Περί Νοσοκομείων Ι
Αξίζει να πούμε δύο λόγια για το ρόλο και την αποστολή των Νοσοκομείων ως ιδρύματα παροχής ιατρικής περίθαλψης. Και αυτό διότι στη χώρα μας, όπως πολλά πράγματα έχουν ερμηνευθεί λάθος και παρεξηγηθεί κατά πώς νομίζουν κάποιοι. Ένα ποσοστό του πληθυσμού νομίζει, είτε από άγνοια είτε άλλο από πρόθεση, ότι τα Νοσοκομεία είναι χώροι παροχής ιατρικής φροντίδας. Δηλαδή παρακάμπτουν ή αγνοούν την πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα που παρέχεται από τους ιδιώτες ιατρούς και θεωρούν το Νοσοκομείο κατάλληλο για αυτήν την υπηρεσία, ενώ αυτό είναι λάθος.
Τα Νοσοκομεία δημιουργήθηκαν για άλλο σκοπό και ο ρόλος τους είναι διαφορετικός, αυτός της υποδοχής ασθενών που έχουν ανάγκη παροχής χειρουργικών παρεμβάσεων, θεραπείας νοσημάτων που παραπέμπει ο ιδιώτης ιατρός ή ο ιατρός του δημοσίου, ο οικογενειακός γιατρός.
Γ.Δ.
Περί Νοσοκομείων ΙΙ
Τα παραπάνω ισχύουν στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες εκτός βέβαια της Ελλάδος. Εδώ τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά. Τα Νοσοκομεία στην χώρα μας είναι ένας διαφορετικός χώρος στον οποίο καταφεύγουν οι πολίτες για την όποια περίσταση, χωρίς να προηγηθεί ιδιώτης ιατρός ή ο οικογενειακός που αυτός θα κατευθύνει τον ασθενή εάν πρέπει να πάει και σε ποια κλινική του Νοσοκομείου.
Για την χώρα μας είναι κανόνας, μεγάλο ποσοστό των κατοίκων να πηγαίνουν στο Νοσοκομείο για στομαχόπονο, πονοκέφαλο, ένα απλό σύμπτωμα με αποτέλεσμα να γεμίζουν τα εξωτερικά ιατρεία, τα επείγοντα και γενικά να μετατρέπονται αυτά όχι σε χώρο δευτερογενούς προσφοράς νοσοκομειακής φροντίδας και περίθαλψης αλλά πρωτογενούς με όλα τα αρνητικά τα οποία είναι πολλά και δημιουργούν προβλήματα στο προσωπικό, γιατρούς και νοσηλευτές και υποβαθμίζουν τις παρεχόμενες πραγματικές υπηρεσίες.
Γ.Δ.
Περί Νοσοκομείων ΙΙΙ
Ολοκληρώνοντας, οφείλω να κάνω και μία αναφορά θίγοντας μία πτυχή σοβαρή που πρέπει να ελεγχθεί και σταματήσει ή έστω μειωθεί. Είναι απαράδεκτη η εικόνα πέντε-δέκα ανθρώπων να επισκέπτονται τον ασθενή. Άνθρωποι που δημιουργούν φασαρία, που ενοχλούν τους υπόλοιπους ασθενείς και που δεν διακρίνονται για την ιδιαίτερη φροντίδα της προσωπικής υγιεινής τους. Δεν διακατέχομαι από διαχωρισμούς και ρατσισμό, προς θεού. Όμως, άπλυτος και βρώμικος δεν γίνεται να επισκεφθεί κανείς τα Νοσοκομεία. Δημιουργείται μία υποβάθμιση και δυσφορία που απομακρύνει άλλους ασθενείς που είχαν άλλες απαιτήσεις.
Το πώς θα διορθωθεί αυτό είναι θέμα της διοίκησης. Αν επιθυμούν την αναβάθμιση με γιατρούς -κυρίως- νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό, θα πρέπει κάποια πράγματα να αλλάξουν επίπεδο στο Νοσοκομείο Ξάνθης. Οι γιατροί θέλουν να εργάζονται σε ένα πολιτισμένο περιβάλλον με ασθενείς που δεν βρίζουν, δεν χειροδικούν και που σέβονται το χώρο.
