Μουσική αναδρομή
Έφυγε η Ρένα Κουμιώτη, η αγαπημένη τραγουδίστρια του νέου κύματος και όχι μόνον. Εκπρόσωπος μιας εποχής που έφυγε κι αυτή οριστικά.
Θα θυμάμαι με νοσταλγία τη σεμνή καλλιτέχνιδα, όταν θα ακούω τα μελωδικά ερωτικά τραγούδια που ερμήνευσε με την απαράμιλλη αισθαντική φωνή της.
Τη γνώρισα στις μπουάτ της Αθήνας μαζί τότε με όλους τους άλλους τραγουδιστές, Γιώργο Ζωγράφο, Καίτη Χωματά, Διον.Σαββόπουλο, Γ.Τζαβέλα και άλλους πολλούς.
Άνθρωποι και μνήμες μιας άλλης, διαφορετικής εποχής όταν ακόμη ο ήχος της κιθάρας ήταν ζωντανός όπως και του πιάνου.
Ελάχιστοι πλέον έχουν απομείνει από εκείνη την εποχή, το έργο τους όμως υπάρχει και συγκινεί ακόμη.
Γ.Δ.
Τα προβλήματα της κοινωνίας
Και μπορεί όλα να έχουν σχέση με την πολιτική και τους πολιτικούς όμως την κοινωνία την απασχολούν πολλά προβλήματα. Προβλήματα επιβίωσης από την ακρίβεια που κατατρώει τις όποιες αυξήσεις στον κατώτερο μισθό, προβλήματα ανεργίας ειδικά στους νέους. Το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη έφερε στο προσκήνιο ζητήματα ανασφάλειας και έλλειψης εμπιστοσύνης προς το κράτος. Διαπιστώνει κανείς μια κατήφεια μια διάθεση παραίτησης. Η εγκληματικότητα ιδιαίτερα κατά των ανήλικων έχει γίνει καθημερινό φαινόμενο. Κάθε μέρα ξεσπά και μια νέα υπόθεσης εκβιασμού, σεξουαλικής κακοποίησης ή bulling στα σχολεία.
Βλέπουμε το πιο σκληρό και άγριο κοινωνικό πρόσωπο και τρομάζουμε. Είναι γεγονός ότι πάντα υπήρχε αυτό αλλά ήταν κρυμμένο και τα θύματα δεν μιλούσαν από τον φόβο και την κοινωνική κατακραυγή αλλά τώρα το κακό έχει παραγίνει!.
Μ.Ξ.
Ήρθε η βροχή
Την περίμεναν πως και πως οι αγρότες μας τη βροχή.
Να βρέξει θέλαν αρκετά, σιγανή και επί πολλές ώρες για να ποτιστεί η γη και γεμίσουν οι υδροφόροι ορίζοντες.
Κι αυτή η προσδοκία και αναμονή τους τελικά ικανοποιήθηκε κατά το μεγαλύτερο μέρος.
Η αλήθεια είναι πως λείπουν οι βροχές τα τελευταία χρόνια και το νερό είναι απαραίτητο για τη γεωργία και κτηνοτροφία.
Βέβαια υπάρχουν οι γεωτρήσεις που όσο πάνε κατεβαίνουν περισσότερο πιο κάτω και το νερό πλέον κοστίζει ακριβά.
Τέλος πάντων, βροχή είχαμε, μια σημαντική λύση δόθηκε.
Γ.Δ.
Σιγά το καλσόν…
Σιγά μη φοβήθηκαν τις δηλώσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και τρομάξουν οι καταπατητές και αυθαίρετα κτίρια που έχουν κτίσει στα δάση.
Το εν λόγω υπουργείο, φυσικά και από τα πλέον αναξιόπιστα, δήλωσε πως μετά τη νέα παράταση που έδωσε στους καταπατητές, όταν αυτή λήξει θα κατεδαφίσει τα αυθαίρετα!!
Σιγά το καλσόν κύριοι.
Πιο ήρεμα, τους φοβερήσατε τους αυθαίρετους και τους τρομάξατε. Γι’ αυτό και χαμογελούν ειρωνικά και σας χλευάζουν.
