Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ξάνθη: Χωρίς πολλά «πήγαινε έλα» και το φετινό Πάσχα  

Ξάνθη: Χωρίς πολλά «πήγαινε έλα» και το φετινό Πάσχα  

0

Υποτονικότατο το  ενδιαφέρον για  εκδρομές και για κρατήσεις – Αγώνα δίνουν τα τουριστικά γραφεία για να κλείσουν μια εκδρομή με άτομα από τρεις πόλεις

 

300 ευρώ το άτομο για  Πάσχα στην Κέρκυρα – 220 ευρώ για  Καρπενήσι

 

Οικογενειακή κατάσταση θα είναι και το φετινό Πάσχα για τους Ξανθιώτες αφού ελάχιστοι  είναι αυτοί  που έχουν προγραμματίσει εκδρομή για κάποιον πασχαλινό τουριστικό προορισμό εντός και εκτός χώρας. Ελάχιστοι όμως είναι και αυτοί από άλλες περιοχές που βλέπουν το νομό μας σαν τουριστικό προορισμό και έχουν επιλέξει να τον επισκεφτούν για  το Πάσχα. Αδιαμφισβήτητα ο εκδρομικός τουρισμός περνάει κρίση τα τελευταία δέκα τουλάχιστον χρόνια καθώς δέχτηκε πολλά και απανωτά χτυπήματα και δεν δείχνει σημάδια ανάκαμψης. Από την οικονομική κρίση περάσαμε στην πανδημία και στην συνέχεια στην ενεργειακή ακρίβεια. Τρία δυνατά «χαστούκια» που μείωσαν την αγοραστική δυνατότητα και άλλαξαν τα δεδομένα. Και η πραγματικότητα είναι εμφανής στα τουριστικά γραφεία της πόλης μας που ενώ παλαιότερα τέτοιες μέρες είχαν τουλάχιστον δύο γκρουπ με 50 άτομα τώρα για να συμπληρώσουν γκρουπ συνεργάζονται τρεις πόλεις μαζί!

Άτομα από τρεις πόλεις για να κλείσει μια εκδρομή!

Την εικόνα που επικρατεί  στα τουριστικά γραφεία της πόλης μας περιγράφει η κα Τόνια Πόπη του γραφείου Tonias Travel που είναι μέλος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας – Θράκης : «Σχετικά με τις εκδρομές του Πάσχα οι συμμετοχές των ατόμων είναι μόνο σε συνεργασία. Συνεργαζόμαστε και με γραφεία της Ξάνθης και με γραφεία άλλων πόλεων όπως την Ορεστιάδα και την Αλεξανδρούπολη ούτως ώστε να πραγματοποιηθεί ένα γκρουπ. Αυτό σημαίνει ότι μόνο από μια πόλη δεν συμπληρώνουν άτομα για μία εκδρομή». Η κυρία Τόνια συμπληρώνει ότι  δεν ήταν πάντα έτσι: « Παλιά κάναμε δύο γκρουπ, δύο λεωφορεία. Τώρα για ένα γραφείο 15 – 20 άτομα για εκδρομή είναι καλά πλέον!».

Κερκυραϊκό Πάσχα ή Ρουμελιώτικο; – Χαμηλό ενδιαφέρον για  Κωνσταντινούπολη

Ο πιο δημοφιλής προορισμός για το Πάσχα θεωρείται η Κέρκυρα που έχει αναδείξει σε brand name το κερκυραϊκό Πάσχα. Το ίδιο επιχειρεί και το Καρπενήσι με το Ρουμελιώτικο Πάσχα: «Εντός Ελλάδας  έχει μόνο Κέρκυρα και Καρπενήσι για το Ρουμελιώτικο Πάσχα, Λουτρά Υπάτης. Υπάρχει ενδιαφέρον για αυτούς τους προορισμούς. Έχουμε και για εξωτερικό, Βουλγαρία και Κωνσταντινούπολη.  Παρόλο που πάντα κάναμε εκδρομές την Τουρκία για το Πατριαρχείο στο Φανάρι το Πάσχα φέτος δεν έχει ενδιαφέρον. Μετά το τρομοκρατικό χτύπημα και μετά τον σεισμό ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται».

300 ευρώ το άτομο για  Πάσχα στην Κέρκυρα – 220 ευρώ για  Καρπενήσι

Σ’ ότι αφορά τις τιμές η κα Τόνια αναφέρει: « Ο πιο δημοφιλής  προορισμός που είναι η Κέρκυρα σε ξενοδοχείο τριών αστέρων κοστολογείται το άτομο σε δίκλινο 300 ευρώ με τα αναστάσιμα,  δείπνο, νηστήσιμο δείπνο και το γεύμα της Κυριακής και 310 το άτομο σε τετράστερο ξενοδοχείο στις Μπενίτσες. Το Καρπενήσι είναι 210 – 220 ευρώ το άτομο με τα φαγητά».

Πολύ λίγα άτομα θα κάνουν Πάσχα εκτός Ξάνθης

«Είναι γεγονός ότι το ενδιαφέρον είναι υποτονικό. Το δικό μας γραφείο από την Ξάνθη έχει 15 άτομα στην Κέρκυρα και μαζί με τις άλλες πόλεις συμπληρώνουμε 30 – 40 άτομα. Πάντως χειρότερη ήταν η κατάσταση τα Χριστούγεννα, τώρα είναι καλύτερα. Βέβαια επειδή ο Έλληνας είναι της τελευταίας στιγμής μπορεί την Μ. Εβδομάδα να προκύψουν δηλώσεις. Ενδιαφέρον υπάρχει, ρωτούν κάποιοι δηλώνονται κάποιοι κάνουν πίσω», καταλήγει η κα Τόνια.

Υποτονικό ενδιαφέρον για κρατήσεις στα ξενοδοχεία της πόλης

Υποτονικό χαρακτηρίζει  το ενδιαφέρον για κρατήσεις για το τριήμερο του Πάσχα (δύο διανυκτερεύσεις συνήθως), ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Θράκης Απόστολος Αγκόρτζας: «Δυστυχώς η Ξάνθη δεν είναι τουριστικός προορισμός για το Πάσχα. Όσοι έρχονται έχουν συγγενείς και θέλουν να κάνουν μαζί τους Πάσχα. Είναι και κάποιοι που έρχονται για  εναλλακτικό τουρισμό. Είναι γεγονός ότι  το Πάσχα είναι μια οικογενειακή γιορτή αλλά είναι και πολλά άλλα εμπόδια. Είναι η ακρίβεια στα καύσιμα αλλά και γενικότερα, τα διόδια που είναι πολλά και έχουν αυξηθεί, είναι και ότι  δεν έχουμε στοχευμένη τουριστική πολιτική. Να αναδείξουμε τον τόπο μας, να τον εντάξουμε στον χάρτη των τουριστικών προορισμών όπως έκαναν άλλες περιοχές με λιγότερα πλεονεκτήματα από εμάς.  Χρειάζεται προγραμματισμός και συνεχής και επίμονη προσπάθεια αλλά και συνεργασία όλων των φορέων».

Όσοι πάντως επιχειρήσουν να έρθουν στα ξενοδοχεία της πόλης το δίκλινο είναι πάνω από  60 ευρώ και υπάρχει μεγάλη διαθεσιμότητα και μέσα στην γνωστή ιντερνική σελίδα κράτησης.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επιστροφή 1055 αρχαίων νομισμάτων στην Τουρκία

Μία συμβολική κίνηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο της προστασίας της πολιτιστικ…