Για να κρίνεις και ν’ αλλάξεις τη χώρα, πρέπει να συμμετέχεις
Το σχόλιο το γράφω ως πατέρας περισσότερο παρά ως δημοσιογράφος. Και με την ιδιότητα αυτή του πατέρα, θέλω να πω λίγα πράγματα στους νέους. Όχι από τον άμβωνα, ούτε από καθέδρας.
Λόγια απλά, πείρας και αγάπης για τη νέα γενιά, το μέλλον του κάθε τόπου, της κάθε χώρας.
Έτσι, οι νέοι μας οφείλουν να κάνουν ένα πράγμα εάν πραγματικά θέλουν να κρίνουν τους μεγαλύτερους και επιθυμούν ν’ αλλάξει η χώρα προς το καλύτερο.
Κι αυτό το ένα είναι η συμμετοχή τους κι όχι η αποχή. Συμμετοχή στα κοινά, στα δύσκολα, στην εργασία, τον εθελοντισμό. Με δράση, όχι απουσία. Κι αυτό, διότι απέχοντας δε δικαιούσαι μετά να ζητάς τον λογαριασμό που άλλοι ετοίμασαν, ενώ εσύ απουσίαζες…
Γ.Δ.
Αυτό, είναι Πολιτισμός
Επανέρχομαι, πιστεύω για τελευταία φορά, για το θέμα της μεγάλης και σημαντικής εκδήλωσης «Ξάνθη, Πόλις Ονείρων». Ένας θεσμός σημαντικός για την Ξάνθη που την καθορίζει και την κάνει να ξεχωρίζει έναντι των υπολοίπων. Κι αυτό, διότι με κάποιο τρόπο και σε ένα επίπεδο, θυμίζει τον «Μουσικό Αύγουστο» που ήθελε να δημιουργήσει ο δικός Μάνος Χατζιδάκις στην Ξάνθη.
Αυτή λοιπόν η νέα εικόνα με το νέο όνομα, «Ξάνθη, Πόλις Ονείρων» είναι ακριβώς ο ορισμός του Δημιουργικού Πολιτισμού. Ναι, αυτός είναι Πολιτισμός, είναι προσφορά στον Πολιτισμό, είναι Πολιτιστική δημιουργία.
Γ.Δ.
Ναι, είναι Πολιτισμός
Το να δίνει το δικαίωμα σε νέους Μουσικούς να δημιουργήσουν, να κριθούν, ναι, είναι Πολιτισμός.
Το να ασχοληθούν με τη Μουσική μέσω κάποιου οργάνου, ναι, είναι Πολιτισμός.
Το να είναι γνώστες της σωστής Μουσικής, ναι, είναι Πολιτισμός.
Το να δημιουργείται ένας μεγάλος αριθμός νέων φίλων της Μουσικής, είναι Πολιτισμός.
Όπως και να το δει κανείς, απ’ όποια πλευρά κι αν το προσεγγίσει, ο θεσμός αυτός Πολιτιστικά βρίσκεται στην κορυφή των άλλων πολυέξοδων θεσμών που ασήμαντα παρεμβαίνουν θετικά ως προς την πολιτιστική τους προσφορά.
Για όλους αυτούς τους λόγους λοιπόν, η Ξάνθη δεν θα πρέπει να στερηθεί του θεσμού αυτού που είναι στενά συνδεδεμένος με τον Ξανθιώτη Μάνο Χατζιδάκι.
-Αλήθεια τι δεν καταλαβαίνουν εκεί στο δήμο; Θα τους πάρουν το θησαυρό μέσα από τα χέρια οι γείτονες…
Γ.Δ.
Συνεχίζει ο Πρόδρομος Εμφιετζόγλου
Λίγο πριν την ανακοίνωση του πρωθυπουργού της ημερομηνίας των βουλευτικών εκλογών, υπάρχουν μετακινήσεις. Πρώτον ο γνωστός επιχειρηματίας Πρόδρομος Εμφιετζόγλου συνεχίζει και δραστηριοποιείται στην πολιτική σκηνή. Μάλιστα έκανε και μία μεταγραφή στο δυναμικό του τον πρώην βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Μπογδάνο. Τον οποίο μάλιστα έχρισε και αντιπρόεδρο της πολιτικής του κίνησης που φέρει το όνομα «Πατριωτική Ένωση».
Τέλος πάντων, όλοι αυτοί βγήκαν στο προσκήνιο λόγω της απλής αναλογικής και μόνον.
Γ.Δ.