Διότι τελικά, μόνον αυτό σας έμεινε. Η χλεύη από τους νομοταγείς πολίτες που δεν έχει όριο η κοροϊδία σας προς αυτούς.
Μάλιστα, όλων των κυβερνήσεων οι αρμόδιοι που τα βρίσκουν μια χαρά με τους καταπατητές και αυθαίρετους οικιστές.
-Ντροπή διαχρονική.
Γ.Δ.
«Μηχανικοί είστε, βάλτε ένα χεράκι βοήθειας»
Το τηλεφώνημα αυτό ήταν βραδινό και λίγο καθυστερημένο χρονικά, μια και αναφερόταν ο συνομιλητής μου για το δημοσίευμα της Παρασκευής 24 Μαρτίου 2023.
Το σχετικό ρεπορτάζ αναφερόταν στις φοιτητικές εστίες της Πολυτεχνικής Σχολής στην περιοχή «Πέρα Αμπέλια» οι οποίες έχουν ορισμένα προβλήματα και χρειάζονται παρεμβάσεις για να διορθωθούν.
Ο συμπολίτης μας λοιπόν σ’ αυτό το θέμα έκανε την τηλεφωνική του παρέμβαση μ’ ένα ύφος πατρικό, ευγενικό, λέγοντας κάτι αναπάντεχο όπως «Μηχανικοί είναι, ας βάλουν ένα χεράκι κάποια απλά πράγματα να τα διορθώσουν οι ίδιοι. Ευκαιρία να κάνουν και πρακτική άσκηση».
Ο βραδινός «επισκέπτης» από το ύφος του, σοβαρό και ευγενικό, πιστεύω πως αυτό που είπε το έλεγε γιατί το πίστευε.
Γ.Δ.
Φτιάξτε πεζόδρομους
Η πόλη της Ξάνθης δε μπορεί να είναι υπερήφανη για τους όποιους πεζόδρομους διαθέτει.
Κατ’ αρχάς είναι ελάχιστοι και κατά δεύτερο λόγο είναι εν μέρει πεζόδρομοι, όχι 100%. Μάλιστα τις βραδινές ώρες μεταβάλλονται σε υπαίθρια πάρκινγκ Ι.Χ. αυτοκινήτων, κυρίως η Δαγκλή.
Άρα η πόλη χρειάζεται πεζόδρομους για να κυκλοφορεί ο κόσμος, οι δημότες με άνεση, χωρίς τον φόβο για εμφάνιση αυτοκινήτων κάθε κατηγορίας και μοτοποδηλάτων επίσης.
Γνωστό επίσης είναι πως η πόλη μας δεν έχει επεκταθεί από την Παλιά προς τη νέα με σωστό τρόπο, όμως κάποιες αποφάσεις θα πρέπει να παρθούν και να υλοποιηθούν νέοι πεζόδρομοι.
Θα πρέπει να γίνει συνείδηση σε όλους, δήμο και δημότες ότι το αυτοκίνητο δεν είναι η προτεραιότητα, αλλά η άνετη κυκλοφορία των δημοτών στην πόλη τους.
Γ.Δ.
Για τους πεζόδρομους και πεζοδρόμια
Και για να δείξω την αξία του περπατήματος, του ποδηλάτου, παραθέτω ένα παράδειγμα από την Οκλαχόμα της Αμερικής. Διαβάστε και βγάλτε τα συμπεράσματά σας αγαπητοί συμπολίτες και δημοτικοί άρχοντες βεβαίως.
«Κάποτε η Οκλαχόμα είχε ένα από τα υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας ενηλίκων στις ΗΠΑ. Μάλιστα το 2008, o τότε δήμαρχος Μικ Κόρνετ προκάλεσε τους κατοίκους να χάσουν συλλογικά ένα εκατομμύριο κιλά ξεκινώντας μια εκστρατεία η οποία περιελάμβανε πολύ περισσότερα από απλά μηνύματα: έχτισε πάρκα πρόσθεσε πεζοδρόμια και επένδυσε σε νέα μονοπάτια τρεξίματος και ποδηλασίας. Στόχος του να μετατρέψει ένα περιβάλλον που μέχρι τότε ήταν σχεδιασμένο με βάση τα αυτοκίνητα, σε έναν παράδεισο για περπάτημα. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Μέσα σε τέσσερα χρόνια o στόχος απώλειας βάρους είχε επιτευχθεί και μεταξύ 2014 και 2017 παρατηρήθηκε μείωση των θανάτων από εγκεφαλικά και καρδιαγγειακά νοσήματα, καθώς και βελτιώσεις στα συνολικά ποσοστά θνησιμότητας. Αν και υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος, o συνεχιζόμενος αστικός μετασχηματισμός της πόλης οδηγεί σε κάτι που οι ερευνητές έχουν πει από καιρό: Τα δομημένα περιβάλλοντα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη σωματική και ψυχική υγεία μιας κοινότητας».