Κατά τη γνώμη μου, πρώτα αυτά θα πρέπει να λυθούν. Μετά θα υπάρξουν γιατροί που θα επιλέξουν να εργασθούν στο νοσοκομείο μας.
Γ.Δ.
Λάθος της ΕΜΥ;
Τα μηνύματα από τα δελτία καιρού μάς προετοίμαζαν για βροχές αρκετές, για καταιγίδες, για βοριάδες και άλλα πολλά. Και αναμέναμε λοιπόν τις βροχές κυρίως δε οι αγρότες μας.
Τελικά, κάτι ψιχάλες είχαμε, ανάξιες λόγου, και όλοι απορούσαμε πως για άλλη μια φορά η ΕΜΥ έπεσε έξω για την περιοχή μας. Πράγματι, οι προβλέψεις για το νομό μας, συνήθως δεν ισχύουν, καλώς – κακώς έτσι συμβαίνει. Βέβαια για τον κάτοικο της πόλης λίγη σημασία έχει η πορεία του καιρού. Όμως για τους παραγωγούς είναι σημαντικότατος παράγοντας η βροχή, η ξηρασία, οι καταιγίδες και οι παγωνιές.
-Το είπαμε. Κλιματική αλλαγή ενόψει.
Γ.Δ.
Αγροτοδιατροφική Σύμπραξη
Συγκροτείται αυτές τις ημέρες σε σώμα το 11μελές συμβούλιο για την Αγροτοδιατροφική Σύμπραξη. Στόχος η προώθηση προϊόντων παραγόμενων στην περιφέρειά μας. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας, Βασίλη Δελησταμάτη, η οποία εκτιμούμε πως είναι σωστή και δομημένη σωστά και θα προσφέρει πολλά.
Έχουμε όμως έναν προβληματισμό ως προς τον χρόνο. Άργησε αρκετά η προσπάθεια και ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος αυτής εξαιτίας των επερχόμενων εκλογών.
Κατά τα λοιπά και για την ουσία της πρωτοβουλίας, συμφωνούμε απόλυτα και θυμίζουμε πως την πρόταση αυτή την είχαμε προτείνει πριν χρόνια αλλά τότε δεν προσέχθηκε.
Γ.Δ.
Τι προβλέπει η Σύμπραξη
Η ουσία της Αγροτοδιατροφικής Σύμπραξης είναι απλή. Διάφοροι φορείς, ιδιωτικοί, δημόσιοι, επιστημονικοί να αναδείξουν, προβάλουν μέσα από διάφορες δράσεις, τον γαστρονομικό πλούτο της περιφέρειάς μας. Δηλαδή την ιδιαίτερη φυσιογνωμία και την ταυτότητα των προϊόντων και τη σύνδεση τους με το τουριστικό προϊόν οπότε να καταστούν κομμάτι ολοκληρωμένου σχεδιασμού τουριστικής αξιοποίησης.
Κατανοητή απολύτως και σωστή η πρωτοβουλία διότι ο νομός μας παράγει μία σειρά διαφόρων προϊόντων που ξεχωρίζουν ποιοτικά και με οργανωμένο τρόπο μπορούν να προωθηθούν και προβληθούν.
Γ.Δ.
Εισαγωγές φρούτων – λαχανικών
Θα σας έχει συμβεί στις αγορές σας φρούτων, λαχανικών, οσπρίων και άλλων ειδών, να συναντάτε προϊόντα εισαγωγής. Σκόρδα από την Κίνα, πατάτες από την Αίγυπτο, φακές από τον Καναδά, τυροκομικά από την Ιταλία και άλλα πολλά προϊόντα διατροφής μας εισαγόμενα.
Εντάξει, παγκοσμιοποίηση της οικονομίας και του εμπορίου βιώνουμε, αλλά να εισάγουμε φρούτα και λαχανικά; Πάει πολύ και δεν μας τιμάει ως οικονομία. Εντάξει αυτοκίνητα να εισάγουμε, να φέρνουμε όμως και λεμόνια;
Αφήνω το κρέας, όλα τα κρέατα που είναι εισαγόμενα κατά 80-85%. Κάπου η όλη υπόθεση έχει στραβώσει και σίγουρα πρέπει να αλλάξει πριν είναι αργά για τους καταναλωτές αλλά και τους παραγωγούς.
