Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Ψάχνει χρηματοδότηση το κάμπινγκ Μυρωδάτου

Ψάχνει χρηματοδότηση το κάμπινγκ Μυρωδάτου

0

Ετοιμότητα για υποβολή του φακέλου και χρηματοδότηση από ΕΣΠΑ ή Leader δηλώνει ο δήμαρχος Αβδήρων Γ. Τσιτιρίδης

 

 Έως 1,3 εκ. ευρώ κοστολογείται ένα σύγχρονο κάμπινγκ

 

Το «φάντασμα» του κάμπινγκ Μυρωδάτου που «στοιχειώνει» τις τελευταίες τέσσερις τουλάχιστον δημοτικές αρχές του δήμου Αβδήρων αφού η προσπάθεια μίσθωσης ξεκίνησε από το 2008, ξύπνησε και πάλι στο δημοτικό συμβούλιο Αβδήρων μετά από ερώτηση της αντιπολίτευσης που έθεσε ερωτήματα στον δήμαρχο Γιώργο Τσιτιρίδη αναφορικά με το χρονικό της υπόθεσης αλλά και τι έχει γίνει επί των δύο θητειών του. Να σημειώσουμε ότι η υπόθεση κάμπινγκ Μυρωδάτου είναι «κόκκινο πανί» για την εκάστοτε αντιπολίτευση ανεξάρτητα αν κάποια από τις παρατάξεις, όπως η παράταξη Τσολακίδη διαχειρίστηκε το θέμα. Παράλληλα όμως αποτελεί «αγκάθι» και για την δημοτική αρχή αφού παρότι προσπάθησε να το δημοπρατήσει δύο φορές τελικά δεν κατάφερε γιατί προέκυπταν πάντα διάφορα κωλύματα και οι ανάδοχοι αποχωρούσαν.

1εκ. έως 1.300.000 ευρώ για ένα σύγχρονο κάμπινγκ – Εν αναμονή ΕΣΠΑ ή Leader

Απαντώντας ο δήμαρχος Γιώργος Τσιτιρίδης δεν μάσησε τα λόγια του ως προς τις προθέσεις αλλά και τα αντικειμενικά προβλήματα που υπάρχουν και επικεντρώνονται στο  εξής ένα: «Δει δη χρημάτων»! Ειδικότερα ο κ. Τσιτιρίδης δήλωσε ότι ο δήμος έχει κάνει όλη την προετοιμασία και πως έχει έτοιμες μελέτες και αρχιτεκτονικές αποτυπώσεις, συνολικά αλλά και τμηματικά για κάθε τι που θα συμπεριλαμβάνει ο χώρος. Είπε επίσης πως ο δήμος έχει την πρόθεση να το αξιοποιήσει γιατί θεωρεί ότι θα δώσει τουριστική υπεραξία στην περιοχή του Μυρωδάτου, ωστόσο το εγχείρημα που είναι ένα σύγχρονων προδιαγραφών κάμπινγκ, πρόσθεσε πως απαιτεί γενναία χρηματοδότηση της τάξης του 1εκ. έως 1.300.000 ευρώ που ο δήμος αδυνατεί να καλύψει από ίδιους πόρους. Για το λόγο αυτό βρίσκεται εν αναμονή πότε θ’ ανοίξουν οι Προσκλήσεις στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ ή στο πρόγραμμα Leader για να υποβάλλει με τον φάκελο την σχετική πρόταση για την χρηματοδότηση.

Από το 2008 κρατά η υπόθεση κάμπινγκ Μυρωδάτου

Να σημειώσουμε ότι κατά τη συζήτηση του θέματος ο κ. Κριτσίνης που έθεσε τα ερωτήματα μαζί με τον κ. Τσολακίδη (απουσίαζε από την συνεδρίαση) αναφέρθηκε και στην περίοδο 2008-2009 όταν έγινε προσπάθεια μίσθωσης και  σε τρεις διαγωνισμούς το 2016-2017 που ήταν άγονοι. Επίσης υπενθύμισε ότι όταν ήταν δήμαρχος ο κ. Τσολακίδης διεκδίκησε ο κ. Τσολακίδης τα μισθώματα από τον πρώτο ανάδοχο και έναν Βούλγαρο – συνεργάτη του αλλά τελικά ο δήμος έχασε την δίκη και αναγκάστηκε να πληρώσει τα δικαστικά έξοδα, επειδή δεν είχε γίνει παράδοση – παραλαβή.

