Αρχική ΣΥΝΤΑΓΕΣ Πασχαλινή χορτόπιτα με αυγά

Πασχαλινή χορτόπιτα με αυγά

0

-5 φλ. αλεύρι χωριάτικο

-1 κουταλάκι αλάτι

-1/3 φλ. ελαιόλαδο

-2 κουταλιές ξίδι

-1 1/4 φλ. χλιαρό νερό

Για τη γέμιση

1/3 φλ. ελαιόλαδο

3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

3 δέσμες σπανάκι

2 δέσμες σέσκουλα

4 κουταλιές πλιγούρι

2 κουταλιές φρέσκο άνηθο ψιλοκομμένο

1 κιλό μυζήθρα

9 αυγά

1 φλ. παρμεζάνα τριμμένη

1 πρέζα μοσχοκάρυδο

αλάτι, πιπέρι

Για τη ζύμη: Κοσκινίζετε το αλεύρι με το αλάτι, Ρίχνετε το ξίδι, το λάδι και τρίβετε με τις παλάμες σας μέχρι να σχηματιστούν χοντρά ψίχουλα. Ανακατεύετε και  βάζετε λίγο λίγο το νερό. Μεταφέρετε το μίγμα στον πάγκο εργασίας σας και ζυμώνετε καλά για 5 περίπου λεπτά μέχρι να φτιάξετε μια μαλακή ζύμη που να μην κολλά στα χέρια σας. Την πλάθετε σε μπάλα, την αλείφετε με λίγο λάδι και την αφήνετε να ξεκουραστεί για περίπου 30 λεπτά.

Για τη γέμιση: Κόβετε το σπανάκι και τα σέσκουλα σε χοντρά κομμάτια. Τα βάζετε σε μία μεγάλη κατσαρόλα χωρίς νερό και τα αφήνετε να βράσουν για 10-12 λεπτά. Προσθέτετε 1 κουταλάκι αλάτι και βράζετε για ακόμα 2 λεπτά. Τα αφήνετε λίγο να κρυώσουν, τα σουρώνετε και τα ψιλοκόβετε. Τα πιέζετε με τις παλάμες για να φύγει όλο το επιπλέον νερό. Σε ένα μεγάλο τηγάνι, σοτάρετε σε ελαιόλαδο τα κρεμμυδάκια για 2-3 λεπτά. Προσθέτετε το σπανάκι και τα σέσκουλα και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 2 -3 λεπτά. Βάζετε τον άνηθο, 1/2 κουταλάκι αλάτι και μία πρέζα πιπέρι. Σουρώνετε και αφήνετε το μίγμα να κρυώσει. Χτυπάτε 2 αυγά και τα προσθέτετε στο μίγμα μαζί με το 1/3 της παρμεζάνας και το πλιγούρι. Ανακατεύετε καλά. Αναμιγνύετε την μυζήθρα, 2 αυγά, το 1/3 παρμεζάνας, το μοσχοκάρυδο, 1 κουταλάκι αλάτι και 1 πρέζα πιπέρι κι ανακατεύετε.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°. Λαδώνετε ένα στρογγυλό ταψί 24εκ. με αποσπώμενη βάση.

Μοιράζετε τη ζύμη στα 4 και την πλάθετε σε μπαλίτσες. Ανοίγετε πολύ λεπτό φύλλο, αλείφετε με ελαιόλαδο, τοποθετείτε και το δεύτερο, αλείφοντας και πάλι, απλώνετε τη γέμιση των χόρτων και από πάνω το μείγμα της μυζήθρας και κάνετε 5 βαθουλώματα όπου βάζετε τα βρασμένα αυγά τα οποία πασπαλίζετε με παρμεζάνα. Καλύπτετε με το τρίτο λεπτό φύλλο και αλείφετε με ελαιόλαδο. Τοποθετείτε επάνω το τελευταίο φύλλο. Αφήνετε 2 ½ εκ. ζύμης γύρω – γύρω από το ταψί και κόβετε την υπόλοιπη. (Αν θέλετε κάνετε σχέδια πάνω από την πίτα). Τυλίγετε τη ζύμη και αλείφετε την πίτα με ελαιόλαδο. Ψήνετε για 1 ώρα και 10 λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδίσει καλά η πίτα.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μπιφτέκια σολομού

-500 gr. φιλέτο σολομού ψιλοκομμένο σαν κιμάς -2 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα -1/2 χούφτα …