Γ.Δ.
Δεν πάει άλλο…
Θεριεύει αντί να ημερεύει ο πόνος όσο περνάει ο καιρός. Ο χρόνος που περνά από το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, ορόσημο ανικανότητας, ανευθυνότητας, ασυνειδησίας και αναχρονιστικών αντιλήψεων αλλά και εγκληματικής αμέλειας, δεν είναι γιατρός και δεν πρέπει να είναι γιατρός αλλά τιμωρός για όλους όσους ευθύνονται. Απ’ τους διαλόγους που έρχονται στο φως μεταξύ αυτών που είχαν την τύχη τόσων ανθρώπων στα χέρια τους αναδεικνύεται ένα απίστευτα χαμηλό επίπεδο, και μια ελαφρότητα με την οποία αντιμετώπιζαν τον κομβικό τους ρόλο, μια ανικανότητα να αντιληφθούν τα αυτονόητα αλλά και αναλάβουν την ευθύνη. Αντίθετα προσπάθησαν να διαγράψουν με μπλάνκο στοιχεία που τους ενοχοποιούσαν. Είναι ένα δείγμα πως λειτουργούσαν όλα στον ΟΣΕ. Κι αυτό δεν συμβαίνει μόνο στον ΟΣΕ αλλά και σ’ άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου. Καμιά αίσθηση προσωπικής ευθύνης: «το ωράριο να κάνω να πάω σπιτάκι μου και ο μισθός να πέφτει βρέξει χιονίσει», το σκεπτικό. Απίστευτο ρουσφετολογικό καθεστώς για να εξασφαλίζει ο κομματάρχης ψήφους και οι συνδικαλιστές να τρέφουν …κοιλιές! Μπαλώνουν κενά μ’ ότι να’ ναι, βάζουν σε κομβικές θέσεις ανίδεους και κανείς δεν φέρει την ευθύνη! Ως πότε αυτή δυσωδία; Ως πότε θα μένουν στο περιθώριο και θα ξενιτεύονται άνθρωποι με πτυχία ικανοί γιατί την θέση την πήρε με φωτογραφικό διαγωνισμό κάποιος συγγενής του χ σταθμάρχη; Πότε θα αλλάξει αυτό το κράτος; Τι να την κάνουμε την ηλεκτρονική συνταγογράφηση όταν στα τρένα συνεννοούνται με …σήματα καπνού;
Το βασικό διακύβευμα στις εκλογές θα πρέπει να είναι ένα: «Τ’ αλλάζουμε όλα»! «Τέλος στο αναχρονιστικό βαθύ κράτος»!
Μ.Ξ.
Μια κραυγή για την Ζωή και την Ελένη
Μια κραυγή κατά της έμφυλης βίας ήταν η αξιέπαινη πρωτοβουλία που είχαν οι φίλες της αδικοχαμένης Ζωής Δαλακλίδου της δικής μας Ζωής για να πουν με τον δικό τους τρόπο «Ποτέ Ξανά» σ’ αυτό το έγκλημα που στοχοποιεί το γυναικείο φύλο. Η παρουσία της μητέρας της αδικοχαμένης επίσης Ελένης Τοπαλούδη στον τόπο μάλιστα που μαρτύρησε η Ζωή ήταν σπαρακτική και συνταρακτική η κραυγή της. Η κραυγή της μάνας που της σκότωσαν το παιδί της, την κόρης της…Που παλεύει για να βρει δικαίωση και αναπαμό η ψυχούλα της Ελένης…και να μην υπάρξει ξανά άλλη Ελένη και Ζωή που τις αφαιρούν τη Ζωή αυτοί που μόνο σκοτάδι έχουν μέσα τους!
Μια αξιέπαινη πρωτοβουλία που ξεκίνησε πέρσι 8 Μαρτίου στην Αθήνα και μακάρι να γιγαντωθεί και να γίνει ένα κίνημα με διεισδυτικότητα και παρέμβαση και να σταματήσει πια αυτό το κακό.!
Μ.Ξ.