Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Προβάδισμα στην «προίκα» των 27.000 ευρώ για τους νέους μόνιμους γιατρούς

Προβάδισμα στην «προίκα» των 27.000 ευρώ για τους νέους μόνιμους γιατρούς

0
giatros 01-empros

Εγκρίθηκε σε έκτακτη Οικονομική επιτροπή η πρόταση της Δημοτικής Αρχής

 

Εκκρεμεί έλεγχος νομιμότητας για  την απόφαση των κινήτρων στους επικουρικούς που εισηγήθηκε η αντιπολίτευση

 

 

Με 27.000 ευρώ «προικίζουν» δήμος Ξάνθης και Μητρόπολη Ξάνθης του πέντε μόνιμους γιατρούς που πρόκειται να προσληφθούν μέσω της προκήρυξης που ήδη «τρέχει» στο νοσοκομείο Ξάνθης. Και μπορεί μεν την περασμένη Παρασκευή να εγκρίθηκε ομόφωνα (με κάποιες επιφυλάξεις από την δημοτική αρχή) η εισήγηση της αντιπολίτευσης για την παροχή κινήτρων και συγκεκριμένα του επιδόματος ενοικίου των 300 ευρώ για τους νεοπροσληφθέντες επικουρικούς γιατρούς ωστόσο σύμφωνα με τις ενδείξεις άμεσα εκτελεστέα θα είναι η απόφαση της δημοτικής αρχής για τους μονίμους γιατρούς μετά και από την έγκρισή της από την έκτακτη οικονομική επιτροπή που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη.

Αυτό βεβαίωσε τόσο η  Διοικήτρια του  νοσοκομείου Ξάνθης κα Έλενα Ροφαέλα αποσαφηνίζοντας τις διαφορετικές διαδικασίες πρόσληψης των μονίμων από τους επικουρικούς γιατρούς όσο και ο αντιδήμαρχος Μανώλης Φανουράκης αφήνοντας να εννοηθεί ότι η απόφαση για τα κίνητρα των επικουρικών μπορεί να μην ευσταθεί νομικά και ως εκ τούτου να καταπέσει.

Διοικήτρια Νοσοκομείου Ξάνθης, Ε. Ροφαέλα: «Η απόφαση για τα κίνητρα στους νεοπροσλαμβανόμενους επικουρικούς απ’ ότι γνωρίζουμε θα πρέπει να περάσει από έλεγχο νομιμότητας»

Ειδικότερα όπως ανέφερε η κα Ροφαέλα: «Οι διαδικασίες πρόσληψης για τους επικουρικούς είναι διαφορετικές σε σχέση με τους νόμιμους. Η πλατφόρμα είναι πάντα ανοιχτή και όσοι ενδιαφέρονται κάνουν αίτηση. Εμείς ζητάμε έγκριση από το υπουργείο και όταν την έχουμε γίνεται η πρόσληψη με σύμβαση ορισμένου χρόνου συνήθως για 2 – 3 χρόνια. Σ’ ότι αφορά την απόφαση του δήμου Ξάνθης για τα κίνητρα στους νεοπροσλαμβανόμενους επικουρικούς απ’ ότι γνωρίζουμε θα πρέπει να περάσει από έλεγχο νομιμότητας. Όμως άμεσα θα εφαρμοστεί η απόφαση για κίνητρα στους νεοπροσλαμβανόμενους μόνιμους γιατρούς με χρήματα από τον Δήμο και την Μητρόπολη Ξάνθης. Ειδικότερα πρόκειται για 20.000 ευρώ τον χρόνο για τους τρεις γιατρούς που θα δοθούν από τον Δήμο και 7.000 ευρώ για τους δύο γιατρούς από την Μητρόπολη».