Ποίηση για πάντα
Έχω μια αδυναμία στον ποιητικό λόγο και δεν το κρύβω ότι ζηλεύω τους ποιητές.
Αυτούς που με τις λέξεις πλέκουν και δημιουργούν νοήματα, εικόνες, συναισθήματα, ταρακουνήματα.
Δεν θα πω τι είναι η ποίηση, τι ο ποιητής. Όχι. Θα μείνω στο δημιούργημα, όχι τον δημιουργό, διότι αυτό τελικά μετράει, κρίνεται δημόσια και μένει αιώνια ή εξαφανίζεται στον χρόνο.
Θυμίζω πως ως ποιητές θέλαν να τους δέχεται ο πνευματικός κόσμος ο Καζαντζάκης, ο Βιζυηνός, ο κοσμοκαλόγερος, ο δικός μας Θανάσης Μουσόπουλος και άλλοι πάρα πολλοί.
Επετειακά λοιπόν γιορτάζουμε την ποίηση και τους Ποιητές κι ανάμεσά τους τους μεγάλους Σεφέρη και Ελύτη και βέβαια τους πολλούς επώνυμους και μη γνωστούς που μέσω της ποίησης κατέθεσαν τις εμπνεύσεις τους.
-Η Ποίηση και ο Ποιητής των Πάντων. Χαίρε Ποίηση!
Γ.Δ.
ΔΕΥΑΞ ή πως να χαλάσεις τη μέρα σου
Εμπειρία ομολογώ πως δεν την περίμενα να την βιώσω και η οποία με προβλημάτισε αρκετά αλλά και μου δημιούργησε απορίες για τον τρόπο λειτουργίας του Τεχνικού Τμήματος της ΔΕΥΑΞ.
Για κάποιο λόγο που δεν γνωρίζω, υπήρξε πρόβλημα διαρροής στο μετρητή νερού του δικτύου το πρωί της Τρίτης. Έκλεισα τον διακόπτη προληπτικά και επί 20 λεπτά προσπαθούσα να επικοινωνήσω με τη ΔΕΥΑΞ για να αναφέρω τη βλάβη.
Από τα 5-6 τηλεφωνικά νούμερα απάντησε το 2541077132 το οποίο με παρέπεμψε σε άλλο τηλέφωνο το οποίο καλούσε, όπως και όλα τα άλλα και τα οποία δε σήκωνε κανείς. Μάλιστα όταν ζήτησα να μιλήσω στον πρόεδρο του Σωματείου κύριο Καμπερόπουλο, μου κλείσανε αγενώς το τηλέφωνο. Τελικά επικοινώνησα με τον αντιπρόεδρο Χρ.Μούρκα αναφέροντας την ταλαιπωρία μέσω μιας προσβλητικής και απαράδεκτης συμπεριφοράς προς έναν καταναλωτή που μια φορά εδώ και 45 χρόνια χρειάστηκε τη συνδρομή της ΔΕΥΑΞ για βλάβη διαρροής στον μετρητή.
Σημειώνω πως ο τεχνικός τελικά μέχρι τις 14.00 δεν είχε έρθει.
Γ.Δ.
Σκέψεις
Το περιστατικό που ανέφερα συνέβη μια ακριβώς ημέρα μετά τη διαμαρτυρία – πορεία των εργαζομένων στις ΔΕΥΑ Ξάνθης και Αβδήρων και την ίδια ημέρα που η εφημερίδα μας δημοσίευσε συνέντευξη του προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων κ.Καμπερόπουλου.
Σύμπτωση θα πει κανείς και θα συμφωνήσω. Πόσο σύμπτωση είναι όμως από 5-6 νούμερα τηλεφώνων της ΔΕΥΑΞ, ένα μόνο να απαντά και τα υπόλοιπα ή να μην απαντούν ή να τα κλείνουν χωρίς ανταπόκριση;
Εντάξει, κατανοητή η ανησυχία και ο προβληματισμός για την πιθανή ιδιωτικοποίηση των ΔΕΥΑ, όμως ο πολίτης γιατί να υφίσταται ταλαιπωρία; Σε τι φταίει αυτός; Όταν μάλιστα είναι συνεπής καθ’ όλα στις υποχρεώσεις του;
-Ας μην υπονομεύουν οι ίδιοι εργαζόμενοι την εργασία τους.
Τους θυμίζω την τύχη της Ζάχαρης, της ΣΕΒΑΘ, της ΣΕΠΕΚ και άλλων. Όλα τα παραπάνω καλοπροαίρετα για να διορθωθούν, όχι για να ιδιωτικοποιηθούν, αυτό προφανώς δεν είναι λύση.
