Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 1 Απριλίου 2023

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 1 Απριλίου 2023

0

Ν.Δ. και Τοπική Αυτοδιοίκηση
Σε σοβαρό πρόβλημα έχει μεταβληθεί για την τοπική Νέα Δημοκρατία η πληθώρα υποψηφίων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που προέρχονται από τις τάξεις της.
Αρχής γενομένης από τον δήμο Ξάνθης, Τσέπελης και Δημαρχόπουλος όπως και Λύρατζης (ως ένας των τριών), είναι δικοί της άνθρωποι.
Αν δε συμπεριλάβουμε και τον Στράτο Κοντό, τότε κλείνει ο κύκλος και οι τρεις επικεφαλής είναι φίλα προσκείμενοι στη Ν.Δ. συν του Λύρατζη ως μέλους της τριάδος «Πάμε Μπροστά».
Βέβαια, είναι γνωστό ότι στις δημοτικές εκλογές στις μικρές πόλεις τα κόμματα δεν ασχολούνται άμεσα κι ούτε δίνουν χρίσματα σε υποψήφιους και ούτε το επιδιώκουν και οι παρατάξεις διότι οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι προέρχονται απ’ όλο το πολιτικό φάσμα.
Γ.Δ.


Εν αναμονή
Πρόβλημα όμως θα υπάρξει για άλλη μια φορά στις εκλογές για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.
Μέτιος και Τοψίδης προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατική παράταξη γι’ αυτό η σύγκρουσή τους είναι και ενδοοικογενειακή. Βέβαια ο Μέτιος υπερτερεί διότι έχει την απόλυτη και εμφανή στήριξη της Ν.Δ. και του Μητσοτάκη προσωπικά.
Από την άλλη, εκτός των δύο παραπάνω υποψηφίων, κανείς άλλος δεν έχει εμφανιστεί μέχρι στιγμής για να δηλώσει την κάθοδό του. Ο πρώην δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης και ο Κ.Κατσιμίγας μάλλον περιμένουν το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών και τις όποιες εξελίξεις υπάρξουν.
-Εν αναμονή λοιπόν κι εδώ.
Γ.Δ.


Αγωνία για δύο κόμματα
Είναι θέμα ημερών ή και ωρών, σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, να ανακοινωθούν τα ψηφοδέλτια τόσο της Ν.Δ. όσο και του ΣΥΡΙΖΑ για το νομό μας.
Στην ίδια αναμονή βρίσκονται βέβαια και στη γειτονική Ροδόπη γι’ αυτό και περιμένουν να μάθουν ποιοι θα είναι αυτοί που θα ξεκινήσουν επίσημα τον προεκλογικό τους αγώνα.
Βέβαια συνδυασμούς δεν έχουν ανακοινώσει ακόμη το ΜέΡΑ25 του Γ.Βαρουφάκη και το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου «Ελληνική Λύση».
Προφανώς θα υπάρξουν και άλλα μικρά νεοφανή κόμματα από αριστερά και δεξιά, όπως και οικολογίας «Πράσινα και Μωβ». Με δυο  λόγια, ο μπαξές ο προεκλογικός θα έχει απ’ όλα τα φρούτα. Από τους ψηφοφόρους, εμάς, εξαρτάται ποιο θα διαλέξουμε.
Γ.Δ.


Για τους πελάτες το κάνει
Έχει απόλυτο δίκιο ο Δημήτρης Παπαδημούλης για την πρωτοβουλία που ανέλαβε στο Ευρωκοινοβούλιο να μπλοκάρει τη χρηματοδότηση για τον φράχτη στον Έβρο. Γιατί αν θωρακιστούν τα σύνορα, πώς θα φτάσουν στην Αθήνα οι εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες;
Και τότε σε ποιους θα νοικιάσει τα σπίτια που έχει ο Παπαδημούλης στην Πατησίων, στην Κυψέλη και σε άλλες περιοχές;
Προφανώς τον έχουν παρεξηγήσει. Δεν στρέφεται κατά της ασφάλειας της χώρας αλλά προσπαθεί να δώσει πνοή στην οικονομία (του) μέσω των μαζικών αφίξεων τουριστών από το Αφγανιστάν, το Μπαγκλαντές και το Πακιστάν.
«Κάτω τα χέρια από τον Παπαδημούλη» λοιπόν, την πελατεία του θέλει να εξασφαλίσει ο άνθρωπος…


