Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 18 Μαρτίου 2023

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 18 Μαρτίου 2023

0

«Μάρτης, γδάρτης και παλουκοκάφτης»
Βάλθηκε να τηρήσει το λαϊκό γνωμικό που του δόθηκε ο Μάρτης.
Ενώ θεωρείται ένας Ανοιξιάτικος μήνας και όλοι σχεδόν προσδοκούν στον καλό καιρό, αυτός απεναντίας θέλει να επιβεβαιώσει ότι όντως είναι ένας μήνας με τις καιρικές του παραξενιές, γι’ αυτό άλλωστε και τον χαρακτήρισαν «παλουκοκάφτης», δηλαδή υποχρέωνε τα νοικοκυριά να καίνε ακόμη και τα ξύλα του φράχτη, αφού κάηκαν στο μεταξύ όλα τα ξύλα που προμηθεύτηκε το σπίτι.
Και μια παρατήρηση: Σχεδόν όλοι οι μήνες έχουν κάποιο χαρακτηριστικό όνομα ή ιδιότητα που τους έχει δώσει η λαϊκή παράδοση πριν πολλά, πολύ παλιά χρόνια.
Γ.Δ.


Λογική κούραση
Το αποδέχτηκαν και το ομολόγησαν και οι διοργανωτές της τελευταίας απεργίας. Πως ο κόσμος κουράστηκε πλέον από τις συνεχείς κινητοποιήσεις αλλά και για τη μείωση του μισθού λόγω συμμετοχής στην απεργία.
Γνωστός συμπολίτης, αριστερός, βλέποντας την πορεία της Πέμπτης, γύρισε και μου είπε «Κάθε απεργία είναι ένα πενηντάρι μείον. Πάλι καλά που είχε τόσο κόσμο».
Συμφώνησα διότι οι κινητοποιήσεις έχουν το οικονομικό τους κόστος για τους συμμετέχοντες σ’ αυτές. Τουλάχιστον αυτό ισχύει για τους περισσότερους εργαζόμενους.
Γ.Δ.


Πάμε χρόνια πίσω Ι
Οφείλω να το ομολογήσω πως ξαφνιάστηκα δυσάρεστα διαβάζοντας το χθεσινό ρεπορτάζ της σελίδας 9 για τη νέα παιδική χαρά που ξεκίνησε να φτιάξει στο χωριό Κομνηνά ο δήμος.
Κάποιοι κάτοικοι αντιδρούν γιατί η παιδική χαρά δεν γίνεται στο κέντρο του χωριού αλλά λίγο πιο έξω, όπου το οικόπεδο είναι δημοτικό και χαρακτηρισμένο για τέτοιες χρήσεις, ενώ το κεντρικό οικόπεδο είναι ιδιοκτησίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Όμως αυτό δεν είναι η μόνη δύσκολη και αρνητική πλευρά. Το άκρως δυσάρεστο όμως είναι αυτό που δήλωσε ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Κ.Καζαντζίδης.
Είπε «θέλουμε την παιδική χαρά εκεί που ήταν και δεν μας ενδιαφέρει αν περιμένουμε χρόνια. Ας την κάνει ο νέος δήμαρχος. Έτσι κι αλλιώς περιμέναμε χρόνια…»
Γ.Δ.


Πάμε χρόνια πίσω ΙΙ
Θα μείνω υποχρεωτικά στο περιεχόμενο της δήλωσης Καζαντζίδη αναλύοντάς την καλοπροαίρετα, διαπιστώνεις μια απόλυτη, φανατική άποψη, που σε ξαφνιάζει δυσάρεστα.
Προτιμάει ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας να μείνει χρόνια χωρίς παιδική χαρά το χωριό του και οι μικροί μαθητές, παρά να δεχτεί τη λογική εξήγηση του δημάρχου που είναι και η άμεσα εφαρμόσιμη.
Είπε ο Τσέπελης «έχουμε ένα χώρο που πληροί τις προδιαγραφές για να πάρουμε την πιστοποίηση για παιδική χαρά και αυτό κάνουμε. Το να μπούμε στη διαδικασία το υπουργείο ν’ αποφασίσει, κι αν αποφασίσει να μας παραχωρήσει το άλλο οικόπεδο, είναι χαμένος χρόνος για τα παιδιά, για όλους».
-Ομολογώ πως τέτοιες αντιλήψεις σαν του Κ.Καζαντζίδη που είναι και σχετικά νέος δεν τις περίμενα. Του θυμίζω φιλικά και πατριωτικά πως ο λαός μας λέει το γνωστό «το γινάτι βγάζει μάτι».
Το άλλο πως αντιδρά διότι είναι της παράταξης Δημαρχόπουλου, ε, δε το νομίζω να βάζει τα παιδιά και την παιδική χαρά πιο κάτω από τις παρατάξεις.
Γ.Δ.


