίπου χιλιομέτρων. Κάποια από αυτά είναι παλιά και ιστορικά μονοπάτια που απλώς συντηρήθηκαν, αρκετά είναι αυτά που ανοίχτηκαν τα τελευταία χρόνια, ενώ κάποια άλλα ανοίχτηκαν πρόσφατα από τον Ε.Ο.Σ. Ξάνθης ώστε να ενοποιηθεί το δίκτυο αυτό.
«Η συντήρηση των μονοπατιών είναι δουλειά του Δήμου και της Περιφέρειας», τόνισε ο κ. Παπαθανασίου
Όπως υπογράμμισε ο Γιώργος Παπαθανασίου «η σήμανση σε μερικά μονοπάτια έχει καταστραφεί από κάποιους. Η δουλειά της Πολιτείας είναι , από τη στιγμή που ο Ε.Ο.Σ. παραδίδει αυτά τα μονοπάτια στους πολίτες και την κοινωνία, να τα συντηρεί ούτως ώστε ο περίπατος σε αυτά να γίνεται πάντα με ασφάλεια καθώς ακόμα και μία σήμανση να λείπει αρκεί να μας χαρίσει κάποια ώρα ταλαιπωρίας». Ενώ συνεχίζοντας ανέφερε ότι «ο δικός μας ρόλος ως Ε.Ο.Σ. είναι να αναβιώσουμε παλιά μονοπάτια αναδεικνύοντας τα και φροντίζοντας σε πρώτο χρόνο να είναι προσβάσιμα από όλους».
«Με άριστα το 10, αυτή τη στιγμή τα μονοπάτια τα βαθμολογώ με μέσο όρο 8 σχετικά με τη συντήρηση»
«Ενώ αυτή τη στιγμή ο μέσος όρος των μονοπατιών όσον αφορά στη συντήρηση είναι 8, κάτι το οποίο σημαίνει ότι άλλα μονοπάτια είναι στο 10 και άλλα στο 6. Όσο περνάει βέβαια ο καιρός και η Πολιτεία δεν παίρνει τα κατάλληλα μέτρα αυτός ο μέσος όρος θα πέφτει. Σε μία συνάντηση σχετική με τη τουριστική ανάπτυξη, είχα αναφέρει σε δήμαρχο και Αντιπεριφερειάρχη ότι αν θέλουν τέτοιου είδους τουρισμό θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους σχετικά με το δίκτυο μονοπατιών», ανέφερε κλείνοντας ο πρόεδρος του Ε.Ο.Σ. της Ξάνθης.
Παύλος Μαραγκός
pmaragkos@empros.gr