Οι «περιπέτειες» επί εποχής Τσιτιρίδη  

Σ’ ότι αφορά τα δικά του πεπραγμένο ο κ. Τσιτιρίδης ανέφερε: «Αυτό που είχαμε κάνει εμείς, είναι ότι μισθώσαμε μια έκταση 30 στρεμμάτων προκειμένου να αξιοποιηθεί. Δεν νοικιάσαμε ένα κάμπινγκ που έχει μια άδεια λειτουργίας ως κάμπινγκ. Με μια έκταση 30 στρεμμάτων κάποιος θα μπορούσε να προχωρήσει στις ενέργειες για να πάρει την άδεια λειτουργίας σαν κάμπινγκ, να γίνουν κάποιες εργασίες που χρειάζονται (όπως ένας Compact Βιολογικός, οι περιφράξεις για τα ξύλινα σπιτάκια κλπ). Αυτό ήταν στην ευθύνη του επενδυτή που θα εκδήλωνε ενδιαφέρον και πάντα υπέγραφα μια Υπεύθυνη Δήλωση ότι είναι εν γνώσει του η κατάσταση και έπρεπε με τον νομικό του σύμβουλο και τον πολιτικό μηχανικό του να δει το ακίνητο και από εκεί και πέρα να κάνει κάποιες ενέργειες που χρειάζονται κάποιο χρόνο, αν θέλει να κάνει κάμπινγκ ή ο,τιδήποτε άλλο. Δεν ήταν αναγκαίο η συγκεκριμένη έκταση να χρησιμοποιηθεί σαν κάμπινγκ. Θα μπορούσε κάποιος να αξιοποιήσει το συγκεκριμένο ακίνητο και για κάποιον διαφορετικό σκοπό. Εμείς ποτέ δεν κάναμε διαγωνισμό που αφορούσε σε ένα αδειοδοτημένο κάμπινγκ, αλλά δίναμε μια έκταση 30 στρεμμάτων και τις δυο φορές. Την πρώτη φορά ήταν ο κ. Ιατράκης που είχε πλειοδοτήσει αλλά τελικά δεν έκανε τίποτα και την δεύτερη φορά ήταν ένας άλλος δημότης από την περιοχή με συνεργάτες – τις περισσότερες φορές – από την Βουλγαρία από ό,τι αντιλαμβανόμασταν».

Τι έχει γίνει και τι σχεδιάζεται

Σ’ ότι αφορά τις διαδικασίες στις οποίες προέβη ο δήμος για να ξεκαθαρίσει τα νομικά κωλύματα που υπήρχαν με την συγκεκριμένη έκταση των 30 στρεμμάτων ο κ. Τσιτιρίδης σημείωσε: «Εμείς ξεκαθαρίσαμε κάποια πράγματα αναφορικά με την συγκεκριμένη έκταση. Την δηλώσαμε στο Κτηματολόγιο που «έτρεξε» στην περιοχή του Δήμου Αβδήρων, ως ένα ξεχωριστό αυτόνομο κομμάτι 30 στρεμμάτων και ξεκινήσαμε όλες τις διαδικασίες με την Τεχνική Υπηρεσία και τους συνεργάτες μας προκειμένου να γίνουν όλες οι αρχιτεκτονικές αποτυπώσεις και ο προϋπολογισμός προκειμένου να γίνει ένα κάμπινγκ, ακριβώς επειδή επιθυμούσαμε έναν χώρο που θα έχει τουλάχιστον 30 ξύλινα σπιτάκια. Υπήρχαν όλα τα σκαριφήματα για χώρους για τροχόσπιτα, ένα σούπερ μάρκετ, ένα εστιατόριο, μια μικρή παιδική χαρά (ενώ επιθυμούμε και ένα υπαίθριο σινεμά), μια πισίνα, για τον βιολογικό που είναι απαραίτητος, τις ηλεκτρομηχανολογικές, εργασίες που πρέπει να γίνουν, την περίφραξη και ο προϋπολογισμός για αυτό βγαίνει γύρω στο 1.000.000 με 1.300.000 ευρώ, σύμφωνα με τις μελέτες που έκανε η Τεχνική Υπηρεσία».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης για έγκριση Προϋπολογισμού 2025

Κλήση σε ειδική συνεδρίαση για την έγκριση του προϋπολογισμού και του Ολοκληρωμένου Πλαισί…