Πένθος και θρήνος
Ταπεινή μου γνώμη με το τραγικό τροχαίο ατύχημα στα Τέμπη, πως διαπιστώνουμε αυτό που μας χαρακτηρίζει, τουλάχιστον ένα από τα πολλά, ότι είμαστε λαός των άκρων.
Εντάξει το θέμα σοβαρό, το πένθος απαραίτητο, όλοι πονέσαμε λίγο ή πολύ, η πολιτεία το ίδιο.
Όμως, σε κάθε πένθος, μικρό ή μεγάλο και στο παλλαϊκότερο ακόμα, σχετικά λίγοι είναι εκείνοι που πενθούν ειλικρινά. Μέσα από τα φυλλοκάρδια τους.
Πώς τους καταλαβαίνεις; Δεν έχουν ούτε ψάχνουν να βρουν τις κατάλληλες φράσεις. Δεν παίρνουν πόζες. Δεν εκτονώνονται με ποιήματα, συνθήματα, τραγούδια. Βουβοί, βαρείς, αγκαλιάζουν με το βλέμμα το ξόδι. Το συνοδεύουν τρεκλίζοντας στο μνήμα. Και θάβοντάς το, θάβουν ένα κομμάτι του εαυτού τους.
-Θρήνος πραγματικός, όχι θέαμα.
Γ.Δ.


Αγάπη αμοιβαία
Η αγάπη προς τα ζώα είναι μία πράξη, μια στάση ζωής που πηγάζει από την καρδιά και μόνον.
Πολλοί άνθρωποι έχουν «δεθεί» με ένα ζώο με μοναδικό τρόπο και πολύχρονη όμορφη σχέση.
Μάλιστα πολλοί, έχουν πάρει ένα πληγωμένο ζώο, ένα κακοποιημένο και το φρόντισαν με αγάπη για να γίνει καλά και να το κρατήσουν μετά.
Όλη αυτή η σχέση ζώου και ανθρώπου είναι αμφίδρομη. Προσφέροντας αγάπη και φροντίδα, εισπράττεις αγάπη και αφοσίωση, κυρίως δε από τα σκυλιά, που πολλές φορές αφοσιώνονται στον άνθρωπό τους μέχρι θανάτου.
Πολλές οι περιπτώσεις και οι ιστορίες μεταξύ ζώων και ανθρώπων και την αμοιβαία αγάπη, ενώ λέγεται πως οι άνθρωποι που αγαπούν τα ζώα είναι ευαίσθητοι και αγαπούν και τους ανθρώπους δυνατά.
Γ.Δ.


Είναι νωρίς ακόμη
Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να βγουν ασφαλή συμπεράσματα διότι η κατάσταση είναι ρευστή.
Ακόμη στην κοινή γνώμη επιδρά αρνητικά το γεγονός της σύγκρουσης στα Τέμπη. Κυρίως δε αρνητικά αντιδρούν οι νέοι, είναι φυσιολογικό, ενώ οι μεγαλύτεροι διατηρούν την ψυχραιμία τους και δεν εκφράζονται με ακραίες εκφράσεις.
Οι δημοσκόποι οι ίδιοι αναγνωρίζουν από τις έρευνες που πραγματοποιούν ότι είναι νωρίς για συμπεράσματα ασφαλή. Γι’ αυτό, ας μη λαμβάνονται ακόμη σοβαρά υπόψιν οι όποιες δημοσκοπήσεις έγιναν ή θα γίνουν προσεχώς. Είναι σίγουρο πως θα απαιτηθεί χρόνος για να κλείσουν οι πληγές.
Γ.Δ.