Ν.Δ.
Η μοίρα των μοναχικών
Η είδηση τραγική στη λιτότητά της «μετά από 20 μέρες βρήκαν νεκρό 80χρονο που έμενε μόνος του…»
Το πού συνέβη, δεν έχει σημασία.
Πρόκειται για μια σύγχρονη, του καιρού μας πραγματικότητα και συμβαίνει όλο και πιο συχνά πλέον.
Πρόκειται για τον ηλικιωμένο μιας κάποιας ηλικίας που μένει μόνος μετά το θάνατο της ή του συντρόφου. Αρχίζει το άτομο να κλείνεται στον εαυτό του, να μειώνει τις εξόδους και τις παρέες, αρχίζει η κατάθλιψη της μοναχικής παρουσίας.
Με δυο λόγια αρχίζει το δράμα το οποίο μεγαλώνει στα χωριά γιατί δεν υπάρχουν διέξοδοι, τα καφενεία όσα δε κλείσαν υπολειτουργούν, ο Χειμώνας επιβαρύνει το όλο πρόβλημα και το άσχημο τέλος δεν αργεί.
Μάλιστα, εάν τα παιδιά ζουν μακριά τότε τα πράγματα είναι ακόμη πιο προβληματικά και η μοίρα των μοναχικών ηλικιωμένων δεδομένη ως προς την κατάληξη.
Δυσάρεστα όλα αυτά, το γνωρίζω, όμως πιο δυσάρεστη είναι η πραγματικότητα την οποία δεν πρέπει να κρύβουμε.
Γ.Δ.
Εκσυγχρονιστείτε
Μπορεί οι εθνικές εκλογές να προηγούνται των αυτοδιοικητικών όμως ο προεκλογικός αγώνας των υποψηφίων δημάρχων είναι σε εξέλιξη και με πολύ ένταση. Μαζέματα, τραπέζια σε ταβέρνες και οι απαραίτητες φωτογραφίες και αναρτήσεις στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης δίνουν και παίρνουν, στην προσπάθειά τους να κλείσουν συνδυασμούς. Πράγμα διόλου εύκολο γιατί η ζήτηση είναι μεγάλη και η προσφορά μικρή. Ιδιαίτερα στις γυναίκες όταν μάλιστα ανεβαίνει η ποσόστωση και οι υποψήφιοι δήμαρχοι θα πρέπει να έχουν ακόμη περισσότερες γυναίκας στο συνδυασμό τους. Αυτό που βλέπουμε και δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό είναι ότι οι περισσότεροι υποψήφιοι δήμαρχοι δεν έχουν εκσυγχρονίσει καθόλου τον τρόπο «αλίευσης» υποψηφίων αλλά και τον τρόπο που κάνουν αντιπολίτευση. Μεταχειρίζονται τα ίδια παλαιοκομματικά και αναχρονιστικά μέσα και κλισέ. Κάποιοι ξεθάβουν παλιές ιστορίες ίσα ίσα για να παίξουν στην τοπική επικαιρότητα. Καμιά νέα πρόταση, καμία ανανέωση μόνο μια ανακύκλωση πολιτικής επαρχιώτικης μιζέριας.
Αγνοούν ότι δεν απευθύνονται μόνο σε όσους έζησαν τα πράσινα και τα μπλε καφενεία αλλά και σε νέους ανθρώπους με ανοιχτούς ορίζοντες που θέλουν πρόοδο και ευημερία. Αυτοί είναι το μέλλον και θέλουν να τους εκπροσωπούν πολιτικοί με όραμα, γνώση και αξιοπιστία.
Μ.Ξ.