Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Επιχειρηματικότητα Δια «λουκέτου» τιμωρείται η μη αποστολή αποδείξεων λιανικής στις επιχειρήσεις

Δια «λουκέτου» τιμωρείται η μη αποστολή αποδείξεων λιανικής στις επιχειρήσεις

0

Από 48 ώρες έως 10 μέρες «λουκέτο» και χρηματικά πρόστιμα και αναδρομικά, ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ

 

Τι πρέπει να γίνει σε περίπτωση διακοπής του internet –  Δεν έχει ανοίξει ακόμη η πλατφόρμα για τις Φορολογικές

Ο «πονοκέφαλος» των Λογιστών με τα MyDATA και οι …ανεπίδεκτοι επιχειρηματίες

 

 

Αντιμέτωποι με μεγάλα πρόστιμα αλλά και λουκέτο από 48 ώρες έως και για 10 μέρες είναι οι επιχειρηματίες που δεν αποστέλλουν τα στοιχεία από την έκδοση αποδείξεων λιανικής όπως έχουν υποχρέωση στο σύστημα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Αυτό μπορεί να γίνει σκόπιμα αλλά μπορεί και όχι όπως για παράδειγμα αν διακοπεί για κάποια ώρα το internet. Το μέτρο αυτό, όπως προβλέπει η απόφαση που εξέδωσε ο διοικητής της Αρχής Γιώργος Πιτσιλής  θα έχει και αναδρομικό χαρακτήρα, δηλαδή θα ισχύει για παραβάσεις που διαπιστώθηκαν από 31η Οκτωβρίου 2022 και μέχρι και 18 Μαρτίου 2023 και θα αφορά τις επιχειρήσεις εκείνες, οι οποίες δεν συμμορφώθηκαν προς τις υποδείξεις.

Να σημειωθεί ότι πέρυσι τον Οκτώβριο είχαν εντοπιστεί περίπου 170.000 ταμειακές μηχανές οι οποίες είτε δεν είχαν στείλει ούτε μια απόδειξη είτε σταμάτησαν απότομα να διαβιβάζουν τα στοιχεία των λιανικών πωλήσεων στα ηλεκτρονικά συστήματα της ΑΑΔΕ.

Αντίθετα τις ποινές που έχουν αναδρομικό χαρακτήρα θα αποφύγουν και βέβαια θα γλυτώσουν τα «λουκέτα», οι επιχειρήσεις εκείνες οι οποίες συμμορφώθηκαν μετά το email – τελεσίγραφο που είχαν λάβει από την ΑΑΔΕ, τον Οκτώβριο του 2022.

 Προσοχή στο «Ζ» της ταμειακής

Στο θέμα αυτό δεν εμπλέκονται οι λογιστές καθώς η αποστολή γίνεται online από τις ταμιακές μηχανές που είναι συνδεμένες με το σύστημα Esent της ΑΑΔΕ ωστόσο η πρόεδρος του συλλόγου Λογιστών – Φοροτεχνικών Ξάνθης Ειρήνη Μπατζακίδου προς αποφυγή λαθών που κοστίζουν στις επιχειρήσεις συστήνει να ελέγχεται καθημερινά το Ζ που είναι το κλείσιμο της λειτουργίας της ταμειακής και αν υπάρχει η ένδειξη Σφάλμα διαβίβασης να επικοινωνούν με τον τεχνικό για την ταμειακή τους για να ενημερωθεί το σύστημα.

Πότε μπαίνει «λουκέτο»

Σύμφωνα με την απόφαση, η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης αναστέλλεται:

α) Άμεσα για 48 ώρες, εφόσον διαπιστώνεται από τον ίδιο έλεγχο είτε η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση πλέον των 10 προβλεπόμενων παραστατικών πώλησης ή ανεξαρτήτως του πλήθους, η καθαρή αξία των αγαθών ή υπηρεσιών για τα οποία δεν εκδόθηκαν παραστατικά πώλησης ή η αποκρυβείσα αξία επ’ αυτών που εκδόθηκαν, αντίστοιχα, υπερβαίνει τα 500 ευρώ, είτε η μη διαβίβαση στο Πληροφοριακό Σύστημα Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών (ΦΗΜ) της ΑΑΔΕ, πλέον των 10 στοιχείων λιανικής πώλησης που έχουν εκδοθεί μέσω Φορολογικού Ηλεκτρονικού Μηχανισμού (ΦΗΜ), ή, ανεξαρτήτως του πλήθους αυτών, η μη διαβιβασθείσα αξία των αγαθών ή των υπηρεσιών υπερβαίνει τα 500 ευρώ,

