Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τίτλοι τέλους στην ταλαιπωρία 260 οικογενειών Παλιννοστούντων  

Τίτλοι τέλους στην ταλαιπωρία 260 οικογενειών Παλιννοστούντων  

0

Εγκρίθηκε το νέο ρυμοτομικό στον συνοικισμό της ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ – Αναμένεται το ΦΕΚ για να ξεκινήσει η διανομή των τίτλων ιδιοκτησίας από την Αποκεντρωμένη

 

Μ. Τσέπελης: «Καταφέραμε να διορθώσουμε μια αδικία…» –  Έχουν «πολύ δρόμο» οι ιδιοκτήτες οικοπέδων στην περιοχή Λ. Πύργου

 

Κύριοι στα σπίτια τους και με τους τίτλους ιδιοκτησίας τους στα χέρια θα είναι εφ’ εξής οι 260 οικογένειες Παλιννοστούντων που από μια αστοχία του καταργηθέντος Ιδρύματος Παλιννοστούντων έκτισαν τα σπίτια τους σε αγορασθέν οικόπεδο της ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ χωρίς κατάτμηση με αποτέλεσμα να είναι εξ’ αδιαιρέτου  οι ιδιοκτησίες τους και να μην μπορούν να τις μεταβιβάσουν, να τις δωρίσουν στα παιδιά τους ακόμη και να τις επισκευάσουν εφόσον θα πρέπει να πάρουν συγκατάθεση όλων των υπολοίπων όπως γίνεται σε εξ’ αδιαιρέτου ακίνητα. Ένα πρόβλημα δύο δεκαετιών που ταλάνιζε τους Ομογενείς Παλιννοστούντες της Ξάνθης και παρέμεινε άλυτο. Ειδικότερα να υπενθυμίσουμε ότι η εμπλοκή προκλήθηκε, ήδη από τη δεκαετία του ’90, όταν το τότε Εθνικό Ίδρυμα Υποδοχής και Αποκατάστασης Παλιννοστούντων Ομογενών Ελλάδος (ΕΙΥΑΠΟΕ) στο πλαίσιο της προσπάθειας για την οικιστική τους αποκατάσταση αγόρασε έκταση από την ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ ΑΕ στην Ξάνθη.

Εγκρίθηκε το νέο ρυμοτομικό στον συνοικισμό της ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ

‘Ήταν προεκλογική δέσμευση αυτής της δημοτικής αρχής να επιλύσει το θέμα και όντως κίνησε την διαδικασία. Αρχικά αποτυπώθηκε σε μια μελέτη η υφιστάμενη κατάσταση και σε συνεννόηση με την Αποκεντρωμένη και το αρμόδιο υπουργείο προτάθηκε η τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου προκειμένου να γίνουν οι κατατμήσεις στο οικόπεδο. Την περασμένη Πέμπτη ο Δήμαρχος Ξάνθης Μανώλης Τσέπελης  και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Γιάννης Ζερενίδης επισκέφθηκαν το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για να παραλάβουν την έγκριση του νέου ρυμοτομικού σχεδίου του συνοικισμού με το οποίο αίρεται το ιδιοκτησιακό πρόβλημα και πλέον η Πολιτεία μπορεί να αποδώσει στους ιδιοκτήτες τους τίτλους κυριότητας των ιδιοκτησιών τους. Σύμφωνα με πληροφορίες την επόμενη εβδομάδα θα βγει το ΦΕΚ και στην συνέχεια η Αποκεντρωμένη θα ξεκινήσει την διανομή των τίτλων ιδιοκτησίας στους δικαιούχους.

Μ. Τσέπελης: «Καταφέραμε να διορθώσουμε μια αδικία…»

Ο δήμαρχος Ξάνθης Μ. Τσέπελης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα της προσπάθειας και απηύθυνε ευχαριστίες σε όσους συνέδραμαν: «Θέλω να ευχαριστήσω τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, τον Υφυπουργό Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Νίκο Ταγαρά και τον Ευθύμιο Μπακογιάννη, Γ.Γ Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ για την άμεση ανταπόκριση στο αίτημά μας και τη στήριξη που είχαμε για την ολοκλήρωση του εγχειρήματος.