Νέο κόμμα «Πράσινο και Μωβ»
Το σύστημα της διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών της 21ης Μαΐου, της απλής αναλογικής, είναι η αιτία να εμφανίζονται νέα κόμματα. Πρόσφατο και όχι τελευταίο το «Πράσινο και Μωβ». Ιδού και κάποια στοιχεία για την ταυτότητά τους:
Στα ψηφοδέλτια του κόμματος Πράσινο & Μωβ συμμετέχουν «τόσο παλιότερα όσο και πολλά νέα στελέχη του οικολογικού-πράσινου, φιλοευρωπαϊκού και φιλοζωικού χώρου που σήμερα αποτελούν την Ομάδα των Πράσινων / EFA στο Ευρωκοινοβούλιο. Συμμετέχουν: δύο πρώην ευρωβουλευτές, οι Μιχάλης Τρεμόπουλος και Νίκος Χρυσόγελος. Ο πρώην δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης. Πολλά στελέχη της αυτοδιοίκησης που έχουν ιδρύσει το δίκτυο 72 πράσινων αυτοδιοικητικών. Ενεργοί πολίτες σε θέματα δημοκρατίας, δικαιωμάτων, προστασίας του ανθρώπου, της φύσης και των ζώων. Πανεπιστημιακοί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ακτιβιστές, άνθρωποι της κοινωνίας των πολιτών, στελέχη που ξεκινώντας από διαφορετικές αφετηρίες, κοινωνικές και πολιτικές, συναντώνται σε μια συμμαχία επτά πολιτικών δυνάμεων: Οικολόγοι Πράσινοι, Πράσινοι, Πράσινοι-Αλληλεγγύη, Πειρατές, Κόμμα για τα Ζώα, Βολτ Ελλάδας και Κύκλος – Οικοφεμινιστικό Κίνημα».
Συνεπικεφαλής στο Πράσινο & Μωβ είναι ο Δομήνικος Χρυσίδης (επιστήμονας κοινωνικής πολιτικής, που ειδικεύεται σε θέματα αξιολόγησης δημόσιων πολιτικών, διεθνούς ανάπτυξης και βιωσιμότητας) και η Βασιλική Γραμματικογιάννη (δημοσιογράφος, που ειδικεύεται σε περιβαλλοντικά θέματα).
Γ.Δ.


Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την μίσθωση του Ξενία
Η ΕΤΑΔ ΑΕ έβγαλε την προκήρυξη ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την μίσθωση του Ξενία της Ξάνθης. Η μίσθωση θα είναι για 20 έτη ενώ η προθεσμία υποβολή του φακέλου είναι έως την Παρασκευή 28 Απριλίου 2023.  Όπως αναφέρεται στην προκήρυξη ο ανάδοχος θα αναλάβει τις δαπάνες για την πιθανή ανακατασκευή/ανακαίνιση και λειτουργία του
ακινήτου με βάση την ήδη πραγματοποιηθείσα δόμηση. Να σημειώσουμε ότι νυν εκμισθωτής είναι Ξανθιώτης επιχειρηματίας και το έχει εκμισθώσει από εταιρεία που είχαν συστήσει δύο επίσης γνωστά άτομα στην κοινωνία της Ξάνθης. Η παρούσα δυναμικότητά του ανέρχεται σε 24 δωμάτια – 43 κλίνες, ανήκει στην κατηγορία των 4 αστέρων και διαθέτει εστιατόριο, καφετέρια-μπαρ και αίθουσα συνεδριάσεων/εκδηλώσεων. Επιπρόσθετα να σημειώσουμε ότι ο εξοπλισμός ανήκει στον παρόντα εκμισθωτή.
Μ.Ξ. 


Ο φράκτης του Έβρου στην προεκλογική αντιπαράθεση
Ο φράκτης στον Έβρο μπαίνει στην προεκλογική ατζέντα αντιπαράθεσης Το θέμα άνοιξε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδούλης που εισηγήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τροπολογία που προέρχεται από την Ευρωομάδα της Αριστεράς και προτείνει να σταματήσει η χρηματοδότηση φραχτών στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, μια πρόταση που αν εγκριθεί, αναμένεται να επηρεάσει και τον φράκτη του Έβρου.
Το «μπλόκο» που επιχειρεί στα στήσει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε την έντονη αντίδραση από την κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός στην περιοδεία του στον Έβρο ξεκαθάρισε ότι ο φράκτης θα ολοκληρωθεί είτε με ευρωπαϊκά χρήματα είτε με εθνικά δηλαδή των Ελλήνων φορολογουμένων. Ο κ. Τσίπρας δεν έχει τοποθετηθεί προφανώς γιατί στο θέμα της αντιμετώπισης του Μεταναστευτικού ο ΣΥΡΙΖΑ έχει άλλη άποψη και είναι κατά των φρακτών. Όλοι όμως είδαμε που μας οδήγησαν αυτές οι …θεωρίες του ΣΥΡΙΖΑ που μπερδεύουν τον ανθρωπισμό με την εθνική ασφάλεια και την συνταγματική υποχρέωση μιας χώρας να διαφυλάξει τα σύνορά της.
Μ.Ξ. 