– Αμελλητί για 96 ώρες, εφόσον εντός του ίδιου ή του επόμενου φορολογικού έτους από τις διαπιστώσεις της ως άνω περίπτωσης α΄ διαπιστώνεται εκ νέου στην ίδια ή σε άλλη επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου, από τον ίδιο έλεγχο, είτε η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση τουλάχιστον τριών (3) παραστατικών πώλησης, είτε η μη διαβίβαση στο Πληροφοριακό Σύστημα (ΦΗΜ) της ΑΑΔΕ τουλάχιστον 3 στοιχείων λιανικής πώλησης που έχουν εκδοθεί μέσω ΦΗΜ, ανεξαρτήτως αξίας αυτών,

– Αμελλητί για 10 ημέρες, κάθε φορά που εντός δύο φορολογικών ετών από τις διαπιστώσεις της ως άνω περίπτωσης β’ διαπιστώνεται σε οποιαδήποτε επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου από τον ίδιο έλεγχο, είτε η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση τουλάχιστον τριών παραστατικών πώλησης, είτε η μη διαβίβαση στο Πληροφοριακό Σύστημα (ΦΗΜ) της ΑΑΔΕ τουλάχιστον τριών (3) στοιχείων λιανικής πώλησης που έχουν εκδοθεί μέσω ΦΗΜ, ανεξαρτήτως αξίας αυτών.

Δεν έχει ανοίξει ακόμη η πλατφόρμα για τις Φορολογικές

Όπως ανέφερε η κα Μπατζακίδου παρότι προαναγγέλθηκε από τις αρχές Μαρτίου ότι θ’ ανοίξει το Taxisnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων 2023, που αφορούν τα εισοδήματα που απέκτησαν οι φορολογούμενοι το 2022 ωστόσο αυτό μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ανοίξει μέσα στο επόμενο δεκαήμερο καθώς σ’ αυτή τη φάση ρυθμίζονται τεχνικά ζητήματα και μέχρι το τέλος του μήνα θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα στο myAADE.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία ως καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του 2023, είναι η 30η Ιουνίου 2023. Η πρώτη δόση του επιπλέον φόρου που ενδεχομένως θα προκύψει, θα πρέπει να πληρωθεί έως την 31η Ιουλίου.

Ο «πονοκέφαλος» των Λογιστών με τα MyDATA και οι …ανεπίδεκτοι επιχειρηματίες

Στις στρεβλώσεις του συστήματος των MyDATA που το καθιστούν μη λειτουργικό  αλλά και στην μη πειθαρχημένη στάση των επιχειρηματιών που καθιστούν δύσκολο το έργο των λογιστών, αναφέρεται η κα Μπατζακίδου: «Οι περισσότεροι επιχειρηματίες νομίζουν ότι όλα πρέπει να τα κάνει ο λογιστής και όταν κάτι δεν γίνεται σωστά ότι φταίει ο λογιστής. Ο λογιστής όμως αν δεν έχει τα σωστά στοιχεία, όλα τα παραστατικά δεν θα μπορέσει να κάνει σωστά την δουλειά του και να του δώσει την σαφή εικόνα για την επιχείρησή του. Ο λογιστής δεν είναι εκεί όταν έρχεται ένα τιμολόγιο στο email της επιχείρησης. Αυτό πρέπει να εκτυπωθεί και να το πάρει ο λογιστής. Πρέπει ο επιχειρηματίας να μας φέρνει τα σωστά στοιχεία. Αυτό δεν γίνεται  πάντα και δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος. Και το σύστημα δεν είναι λειτουργικό και γενικά δεν βλέπουμε να εξομαλύνεται η κατάσταση όσες παρατάσεις και να δοθούν. Λίγοι είναι οι επιχειρηματίες που είναι ενημερωμένοι και λειτουργούν μεθοδικά . Ακόμη και νεότεροι που είναι ηλεκτρονικά πιο καταρτισμένοι δεν έχουν συνέπεια».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επιχειρηματικότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τη χορήγηση σύνταξης σε οφειλέτες – Η απόφαση

Ποιες εκκρεμείς συντάξεις θα δοθούν πρώτα Έτοιμη προς υπογραφή είναι η απόφαση για τη χορή…