Αρχική ΣΥΝΤΑΓΕΣ Σιροπιαστό τσουρέκι μπακλαβάς

Σιροπιαστό τσουρέκι μπακλαβάς

0

Για τη ζύμη:

-150 ml γάλα εβαπορέ light αραιωμένο ή φρέσκο γάλα πλήρες

-8 γρ ξηρή μαγιά (1 φακελάκι)

-70 γρ ζάχαρη

-2 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου

-1 κουταλάκι γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

-½ κουταλάκι γλυκού κακουλέ

-½ κουταλάκι γλυκού μαχλέπι

-4 βόλοι μαστίχα Χίου

-350 γρ αλεύρι δυνατό 14% πρωτεΐνες

-1 πρέζα αλάτι

-70 γρ βούτυρο σε κυβάκια θερμοκρασία δωματίου

Για τη γέμιση:

-50 γρ καρύδια ψημένα

-50 γρ αμύγδαλα ψημένα

-30 γρ φρυγανιά τριμμένη

-½ κουταλάκι γλυκού κανέλα

-¼ κουταλάκι γλυκού γαρύφαλλο

-1 πρέζα μοσχοκάρυδο

Για το σιρόπι:

-120 γρ ζάχαρη

-100 ml νερό

-1 φλούδα λεμονιού

-½ λεμονιού το χυμό

-1 στικ μικρό κανέλα

-2-3 γαρύφαλλα

-1 μικρό αυγό

Για τη ζύμη διαλύουμε στο ζεστό γάλα 1 κουταλιά σούπας ζάχαρη και τη μαγιά. Προσθέτουμε 3

κ.σ. αλεύρι να γίνει ένας ελαφρύς χυλός. Αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 10-15 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά (φουσκώνει λίγο το μείγμα και βγάζει φουσκάλες στη επιφάνεια).

Χτυπάμε στο γουδί ½ κουταλιά σούπας ζάχαρη με τους βόλους της μαστίχας να γίνουν σκόνη.

Όταν φουσκώσει η μαγιά προσθέτουμε στο αλεύρι την υπόλοιπη ζάχαρη, τα αυγά, τη βανίλια, το μαχλέπι, το κακουλέ τη μαστίχα Χίου, την πρέζα αλάτι και αφού τα ανακατέψουμε καλά τα ζυμώνουμε μαζί με τη μαγιά. Στο τέλος ενσωματώνουμε το βούτυρο σιγά σιγά και ζυμώνουμε καλά. Σκεπάζω τη ζύμη σε ζεστό μέρος για 2-3 ώρες να διπλασιαστεί σε όγκο.

Βάζουμε στον πολυκόφτη όλα τα υλικά της γέμισης και τα χτυπάμε να γίνουν χοντρά κομμάτια.

Για το σιρόπι στο κατσαρολάκι βράζουμε για 5 λεπτά τη ζάχαρη, το νερό, τη φλούδα, το χυμό του λεμονιού, την κανέλα και τα γαρύφαλλα. Αφήνουμε να κρυώσει.

Αφού φουσκώσει η ζύμη, την πλάθουμε και την ανοίγουμε σε ορθογώνιο σχήμα. Απλώνουμε μέσα τη γέμιση, πιέζουμε απαλά να κολλήσει στη ζύμη, πασπαλίζουμε λίγο νερό από πάνω καθώς και στην άκρη. Την τυλίγουμε σε ρολό από τη μεγάλη πλευρά και πιέζουμε στην άκρη να κολλήσει.

Κόβουμε το ρολό στη μέση, αφήνοντας το ένα άκρο ενωμένο και πλέκουμε τα δύο μέρη μεταξύ τους (ότι πέσει από τη γέμιση, το βάζουμε πάνω στη ζύμη). Το μεταφέρω σε φόρμα 11×35 εκ. με αντικολλητικό χαρτί, το σκεπάζουμε και το αφήνω να φουσκώσει για τελευταία φορά για 30 λεπτά. Το αλείφω με αυγό χτυπημένο με 1 κουταλιά σούπας νερό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 170°C για 35 λεπτά περίπου.

Το βγάζουμε, το αφήνουμε 5 λεπτά να κρυώσει και ρίχνουμε σιγά-σιγά το σιρόπι να πάει παντού.

Το αφήνουμε να κρυώσει τελείως και να απορροφήσει το σιρόπι πριν το κόψουμε.

  • «Τσιμπημένο» το φετινό πασχαλινό τραπέζι

    Στα 13 ευρώ η μέση τιμή στα αμνοερίφια  – «Ζεσταίνεται» η αγορά – Ξεκίνησαν οι…
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πικάντικο χοιρινό μαγειρεμένο σε μαύρη μπίρα

-Ένα κομμάτι χοιρινό λαιμό γύρο στα 3 κιλά -500 ml μαύρη μπύρα -3 μέτριες γλυκοπατάτες χον…