Κορωνοϊός τέλος – Θερίζει η γρίπη
Γυρνάμε σελίδα με τον κορωνοϊό και τυπικά καθώς με απόφαση του Υπουργείου Υγείας αίρονται τα μέτρα. Έτσι μπαίνουν στο …χρονοντούλαπο της πανδημίας τα rapid, οι 5νθήμερες άδειες, οι μάσκες κ.λ.π. Δεν θεωρείται πλέον μια επικίνδυνη ασθένεια ο κορωνοϊός και δεν θα μας πιάνει πανικός μη βήξει κανείς κοντά μας. Και μπορεί ο κορωνοϊός να μην μας απειλεί αλλά η γρίπη αυτή την εποχή θερίζει. Είναι μια επιθετική μορφή στελέχους που κάνει πνευμονίες. Πυρετός, βήχας και διαρκεί πολλές μέρες. Όσοι πέρασαν κορωνοϊό και περνάνε και γρίπη λένε ότι ο κορωνοϊός ήταν …γριπούλα μπροστά της! Δεν βλέπουμε όμως την υστερία που μας είχε πιάσει με τον κορωνοϊό! Ίσως γιατί τη γρίπη την συνηθίσαμε και πολλές φορές την υποτιμούμε πολύ λανθασμένα βέβαια.
Μ.Ξ.  


Αύξηση κατώτατου μισθού στα 780 ευρώ
Την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 780 ευρώ (μικτά) ανακοίνωσε η κυβέρνηση από την 1η Απρίλιου (όχι δεν πρόκειται για πρωταπριλιάτικη φάρσα!) και όσοι βιαστούν να το συσχετίσουν με επικοινωνιακό τρικ για να αλλάξει η ατζέντα μετά την τραγωδία των Τεμπών δεν είναι αντικειμενικοί καθώς είχε προαναγγελθεί πολύ νωρίτερα αυτό. Έτσι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα έχουν βγάλει το κομπιουτεράκι και υπολογίζουν. Σίγουρα είναι μια ανάσα αλλά όπως πολύ σωστά παραδέχονται και ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εργασίας οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα παρότι  δόθηκαν κάποιες αυξήσεις από το 2019 και φτάσαμε από το…εφιαλτικό 530 ευρώ μικτό στα 780 ευρώ μικτό. Τα πράγματα θα ισορροπήσουν όταν ξεπαγώσουν και οι τριετίες αλλά αυτό δεν έγινε ακόμη. Πρόκειται για μια μνημονιακή υποχρέωση όπως φυσικά πολλά ακόμη που κυνηγάνε τους εργαζόμενους από τα χρόνια της κρίσης.
Μ.Ξ. 


Σκουπίδια
Θ’ ασχοληθούμε για λίγο με τα «παραγόμενα» σκουπίδια στους τέσσερις δήμους του νομού μας.
Για τα δικά μας σκουπίδια, για τα οποία ομολογώ γιατί κάποιοι, οι περισσότεροι δείχνουν δυσφορία. Δικά μας είναι, από τα δικά μας σπίτια βγαίνουν και θα πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε διαφορετικά. Παράλληλα, θα πούμε λίγα λόγια για τα ανακυκλώσιμα σκουπίδια ή υλικά.
Λοιπόν, κατά 4,66% μειώθηκαν τα σκουπίδια στο δήμο Ξάνθης, όπως κατά 0,88% μειώθηκαν στα ανακυκλώσιμα. Η σύγκριση μεταξύ 2021 και 2022.
Μείωση υπάρχει ως προς τα σκουπίδια και στους δήμους Αβδήρων κατά 6,46% και κατά 0,44% στα ανακυκλώσιμα, Μύκης κατά 4,79% στα σκουπίδια και σταθερά χωρίς αυξομείωση στα ανακυκλώσιμα, στον Τόπειρο μείωση στα σκουπίδια κατά 5,13% και 0,29% μείωση στα ανακυκλώσιμα. Γενικώς, δημιουργήσαμε λιγότερα σκουπίδια το 2022 έναντι του 2021. Οι λόγοι προφανείς. Μείωση της κατανάλωσης.
Γ.Δ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2025

Επιτέλους ξεμπλόκαρε το έργο Δημάριο – Μελίβοια Ένα καλό νέο για το νομό μας. Το β’ τμήμα …