Συγχαίρω τους εργαζομένους, τα στελέχη και φυσικά τον συνεργάτη μου, αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Γιάννη Ζερενίδη για το αποτέλεσμα. Είμαι ικανοποιημένος, γιατί καταφέραμε να διορθώσουμε μια αδικία, που αφορά σε διακόσιες εξήντα οικογένειες του Δήμου μας. Μια ακόμη δέσμευσή μας έγινε πράξη», τόνισε ο Δήμαρχος Ξάνθης Μανώλης Τσέπελης.

Έχουν «πολύ δρόμο» οι ιδιοκτήτες οικοπέδων στην περιοχή Λ. Πύργου

Αναφορικά με ένα άλλο ζήτημα που ταλανίζει επι δύο δεκαετίες επίσης τους ιδιοκτήτες γης στην περιοχή του Λ. Πύργου που περισσότερο από μια 20ετία βρίσκονται σε μια ιδιότυπη ομηρία αφού δεν μπορούν να τα αξιοποιήσουν οικιστικά λόγω εμπλοκής στο ρυμοτομικό σχέδιο από την ύπαρξη σεισμογενούς ρήγματος. Η βασική αιτία να μην καταστεί έως τώρα δυνατή η ένταξη της περιοχής στο Πολεοδομικό Σχέδιο  είναι ένα ρήγμα που την διαπερνά και αποτελεί μέρος του σεισμικού τόξου από τις Σάππες έως περίπου στο ύψος της Νέας Καρβάλης. Όπως υποδείχθηκε στον δήμο Ξάνθης από το  αρμόδιο υπουργείο απαιτείται  μια ειδική μελέτη που θα ορίζει τους σεισμικούς  συντελεστές. Η δυσκολία αυτής της μελέτης έγκειται στο ότι είναι εξιδεικευμένη και δεν υπάρχουν οι προδιαγραφές.

Όπως ανέφερε ο κ. Ζερενίδης τέθηκε το όλο θέμα στην συζήτηση κατά την συνάντηση με τον υφυπουργό κ. Ταγαρά. Ο υπουργός είπε πως το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν αρκετοί δήμοι και πως η λύση που προκρίνεται είναι μέσω νομοθετικής ρύθμισης να καθοριστεί η διαδικασία που πρέπει να προηγηθεί και ειδικότερα ο φορέας που θα υλοποιήσει μια ειδική σεισμολογική μελέτη καθορίζοντας και τους σεισμικούς συντελεστές δόμησης και αντισεισμικής στατικότητας. Δηλαδή μετά από 20 χρόνια τώρα προωθείται μία νομοθετική ρύθμιση που θα ξεκαθαρίζει το τοπίο για το πως θα γίνει  η μελέτη και από ποιον φορέα!.

Υπενθυμίζουμε ότι όπως αναφέραμε σε παλιότερο ρεπορτάζ μας (22/7/2022) ο δήμος απευθύνθηκε στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών ένα καταξιωμένο ερευνητικό Κέντρο που λειτουργεί επί 170 χρόνια.  Επιδίωξε μέσω μιας προγραμματικής σύμβασης να εκπονηθεί η ειδική μελέτη ωστόσο εκ του αποτελέσματος αυτό δεν προχώρησε.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Στιγμιότυπο από την συνάντηση του δημάρχου Ξάνθης Μ. Τσέπελη και του αντιδημάρχου Ι. Ζερενίδη με τον υφυπουργό Νίκο Ταγαρά

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Συναγερμός» για τις επιπτώσεις της κρίσης στη Μέση Ανατολή: Πώς βλέπει την κατάσταση η κυβέρνηση και ποιες κινήσεις δρομολογούνται

Οι διπλωματικοί δίαυλοι είναι απόλυτα ανοιχτοί και υπάρχει ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο γ…