 

Επικεφαλής αντιπολίτευσης Δ. Ξάνθης, Σ. Μελισσόπουλος: « Το Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης, αποφάσισε ομόφωνα, να παράσχει κίνητρα υπέρ των επικουρικών γιατρών»

Να σημειώσουμε ότι την περασμένη Τέταρτη ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Σάββας Μελισσόπουλος εξέδωσε ανακοίνωση που ενημερώνει για την απόφαση που έχει ληφθεί χωρίς να αναφέρεται  στην πιθανότητα νομικού κωλύματος,. Ειδικότερα: «Το Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης, αποφάσισε ομόφωνα, ύστερα από πρόταση που κατατέθηκε και συνυπογράφηκε από 17 Δημοτικούς Συμβούλους τεσσάρων Δημοτικών Παρατάξεων του Δήμου Ξάνθης, να παράσχει κίνητρα υπέρ των επικουρικών γιατρών που επιθυμούν να εργαστούν στο Νοσοκομείο Ξάνθης.

Πιο συγκεκριμένα αποφασίσαμε ο Δήμος Ξάνθης να παρέχει ως κίνητρο, αποζημίωση 300 ευρώ μηνιαίως (για επιδότηση ενοικίου) σε κάθε Επικουρικό Ιατρό για όλη τη διάρκεια της σύμβασης και εργασίας του στο Νοσοκομείο μας.

Η παροχή κινήτρων στους επικουρικούς ιατρούς είναι κεφαλαιώδους σημασίας διότι ο θεσμός του επικουρικού ιατρού επιτρέπει τον άμεσο διορισμό ιατρών, σε αντιδιαστολή με τις προκηρύξεις θέσεων ειδικευμένων ιατρών Ε.Σ.Υ. που απαιτούν διάστημα αρκετών μηνών. Η παραπάνω απόφαση, προκειμένου να γίνει γνωστή, αποφασίστηκε να κοινοποιηθεί άμεσα στη Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης, στην αρμόδια Υγειονομική Περιφέρεια, στο Υπουργείο Υγείας και σε κάθε πρόσφορο μέσο δικτύωσης που αφορά σε προκηρύξεις Επικουρικών Ιατρών».

Αντιδήμαρχος Φανουράκης: «Η πρόταση της Δημοτικής αρχής έχει εγκριθεί από την Οικονομική επιτροπή και άμεσα θα εφαρμοστεί σε συνεργασία με την Μητρόπολη Ξάνθης»

Κληθείς να απαντήσει για την …τύχη της απόφασης των κινήτρων στους επικουρικούς για την οποία ο ίδιος την ψήφισε μεν  διατηρώντας ωστόσο επιφυλάξεις ως προς την νομιμότητά της παρά το γεγονός ότι  ο δήμος Δράμας εφαρμόζει αντίστοιχη απόφαση από το 2016, είπε: «Όταν καθαρογραφεί  η απόφαση θα πάει στην Οικονομική υπηρεσία και θα ζητηθεί γνωμοδότηση από την νομική υπηρεσία και πιθανότατα να υποβληθεί σχετικό ερώτημα προς το υπουργείο. Αυτό που θέλουμε είναι να διασφαλίζουμε αν είναι σύμφωνη με τον νόμο που ισχύει για την παροχή κινήτρων των ΟΤΑ. Δεν με απασχολεί τι κάνει ο δήμος Δράμας και τι απόφαση πήρε το 2016 αλλά ο δήμος Ξάνθης εν έτει 2023. Ο Δήμαρχος  άλλωστε το είπε πολλές φορές κατά τη συζήτηση στο  Δημοτικό συμβούλιο ότι είναι προς την λάθος κατεύθυνση. Γι αυτό κάναμε άλλη πρόταση. Σ’ ότι  αφορά την πρόταση της Δημοτικής αρχής έχει εγκριθεί από την Οικονομική επιτροπή που συνεδρίασε εκτάκτως την Τετάρτη και άμεσα θα εφαρμοστεί σε συνεργασία με την Μητρόπολη Ξάνθης».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας είναι λιγότερο ίσα από τα υπόλοιπα

Οι μαθητές των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας εξαιρούνται από την δωρεάν μεταφορά τους προς κ…