Στον Ιερό Ναό Αγίου Βλασίου Ξάνθης την Παρασκευή 7 Απριλίου στις 7:00μ.μ.
Ο Σύλλογος Ιεροψαλτών Ξάνθης «Γρηγόριος ο Πρωτοψάλτης» διοργανώνει ψαλτική εκδήλωση με τον τίτλο «Πορεία προς την Ανάσταση» στον Ιερό Ναό Αγίου Βλασίου Ξάνθης την Παρασκευή 7 Απριλίου στις 19:00. Η χορωδία του Συλλόγου θα αποδώσει ύμνους του Τριωδίου και της Μεγάλης Εβδομάδας εν όψει των μεγάλων εκκλησιαστικών γεγονότων της Σταύρωσης και της Ανάστασης του Κυρίου.
Η περίοδος των περιοριστικών μέτρων του κορωνοϊού δεν επέτρεψε συν τοις άλλοις και τις χορωδιακές συναντήσεις, μη δίνοντας την δυνατότητα στα μέλη του Συλλόγου να γιορτάσουν την συμπλήρωση 30 χρόνων από την ίδρυση του Ιεροψαλτικού Συλλόγου Ξάνθης το 1992. Την έναρξη των ψαλτικών συναυλιακών εμφανίσεων έδωσε η πρόσκληση του Συλλόγου Ιεροψαλτών Ορεστιάδος «Θρασύβουλος Στανίτσας» στις 26 Μαρτίου με την εκδήλωση στον Μητροπολιτικό Ναό Ορεστιάδας υπό τον τίτλο «Το στάδιον των αρετών ηνέωκται» και θεματολογία από την υμνολογία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Στην εν λόγω εκδήλωση είχαμε την χαρά να συμψάλλουμε με τους συναδέλφους του Έβρου και της Κομοτηνής, ανοίγοντας ουσιαστικά τον δρόμο για την μεγάλη 1 η Συνάντηση Βυζαντινών Χορωδιών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην μνήμη του Άρχοντος Πρωτοψάλτου της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως, Χαρίλαου Ταλιαδώρου.
Όπως υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Σύλλογου Ιεροψαλτών Ξάνθης, Χαράλαμπος Διαφωνίδης, «Στην εν λόγω εκδήλωση είχαμε την χαρά να συμψάλλουμε με τους συναδέλφους του Έβρου και της Κομοτηνής, ανοίγοντας ουσιαστικά τον δρόμο για την μεγάλη 1 η Συνάντηση Βυζαντινών Χορωδιών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην μνήμη του Άρχοντος Πρωτοψάλτου της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως, Χαρίλαου Ταλιαδώρου. Η σύμπραξη και η συμψαλμώδηση μετά από τόσα χρόνια φαίνεται ότι γέννησε την διάθεση να συνεχιστούν αυτές οι ετήσιες συναντήσεις σε άλλη Περιφερειακή Ενότητα κάθε χρόνο, ώστε να φέρνουν κοντά όχι μόνο τους ιεροψάλτες της επαρχίας, αλλά και το κοινό σε επαφή με μια ιδιαίτερη και παρεξηγημένη τέχνη και επιστήμη, που έλκει την καταγωγή της από τις αρχαιοελληνικές αρμονικές πραγματείες, την βυζαντινή μεγαλοπρέπεια, την ανατολίτικη ώσμωση των εθνοτικών ομάδων της ανατολικής Μεσογείου, που διαθέτει το αρχαιότερο εν χρήσει μουσικό αλφάβητο και πέρα από ένα μέσο προσευχής και εκκλησιαστικής λατρείας είναι μια κιβωτός της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς του Ελληνισμού».