Γ.Δ.
Μεταρρύθμιση
Τι ωραία λέξη αλήθεια!
Μιλάς για μεταρρυθμίσεις και γεμίζει το στόμα σου. Ανυψώνεσαι, αν δε είσαι και πολιτικός, τότε απογειώνεσαι, ανεβαίνεις επίπεδο ουρανού. Γνωρίζουν όλοι αυτοί που πωλούν ελπίδες πως η λέξη αυτή είναι επιθυμητή από το λαό, του αρέσει να την ακούει διότι είναι το κάτι άλλο, και υπονοεί αλλαγές προς το καλύτερο. Προσοχή όμως, υπονοεί. Το αν υλοποιεί, είναι μια άλλη υπόθεση.
Διότι από τη Μεταπολίτευση και μέχρι τις μέρες μας σε πολιτικό επίπεδο, Μεταρρυθμίσεις γνώρισε αυτός ο τόπος από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Σημίτη.
Έτερος ουδείς λόγω ατολμίας συγκρούσεων.
Γ.Δ.
Η παιδική χαρά στα Κομνηνά
Έβαλε νερό στο κρασί του ο δήμαρχος Ξάνθης μετά τις αντιδράσεις των κατοίκων των Κομνηνών για το χώρο που επιλέχθηκε για παιδική χαρά και είναι πίσω από το συνεδριακό κέντρο και όχι στο κέντρο του χωριού όπως θέλουν οι κάτοικοι. Σε νεότερη δήλωσή του στο «Ε» με αφορμή ρεπορτάζ για τις παιδικές χαρές των δήμων του νομού στο χθεσινό φύλλο είπε πως ο δήμος θα κάνει αίτημα στο ΥΠΑΑΤ να παραχωρήσει το χώρο που θέλουν οι κάτοικοι και όταν και όποτε ολοκληρωθεί η διαδικασία θα γίνει παιδική χαρά στον συγκεκριμένο χώρο. Αυτό εννοούσε άλλωστε όταν δήλωσε στο ρεπορτάζ μας ότι δεν θα παρανομήσει ο δήμος γιατί πρέπει να είναι δημοτικό ακίνητο αυτό που θα γίνει παιδική χαρά γιατί διαφορετικά δεν μπορεί να πάρει πιστοποίηση. Να σημειώσουμε ότι ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας κ. Καζαντζίδης που μίλησε στο «Ε» ήταν απόλυτος ως προς το χώρο: «Η εκεί η πουθενά αλλού», μας είπε και ότι είναι διατιθέμενοι οι κάτοικοι να περιμένουν όποτε γίνει αρκεί να γίνει εκεί που θέλουν. Ξεκάθαρα. Οπότε δεν έχει νόημα να γίνει μια παιδική χαρά που δεν θα πηγαίνει κανένας το παιδί του. Όλο αυτό όμως θα μπορούσε να αποφευχθεί αν προηγούνταν μια διαβούλευση της δημοτικής αρχής με τους κατοίκους για να συναποφασιστεί ο χώρος.
Μ.Ξ.
Άλλοι κώδικες …
Βράζει το Δροσερό μετά το φονικό του 46χρονου από τον 37χρονο που ομολόγησε την πράξη του. Ζητήματα τιμής η αφορμή και δη αθέτηση συμφωνίας για γάμο των ανηλίκων παιδιών του ενώ πληρώθηκε το τίμημα της 15χρονης νύφης από τον 37χρονο πεθερό! Τι να σχολιάσει κανείς; Για τον γάμο ανηλίκων, για το τίμημα; Άλλοι κώδικες. Είναι ότι το Αστικό και το οικογενειακό Δίκαιο δεν εφαρμόζεται στο Δροσερό. Το ερώτημα είναι βέβαια αν εφαρμόζεται κάποιο Δίκαιο αλλά αυτό όποιος έχει μάτια βλέπει!
Επικρατεί γενικότερα μια ατιμωρησία που γιγαντώνει και ανακυκλώνει το υπάρχον πρόβλημα παραβατικότητας και αυτό θα πρέπει να γίνει αντικείμενο προβληματισμού. Κατά πόσο δηλαδή είναι σωστό να αφήνεται ελεύθερος κάποιος που έχει συλληφθεί για κατοχή ναρκωτικών και όπλων με μια εγγύηση;
Μ.Ξ.