Ανανέωση ή με το ίδιο πλήρωμα;
Είναι ένα ερώτημα αυτό για τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων που καλούνται να το δουν και προφανώς το συζητούν με το επιτελείο τους. Το θέμα λοιπόν είναι εάν θα πρέπει να προχωρήσουν σε ανανέωση του συνδυασμού τους ή να στηριχτούν στην εκλογική αναμέτρηση με τα ίδια πρόσωπα που επιτυχώς έδωσαν τον αγώνα του 2019.
Βέβαια, όπως φαίνεται ήδη, σε ό,τι αφορά τον Τσέπελη, ο βασικός κορμός των υποψηφίων θα παραμείνει και θα γίνει μια μικρή σχετική ανανέωση. Εξάλλου ομάδα που κερδίζει δεν την αλλάζεις.
Από τη δική του πλευρά ο Μελισσόπουλος θα φτιάξει ένα νέο κορμό υποψηφίων με τα «γερά» ονόματα των τριών προηγούμενων συνδυασμών και θα συμπληρώσει με αντιπροσωπευτικούς των τριών παρατάξεων.
Τώρα με τον Δημαρχόπουλο, μάλλον ο συνδυασμός του θ’ αποτελείται, όπως ο ίδιος λέει, από νέα άτομα σε ηλικία. Αφήνουμε την περίπτωση του Στράτου Κοντού αναμένοντας την όποια απόφασή του.
Γ.Δ.


Περί Μεταρρυθμίσεων Ι
Συμπολίτης μας γράφει: «Διάβασα πρόσφατα στην Εφημερίδα σας ένα  σχόλιο για το σημαντικό θέμα της Μεταρρύθμισης και αυτό μου έδωσε το έναυσμα να σας αποστείλω την επιστολή μου».
Η επιστολή: «Η παραφθορά των λέξεων και εννοιών- σκόπιμη ή μη- οδηγεί αναπόφευκτα σε σύγχυση, ασυνεννοησία και εν τέλει διαστρεβλώνει την πραγματικότητα. Η έννοια της μεταρρύθμισης συγκαταλέγεται ανάμεσα σε αυτές που έχουν δεινοπαθήσει στα μεταπολιτευτικά χρόνια σε τέτοιον βαθμό ώστε κανείς να μην μπορεί πλέον εύκολα να δώσει σαφή ορισμό για το περιεχόμενό της. Έχει ταυτιστεί με βαρύγδουπες και οραματικές εξαγγελίες που μένουν πάντα στα χαρτιά, όπως η περίφημη «επανίδρυση του κράτους». Σε άλλες περιπτώσεις βαφτίζονται «μεταρρυθμίσεις» μικρές παρεμβάσεις, αλλαγές μικρού βεληνεκούς- όχι πάντα προς τη σωστή κατεύθυνση- που πόρρω απέχουν από τις βαθιές, συχνά επώδυνες αλλά αναγκαίες τομές που έχει ανάγκη η χώρα. Αποτέλεσμα του στρουθοκαμηλισμού η διαιώνιση μεγάλων κενών και ελλείψεων σε τομείς όπως η δημόσια διοίκηση».
Χ.Δ.


Περί Μεταρρυθμίσεων ΙΙ
«Τις χρόνιες αυτές παθογένειες διαπιστώνει και το Ελεγκτικό Συνέδριο στην ετήσια έκθεσή του χωρίς να περιορίζεται μόνο στη διάγνωση. Προτείνει και «φάρμακα», τα οποία όμως κανείς δεν φαίνεται πρόθυμος να τα χορηγήσει, όπως αποδεικνύεται ιστορικά.
Σύμφωνα με τη διαΝΕΟσις, τα τελευταία 200 χρόνια οι «μεταρρυθμίσεις που άλλαξαν την Ελλάδα» ήταν μόλις 10. Από την τελευταία μάλιστα εξ αυτών, την καθιέρωση του ΑΣΕΠ, μας χωρίζουν ήδη 29 χρόνια. Εάν η Ιστορία είχε ακολουθήσει διαφορετική πορεία οι συγγραφείς του έργου θα περιελάμβαναν και την περίφημη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού, το 2001, η οποία επιβλήθηκε τελικά βιαίως και εξωγενώς πολλά χρόνια μετά και με πολύ μεγαλύτερο κόστος.
Πώς θα είχε εξελιχθεί η πορεία της οικονομίας αν είχε περάσει η μεταρρύθμιση; Θα είχε αποφευχθεί η χρεοκοπία; Η πιο πιθανή απάντηση είναι πως ναι. Το κρίσιμο ερώτημα δεν είναι όμως αυτό, αλλά γιατί το πολιτικό σύστημα αρνείται διαχρονικά να πειστεί και να πείσει για την αναγκαιότητα κρίσιμων αλλαγών».
Χ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Απόφαση- σταθμός Όταν οι θεσμοί της Πολιτείας λειτουργούν σωστά, τότε η Δημοκρατία υπάρχει…